10 Απρ 2024

Ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κυκλάδων


Με κοινό παρανομαστή την ενδυνάμωση της φωνής τους για καλύτερη παιδεία στα νησιά των Κυκλάδων και με γνώμονα την ενδυνάμωση των τοπικών Συλλόγων, τρεις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων Κυκλάδων ενώνουν τις προσπάθειες τους για τη δημιουργία Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κυκλάδων.

Το πρώτο βήμα έγινε την Τετάρτη το απόγευμα, όπου οι Ενώσεις Σύρου, Πάρου και Σαντορίνης, πραγματοποίησαν την πρώτη διαδικτυακή τους συνάντηση, θέτοντας τα θεμέλια για τα επόμενα βήματα.

Για τους στόχους, αλλά και για τους λόγους αναγκαιότητας της δημιουργίας της Ομοσπονδίας Κυκλάδων, μίλησαν στην "Κοινή Γνώμη" οι πρόεδροι των Ενώσεων Σύρου, Πάρου και Σαντορίνης, Φραγκίσκα Μηλιού, Μάνος Σταυριανός και Δημήτρης Τούλος.

Κοινά τα προβλήματα της εκπαίδευσης στις Κυκλάδες

Με βασικό ζητούμενο ότι τα προβλήματα της παιδείας είναι κοινά για όλα τα νησιά των Κυκλάδων και στο πλαίσιο αναζήτησης λύσεων, οι Ενώσεις Γονέων Σύρου, Πάρου και Σαντορίνης, δημιουργούν έναν μεγαλύτερο φορέα στο νομό, την Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κυκλάδων (Ο.Σ.Γ.Κ.Κ.), η οποία θα λειτουργεί ως τριτοβάθμιο όργανο με μεγαλύτερη επιρροή υπεράσπισης και διεκδίκησης, σε κεντρικό επίπεδο.

"Τα προβλήματα στα σχολεία των Κυκλάδων είναι κοινά και αφορούν συνολικά όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και αυτό που επιθυμούμε είναι η φωνή των γονέων να βγει έξω από τα σύνορα των νησιών", δήλωσε χαρακτηριστικά με αφορμή τη δημιουργία της Ο.Σ.Γ.Κ.Κ., η πρόεδρος της Ένωσης Σύρου, Φραγκίσκα Μηλιού.

"Τα προβλήματα και οι δυσκολίες είναι κοινά, όπως κοινές είναι οι αγωνίες μας. Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κάνοντας τις μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτών απαγορευτικές. Το ίδιο απαγορευτική, λόγω της ακρίβειας, έχει γίνει η σίτιση, η καθημερινότητα και η στέγαση των καθηγητών στα νησιά. Έχουμε έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού. Η κρατική χρηματοδότηση στις σχολικές μονάδες χαρακτηρίζεται ελάχιστη απέναντι στα προβλήματα που υπάρχουν, όπως στη συντήρηση των εγκαταστάσεων και στον εξοπλισμό τους. Επίσης, υπάρχει το θέμα της μετακίνησης των μαθητών από και προς τα σχολεία, όπως και η έλλειψη των σχολικών νοσηλευτών που θεωρώ ότι είναι εξίσου ένα σημαντικό ζήτημα", σημείωσε η κα. Μηλιού αναφερόμενη στον μακρύ κατάλογο των προβλημάτων που απασχολούν την παιδεία.

"Ενιαία συνηγορία για κοινά θέματα"

Για εδραίωση των προσπαθειών μέσω της δημιουργίας της Ομοσπονδίας Κυκλάδων, των προσπαθειών που καταβάλλουν οι κατά τόπους αντιπρόσωποι των γονέων και των κηδεμόνων, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Πάρου, Μάνος Σταυριανός.

