3 Απρ 2024

Καίρια παρέμβαση για την περιβαλλοντική προστασία της Τήνου


Περιβαλλοντική παρέμβαση, μέσω ψηφίσματος, πραγματοποιεί ο Σύλλογος Πρασίνου Τήνου για μία σειρά σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν το νησί. Μετά την ετήσια γενική συνέλευση του Συλλόγου στις 16 Μαρτίου 2024, τα μέλη του έβγαλαν κάποια συμπεράσματα τα οποία και αποφάσισαν να μοιραστούν με τον κόσμο του νησιού και να αποστείλουν στον δήμαρχο Τήνου και στο σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων και σε πέντε υπουργούς, στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, σε συνεταιρισμούς των Κυκλάδων, καθώς επίσης και στον μητροπολίτη Δωρόθεο και τον αρχιεπίσκοπο Καθολικών Τήνου και Νάξου, Ιωσήφ.

Οι λόγοι που οδήγησαν στο ψήφισμα

Προσπαθώντας να συγκεντρώσουν τους λόγους που τους οδήγησαν στο συγκεκριμένο ψήφισμα, τονίζουν μεταξύ άλλων, ότι "το ψήφισμα είναι ένα απόσταγμα των ανύσταχτων προσπαθειών και των πολυετών κοπιαστικών δράσεων του Συλλόγου «Οι φίλοι του πρασίνου Τήνου», για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας. Ταυτόχρονα αποτελεί και μια ύστατη φωνή διαμαρτυρίας, πικρίας και βαθιάς αγανάκτησης από την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί, οι κάτοικοι, και οι επισκέπτες όλα αυτά τα χρόνια. Η εγκληματική εφαρμογή του νόμου σχετιζόμενη με την απαγόρευση πέδικλων επιτήρησης των παραγωγικών ζώων, η παρατεταμένη αδιαφορία και αδράνεια των Κρατικών φορέων έναντι του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των ανεπιτήρητων ζώων, η ασύδοτη αδειοδότηση των υδρογεωτρήσεων καθώς και η συνεχής κατασκευή δεξαμενών νερού (πισίνες), μας έχουν φέρει προ πολλού στα όρια μας. Συνεπώς και με όρους καθήκοντος για τον τόπο, τον συνάνθρωπο και το μέλλον των παιδιών μας, κρίνεται αναγκαία και επιτακτική η άμεση αποστολή του ψηφίσματος".

Τα βασικά μέρη του ψηφίσματος

Αρχικά τα ζητήματα που είχαν τεθεί προς συζήτηση στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Συλλόγου, αφορούσαν:

  • Το πράσινο κι η επιρροή του στον άνθρωπο και το περιβάλλον

  • Ο διωγμός που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νησιού μας από την εφαρμογή του νόμου περί κακοποιήσεως ζώων και ειδικότερα για το πέδικλο (= παστούρωμα, ιπποπέδη)

  • Η καταστροφή των καλλιεργειών και της τηνιακής φύσης από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των ανεπιτήρητων–εγκαταλελειμμένων ζώων (κατσίκια)

  • Η μάστιγα των υδρογεωτρήσεων («νόμιμων» και παράνομων) και

  • Η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση πισίνων

Μετά την ανάπτυξη των παραπάνω θεμάτων και την γόνιμη συζήτηση που έγινε από τα μέλη του συλλόγου, τους παριστάμενους εκπροσώπους των διάφορων φορέων, όλων των ενδιαφερομένων – θιγομένων και του κοινού, καταγράφηκαν συγκεκριμένα συμπεράσματα για κάθε ένα από τα ζητήματα.

