8 Απρ 2024

Πάρος: Γεμάτοι οι κάδοι στη Σάντα Μαρία


Η έλλειψη υπαλλήλων καθαριότητας οδηγεί σε εικόνες εγκατάλειψης στη Σάντα Μαρία Πάρου λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Οι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης ξεχειλίζουν, σακούλες με σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα κείτονται πεταμένα στον δρόμο. Δεν είναι λίγες φορές που η ανεπαρκής διαχείριση αποβλήτων στα νησιά των Κυκλάδων πλήττει τόσο την τοπική κοινωνία όσο και το κυκλαδίτικο περιβάλλον. Αν κοιτάξουμε όμως προσεκτικά τις φωτογραφίες που μας έστειλαν αναγνώστες στις 6 Απριλίου, παρατηρούμε ότι ανάμεσα στα σκουπίδια υπάρχουν και ογκώδη αντικείμενα από ανακαίνιση, τα οποία δεν ανήκουν στους κάδους.

Αυτό που συμβαίνει με τα ογκώδη αντικείμενα είναι ότι αφού τοποθετηθούν σε κοντέινερ, πρέπει να οδηγηθούν στην ανακύκλωση μπάζων και να καταβληθεί το αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Kάτι που κάθε άνοιξη στην Πάρο –και όχι μόνο– πολλοί παραμελούν αφήνοντας τα τους κάδους του δήμου. Του δήμου που, όπως μάθαμε στις «Βιώσιμες Κυκλάδες», τέλη Μαρτίου έμεινε χωρίς το 40% των υπαλλήλων καθαριότητας, λόγω του ότι είναι 8μηνίτες και προσλαμβάνονται δύο, καμιά φορά και τρεις μήνες μετά την έναρξη της.

Με απλά λόγια, ενώ στην Πάρο υπάρχουν επαρκή απορριμματοφόρα, υπάρχουν οδηγοί μόνο για 9 οχήματα και φυσικά οι οικισμοί έχουν προτεραιότητα. Σκουπίδια σαν αυτά της Σάντα Μαρίας απλά δεν μαζεύονται σε καθημερινή βάση.

Αυτή τη στιγμή οι συμβάσεις των υπαλλήλων καθαριότητας που θα προσληφθούν το καλοκαίρι βρίσκονται στο υπουργείο Εργασίας. Δηλαδή η κυβέρνηση θέλει τα έσοδα από τον τουρισμό, χωρίς όμως να φροντίζει να έχουν οι δήμοι εγκαίρως το απαραίτητο προσωπικό.

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...