"Ενώ οι εκπαιδευτικές προκλήσεις μπορεί να διαφέρουν από νησί σε νησί, είναι ουσιαστικά κοινές. Εδραιώνοντας τις προσπάθειές μας στο πλαίσιο της Ο.Σ.Γ.Κ.Κ., διασφαλίζουμε ότι τα ζητήματα που εγείρονται, αντιμετωπίζονται συλλογικά, προς όφελος όλων των νησιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει μια Ένωση Γονέων", υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι "για παράδειγμα, εάν ένα νησί αντιμετωπίζει 50 εκπαιδευτικά κενά, συλλογικά, σε όλες τις Κυκλάδες, ο αριθμός αυτός μπορεί να κλιμακωθεί σε 500. Αν ζημιώνονται δηλαδή από τα κενά, 1.500 μαθητές ανά νησί, ανά νομό ενδεχομένως να ζημιώνονται 15.000 μαθητές. Με την υποστήριξη αυτών των συλλογικών ζητημάτων, ενισχύουμε την ικανότητά μας να επηρεάζουμε τις κυβερνητικές πολιτικές και να επιφέρουμε ουσιαστικές αλλαγές".

Όπως αναφέρει η Ο.Σ.Γ.Κ.Κ. θα χρησιμεύσει ως φορέας για την ανταλλαγή ανεκτίμητης γνώσης, εμπειριών και πολιτιστικών γνώσεων μεταξύ των μελών της, με κοινό στόχο ότι τα παιδιά είναι οι "αρχιτέκτονες" των μελλοντικών πολιτικών και στρατηγικών των νησιών.

"Μέσω της συνεργασίας διασφαλίζουμε ότι οι ανάγκες τους ιεραρχούνται και οι δυνατότητές τους μεγιστοποιούνται. Ουσιαστικά, η ίδρυση της Ομοσπονδίας αντιπροσωπεύει μια συλλογική, ολιστική και παραγωγική προσπάθεια με στόχο την προώθηση των αναγκών των εκπαιδευτικών κοινοτήτων στα νησιά μας", δήλωσε, καλώντας στη συνέχεια τους κατά τόπους Συλλόγους των νησιών να ενωθούν μαζί τους στον κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος, από ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά. "Καλούμε όλους τους νησιωτικούς Συλλόγους να ενωθούν μαζί μας σε αυτόν τον σκοπό. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Ας δράσουμε γρήγορα για την ίδρυση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κυκλάδων και ας απευθύνουμε μια θερμή πρόσκληση σε όλους τους νησιωτικούς Συλλόγους να συμμετάσχουν σε αυτό το ταξίδι", κατέληξε στις δηλώσεις του.

"Κοινή δράση όλων των Ενώσεων των Κυκλάδων"

"Η Ομοσπονδία Κυκλάδων θα είναι εκείνο το όργανο που θα μπορέσει να ασχοληθεί σε βάθος με τα ευρύτερα προβλήματα της παιδείας στα νησιά, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Θήρας, Δημήτρης Τούλης.

Ο κ. Τούλης αναφέρθηκε και εκείνος για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία στις Κυκλάδες, τονίζοντας ότι στόχος της Ομοσπονδίας θα είναι ο συντονισμός μίας κοινής δράσης όλων των Ενώσεων των Κυκλάδων.

"Υπάρχουν θέματα που αφορούν τις σχολικές εγκαταστάσεις, υπάρχουν θέματα με την υποστελέχωσή τους με εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως και με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην τοποθέτηση καθηγητών και δασκάλων σε πολλά σχολεία των Κυκλάδων, με την υποχρηματοδότηση. Υπάρχει μία σειρά προβλημάτων που στην ουσία είναι κοινά για όλα τα σχολεία των Κυκλάδων, ακόμη και πανελλαδικά. Οπότε ο στόχος της Ομοσπονδίας θα είναι ο συντονισμός μίας κοινής δράσης όλων των Ενώσεων των Κυκλάδων. Δηλαδή για τα προβλήματα και τα θέματα που απασχολούν όλα τα νησιά, θα υπάρχει μία κοινή ενδυναμωμένη πλέον φωνή, η οποία θα μπορεί να διεκδικεί λύσεις", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο κ. Τούλης, μίλησε και για την επιπλέον δυνατότητα που θα δοθεί μέσω της δημιουργίας της Ο.Σ.Γ.Κ.Κ. και που δεν είναι άλλη, από τη συμμετοχή πλέον των Κυκλάδων στην ανώτατη Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ελλάδας, επισημαίνοντας πως "αυτό είναι κάτι που θα σηματοδοτήσει ακόμη και το άνοιγμα της άμεσης επικοινωνίας και με το Υπουργείο Παιδείας".

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...