Ο διωγμός που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι των νησιών

Στην αρχή του ψηφίσματος, αναφέρονται στους κτηνοτρόφους του νησιού, λέγοντας, ότι: "Η κτηνοτροφία έχει παράδοση αιώνων στα νησιά και η παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων (τυριά, κρέατα, κοπανιστή και άλλα παρασκευάσματα, ιδίως χοιρινά), συνεχίζεται αμείωτη από την εποχή του Ομήρου με τις ίδιες λίγο πολύ μεθόδους και ιδέες, ιδιαίτερες και νόστιμες γεύσεις που περιγράφουν οι περιηγητές, συγγραφείς, γευσιγνώστες και που σήμερα συνεχίζουν να παράγονται και να αποτελούν ένα σημαντικό πόλο έλξης και σημαντικό παράγοντα τουριστικής ανάπτυξης (παραδοσιακά προϊόντα ). Δυο πράγματα για μας είναι βέβαιο ότι ισχύουν και είναι αδιαμφισβήτητα, πρώτον ότι τα κτηνοτροφικά προϊόντα που αναφέραμε δεν παράγονται από κακοποιημένα, βασανισμένα, εγκαταλειμμένα, διψασμένα και υποσιτισμένα ζώα, που η ζωή τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και υποφέρουν και δεύτερον οι κτηνοτρόφοι μας δεν είναι βασανιστές ζώων, ούτε ανόητοι να διατηρούν ζώα που δεν παράγουν και να κινδυνεύουν να στερηθούν την αποδοτικότητά τους, με ζημία για το εισόδημά τους.

Ζητούμε να ανακληθεί η διάταξη του Νόμου 3840, άρθρο 24,ΦΕΚ 161 Α του 2021 για την ιπποπέδη (πέδικλο) και να αντικατασταθεί με διάταξη, που θα περιγράφει την ορθή χρήση (και με κτηνιατρικό έλεγχο) του πέδικλου, κατά την ορθή χρήση του χαλινού στα ιπποειδή και ζητούμε να σταματήσει άμεσα η απηνής δίωξη των κτηνοτρόφων μας που χρησιμοποιούν την «μπαστούρα» (ιπποπέδη) στα ζώα τους. Αναίτια τους επιβάλλονται εξωφρενικά πρόστιμα της τάξης των 10.000 ευρώ ανά ζώο".

Ανεπιτήρητα και αδέσποτα ζώα (κατσίκια - πρόβατα)

Για τα ανεπιτήρητα ζώα τονίζουν, ότι, "τα δεκάδες χιλιάδες ανεπιτήρητα ζώα , κυρίως κατσίκια, που αδέσποτα κατά δεκάδες ή και κατά εκατοντάδες, οργώνουν κυριολεκτικά το νησί μας, καταστρέφουν κάθε είδους καλλιέργειες μέσα και έξω από τα χωριά, τα περιβόλια , τα νεκροταφεία των Ιερών Ναών, τις αυλές των σπιτιών και αποψιλώνουν τη γη μας από τα αμπέλια, τις συκιές, τις ελιές και κάθε άλλης μορφής χλωρίδα. Σήμερα ο υπερπληθυσμός τους , λόγω του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού τους, αποτελεί μάστιγα για το νησί μας και η παρουσία τους οδηγεί στην ερήμωση του τόπου μας, γιατί καταστρέφουν τις αναβαθμίδες (πεζούλες) των επικλινών εδαφών, που συγκρατούν το έδαφος και το νερό.

Ζητούμε να εφαρμοστούν από το Δήμο Τήνου, τα προβλεπόμενα από τον νόμο 4056 του 2012 (και την σχετική με αυτόν νομοθεσία των επόμενων χρόνων ) για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα, δηλαδή τα ελεύθερα κινούμενα κατσίκια κλπ. στην Τήνο. Ζητούμε επίσης, να δοθούν σημαντικά περιθώρια κέρδους για την αποδοτική συλλογή των ανεπιτήρητων κατσικιών. Μόνο έτσι θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η οργάνωση από ιδιώτες του έργου της συλλογής και σφαγής σε ικανοποιητικό βαθμό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Νόμο 4056. Τέλος, ζητούμε, για την συλλογή μεγάλων πληθυσμών ελευθέρων ζώων, να αναζητηθούν λύσεις από την ελληνική και διεθνή εμπειρία και όχι η πεπατημένη της Τήνου με την λαθροθηρία και τις παγίδες (= φάραζες), που μόνο μικρό αριθμό ζώων μπορούν να συλλέξουν".

