Σπύρος Γκουτζάνης
Με μία απόφαση υψηλού πολιτικού ρίσκου, καταφανώς αντισυνταγματική και σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έδινε μέχρι χθες (“όσο μεγαλύτερη είναι η υποχρεωτικότητα τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίδραση”), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τα άτομα άνω των 60. Με την απόφασή του την οποία ανακοίνωσε κατά την διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου, ότι όσοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται θα καταβάλλουν 100 ευρώ πρόστιμο το μήνα μέσω της ΑΑΔΕ, ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε.
Με μία απόφαση υψηλού πολιτικού ρίσκου, καταφανώς αντισυνταγματική και σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έδινε μέχρι χθες (“όσο μεγαλύτερη είναι η υποχρεωτικότητα τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίδραση”), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τα άτομα άνω των 60. Με την απόφασή του την οποία ανακοίνωσε κατά την διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου, ότι όσοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται θα καταβάλλουν 100 ευρώ πρόστιμο το μήνα μέσω της ΑΑΔΕ, ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε.
Η απόφαση ελήφθη υπό την πίεση που δημιουργούν οι καθημερινές πλέον εκατόμβες των θυμάτων του κορονοϊού, καθώς και η πραγματική κατάσταση στο σύστημα Υγείας που πλέον είναι στο όριο της κατάρρευσης –εάν δεν έχει καταρρεύσει– και ενώ υπάρχει αυξημένη ανησυχία για την μετάλλαξη “O”, και την επιδείνωση που ενδεχομένως θα επιφέρει.
Όπως εξηγούσε άνθρωπος του κυβερνητικού επιτελείου, πολύ απλά δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, οι 520.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60 έχουν αυξημένη θνησιμότητα και επιφέρουν ένα δυσανάλογο βάρος σε όλο το σύστημα. Εν ολίγοις αν δεν αυξηθεί ο εμβολιασμός και δεν επανέλθουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Δευτερευόντως ελήφθη υπόψη η κατάσταση στην οικονομία, ώστε να μην ληφθούν επιπλέον οριζόντια μέτρα που θα επιβαρύνουν την εμπορική κίνηση στην αγορά ενόψει και των Χριστουγέννων.
Είναι σαφές ότι η υποχρεωτικότητα έχει πολιτικές συνέπειες. Κατ αρχήν στους 520.000 ανεμβολίαστους που στην πλειονότητά τους είναι ψηφοφόροι δεξιών αποχρώσεων.
Με την επιβολή του προστίμου η ηγεσία της ΝΔ δείχνει να τους αποχαιρετά οριστικά. Το εάν θα επιβεβαιωθεί η αρχική εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι “θα αυξηθεί η αντίδραση”, μένει να φανεί.
Η μετάλλαξη “Όμικρον”
Ακολούθως σε όσους έχουν αυξημένη ευαισθησία για την τήρηση των συνταγματικών δικαιωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένα σκληρό μέτρο που υποδεικνύει ότι συνολικά η στρατηγική της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες απέτυχε και επιπλέον κλονίζει την αξιοπιστία του ίδιου του πρωθυπουργού, που μέχρι χθες έλεγε ότι δεν θα ληφθούν πιο σκληρά μέτρα.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι δεν θα προχωρήσει σε lockdown, καρφώνοντας μάλιστα την αντιπολίτευση ότι το επιθυμεί. Άφησε, όμως, παράθυρο για την μετάλλαξη “Όμικρον”.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η μετάλλαξη “Όμικρον” προκαλεί ανησυχία, είναι βέβαιο ότι θα φθάσει στην χώρα μας αλλά θα έχουμε εικόνα μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.Άρα αν τα δεδομένα της νέας μετάλλαξης επιβαρύνουν την κατάσταση τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται και αυτό το ενδεχόμενο. Μέσα όμως στα πολλά και αντιφατικά που ακούγονται καθημερινά από υπουργούς αλλά και επιστήμονες στα κανάλια οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους.
Νέα πολιτική αντιπαράθεση
Πάντως ακόμη και τώρα ο πρωθυπουργός αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε αυτοκριτική (προσφάτως είπε ότι η καμπάνια του εμβολιασμού ήταν άψογη παρά τους 520.000 ανεμβολίαστους), δεν επανεξετάζει τα μέτρα όπως πχ στα ΜΜΜ, στην ενίσχυση των νοσοκομείων, στα σχολεία, και κυρίως δεν κάνει κινήσεις συναίνεσης προς την πλευρά της αντιπολίτευσης, όπως ενδεχομένως ένα κοινής αποδοχής συμβούλιο επιστημόνων που θα εισηγείται μέτρα έτσι ώστε να σταματήσει η πολιτική αντιπαράθεση.
Αντίθετα κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου πέταξε το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευσης ζητώντας της να φύγει από την θέση για «προαιρετική υποχρεωτικότητα» και να υπερψηφίσει στην Βουλή τα μέτρα.
Η αντιπολίτευση στο σύνολό της βρίσκεται πλέον στην δύσκολη θέση είτε να στηρίξει μία δύσκολη και αντισυνταγματική απόφαση στην οποία δεν έχει συμμετάσχει είτε να δεχθεί την κριτική ότι αδιαφορεί για τους καθημερινούς θανάτους.
Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του περιέγραψε ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι από τον ίδιο τους τον εαυτό.
Στην πρώτη του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απορριπτικός κάνοντας λόγο για «μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης, που σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν εφαρμοστεί και χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτυχημένο πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης».
Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «συνεχίζει ακάθεκτος στον κατήφορο της άρνησης και της κοντόφθαλμης μικροκομματικής σκοπιμότητας, που ακολουθεί από την αρχή της πανδημίας».
Οι πρώτες ανακοινώσεις προοιωνίζονται ανάλογη συνέχεια.
Ο Αλέξης Τσίπρρας δήλωσε και αυτός ότι «πολύ φοβάμαι ότι με αυτά τα μέτρα, από εκεί που τον κατηγορούσαμε, και νομίζω δικαίως, ότι είχε σηκώσει λευκή πετσέτα στην εμβολιαστική προσπάθεια, μετατρέπεται σε σαμποτέρ του εμβολιασμού. Διότι αντί να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την ενίσχυση της προσπάθειας και της εμβολιαστικής κάλυψης θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν».
Πηγή : https://slpress.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου