11 Ιουν 2012

Γλυκό Βύσσινο + Βυσσινάδα = Γιαγιά Ζαμπέτα, Καλοκαίρι,Σέριφος,Χώρα, και αγνάντι μέχρι το Μέγα Λιβάδι....



Να πώς ένα γλυκό του κουταλιού μπορεί να ανασύρει τόσες μνήμες, εικόνες,αγαπημένα πρόσωπα, και αρώματα - μυρωδιές από τη παιδική μας ηλικία. Η συνταγή -ας τη πούμε έτσι- είναι της Γιαγιάς μου,η τέχνη όλη, είναι στο ''ταξίδι'' για να γίνει γλυκό ή αναψυκτικό.

 Υλικά που θα χρειαστούμε 

 1 κιλό βύσσινο(όχι πολύ γινομένο) 
750γρ.Ζάχαρη λευκή 
1κουτάλι της σούπας στυμμένο χυμό λεμονιού *1ξύλινη κουτάλα ''μαρμελαδοκουτάλα'' δεν είναι ειδική κουτάλα,τη χρησιμοποιούμε μόνο για τέτοια γλυκά και αυτό γιατί θα είναι οδηγός για το δέσιμο κάτι που θα εξηγήσω στη συνέχεια. 

Διαδικασία 

 1.Αφαιρείτε τα κοτσάνια και πλένετε τα βύσσινα.

 2.Αφαιρείτε τα κουκούτσια τους με τον ειδικό καθαριστή ή με φουρκέτα. 

3.Μαζεύουμε τους χυμούς και το καθαρό βύσσινο σε ένα μπολ και τα κουκούτσια σε ένα ποτήρι με το νερό.

 4.Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία προετοιμασίας, σε μια βαθιά κατσαρόλα,βάζουμε μια στρώση βύσσινο μια στρώση ζάχαρη,επαναλαμβάνουμε μέχρι τέλους.

 5.Ρίχνουμε και το νερό από τα κουκούτσια μεσα από ένα σουρωτήρι. 

6.Αφήνουμε τη κατσαρόλα με το περιεχόμενο να ξεκουραστεί όλη νύχτα και σκεπάζουμε με μια λινή πετσέτα.

 Μαγείρεμα - Δέσιμο 

Βάζουμε τη μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι όλη η ζάχαρη έχει διαλυθεί, ακόμα και από τα πλαϊνά της κατσαρόλας. Δυναμώστε τη φωτιά και φέρτε το μίγμα σε βρασμό. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ξαφρίζουμε τακτικά με μια μεταλική τρυπητή κουτάλα. Δεν απομακρυνόμαστε από τη κατσαρόλα γιατι το βύσσινο φουσκώνει απότομα και μπορεί να ξεχειλίσει.Το γλυκό αρχίζει να δένει.

 Δίπλα μας έχουμε ένα λευκό πιατάκι και σε τακτά χρονικά διαστήματα παίρνουμε από τη κατσαρόλα με τη ξύλινη κουτάλα και στάζουμε μια σταγόνα στο πιάτο. Ο λόγος που το κάνουμε είναι να δούμε την υφή της και το χρώμα, όταν η σταγόνα ανοίγει στο πιάτο θέλει ακόμα για να δέσει όταν η σταγόνα μείνει στο ίδιο μέγεθος ''στέκεται''κατά την ορολογία της γιαγιάς και το χρώμα είναι πορφυρό ζωντανό το γλυκό μας είναι έτοιμο. Το γλυκό πρέπει να μείνει βυσσινί και να μην περάσει σε πιο καφέ αποχρώσεις...

 Αλλο ένα σημάδι ότι είναι έτοιμο είναι όταν οι φουσκάλες είναι μεγάλες σε μέγεθος, το βύσσινο έχει γίνει. Το βάζουμε σε στεγνά καλά καθαρισμένα βάζα και μόλις κρυώσει τα κλείνουμε. Διατηρείτε στο ψυγείο. Προτείνω 2 γενναίες κουταλιές σε παγωτό σοκολάτα φράουλα ή ακόμα και στο γιαούρτι. Βυσσινάδα 2 κουταλιές σούπας σιρόπι σε ψηλό ποτήρι παγωμένο νερό και 2 μεγάλα παγάκια. 

*Χρησιμοποιώ πάντα ξύλινη κουτάλα στα γλυκά κουταλιού γιατί είναι ένας ακόμα οδηγός του σωστού δεσίματος του σιροπιού. Το ξύλο απορροφά το ζεστό υγρό και όταν το σιρόπι είναι ακόμα υδαρές – βγάζοντας την κουτάλα, το ξύλο δείχνει σχεδόν στεγνό. Όταν το σιρόπι έχει δέσει, το ξύλο της κουτάλας έχει αποκτήσει ένα λούστρο, το οποίο δεν απορροφάται ακόμα κι αν είναι καυτό το σιρόπι. Το διατηρείτε στο ψυγείο και χρησιμοποιείτε κάθε φορά καθαρό κουταλάκι για να πάρετε γλυκό από το βάζο. 
 my food company
giannis gounaris 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...