Ανεξέλεγκτη διάνοιξη γεωτρήσεων

Στο κομμάτι την ανεξέλεγκτης διάνοιξης (νόμιμων και παράνομων) γεωτρήσεων, το ψήφισμα αναφέρει: "Ανησυχούμε βαθύτατα, γιατί ενώ οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες γνωρίζουν την υπάρχουσα κατάσταση, {βλέπε: α) μελέτη περιβαλλοντικών παραμέτρων υπογείων νερών λεκάνης Γύρλας ν. Τήνου,1999, ΙΓΜΕ Υπηρεσία Περιβάλλοντος Γεωλογίας , β) τις αναλύσεις της ποιότητας του νερού της γεώτρησης του Δήμου Τήνου στην Γύρλα 2024, που δείχνουν ότι το νερό είναι μολυσμένο χημικά και μικροβιακά, σε μη αναστρέψιμη κατάσταση}, διαπιστώνουμε ότι, οι Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συνεχίζουν να εκδίδουν νέες άδειες γεωτρήσεων.

Ζητούμε την επαναφορά εδώ και τώρα, των ζωνών προστασίας (κανονιστικές ρυθμίσεις) που ίσχυαν πριν από λίγα χρόνια και καταργήθηκαν με εγκληματικό τρόπο και οι οποίες προστάτευαν από κάθε κακόβουλη ενέργεια από όπου κι αν προέρχονταν, τις γεωτρήσεις, τα πηγάδια και τις πηγές από τις οποίες υδρεύεται ο Δήμος Τήνου. Ζητούμε την επαναφορά εδώ και τώρα των κανονιστικών προστατευτικών αποφάσεων, που προστάτευαν στο παρελθόν, τα σημεία υδροληψίας του Δήμου σε ικανή απόσταση γύρω από αυτά, με απαγόρευση εντός των ζωνών προστασίας, οποιασδήποτε διατάραξης των υδροφορέων τους, όπως καθαρισμούς, εκβαθύνσεις και λοιπά έργα, σε υφιστάμενες γεωτρήσεις. Ζητούμε επίσης, την άμεση διακοπή έκδοσης αδειών διάνοιξης γεωτρήσεων για το νησί μας σε ιδιώτες, παρά μόνο σε πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους ,για την επιβίωση της κτηνοτροφίας και της γεωργίας και για τις ανάγκες του Δήμου Τήνου".


Οι πισίνες του νησιού

Στο κλείσιμο, του ψηφίσματος τους αναφέρονται και στις πισίνες του νησιού, τονίζοντας, ότι, "οι πισίνες στο νησί μας φυτρώνουν σαν μανιτάρια, μαζί με τις αδειοδοτήσεις ιδιωτικών υδροφόρων οχημάτων, και ενώ δεν υπάρχει νερό πόσιμο, για τους συμπολίτες μας και για τα ζώα μας, υπάρχει νερό για τις πισίνες. Για πισίνες μάλιστα, που διαφημίζονται με όλα τα μέσα.

Ζητούμε την πλήρη απαγόρευση των πισίνων στο νησί μας και οι υπάρχουσες πισίνες στο εξής, να πληρούνται με νερό της θάλασσας, απαγορευμένης της μεταφοράς, προς πλήρωσης τους, γλυκού νερού, από τις γεωτρήσεις ή τις αφαλατώσεις του Δήμου Τήνου ή από τις γεωτρήσεις ιδιωτών που έχουν διανοιχθεί για αγροτικούς σκοπούς και μετατράπηκαν σε γεωτρήσεις πώλησης νερού χωρίς άδεια. Τέλος, ζητούμε να ελεγχθεί η υφαλμύρωση των υδροφόρων οριζόντων και της επιφάνειας του εδάφους στις παράκτιες περιοχές, από την διείσδυση του θαλασσινού νερού στο εσωτερικό του νησιού, που οφείλεται αποκλειστικά στην ανεξέλεγκτη και ληστρική άντληση υπόγειων νερών από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις”.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...