Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Νικου Xρυσολωρα
«Οταν θ’ ανοίξει η πόρτα των μεγάλων αποφάσεων για την Ελλάδα, θα έχει επάνω δαχτυλιές από αίμα», δήλωσε στην «Κ» έμπειρος αξιωματούχος της Κομισιόν, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, μεταθέτοντας τις σχετικές αποφάσεις για τη χώρα μας σε ασφαλή μεν χρονική απόσταση από τις γερμανικές εκλογές, αλλά πάντως αφού εγκριθούν και ψηφιστούν τα μέτρα του πακέτου των 11,6 δισ. Το καλό σενάριο προβλέπει ολοκλήρωση των διεργασιών στις 18 Οκτωβρίου.
Ομως, η πίεση που ασκούν η Γαλλία και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι για την εξεύρεση λύσης στο «ελληνικό πρόβλημα» κατά τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, ενδεχομένως και να μην αποδώσει καρπούς, καθώς καμία συζήτηση δεν μπορεί να προχωρήσει πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώθηκε και στο Eurogroup της Παρασκευής.
Οσο η έκθεση καθυστερεί, όλα τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (π. χ. επιμήκυνση, απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ), θα παραμένουν απλώς σενάρια. Υπό αυτήν την έννοια, το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξαν οι αμερικανικές εκλογές κινδυνεύει να μείνει ανεκμετάλλευτο.
Πάντως, οι βασικοί άξονες της στάσης που θα κρατήσει η Ε. Ε. έναντι της χώρας μας έχουν πλέον συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων και συνοψίζονται ως εξής:
1. Υστερα από ένα εφιαλτικό καλοκαίρι, όπου τα πράγματα έφτασαν σε οριακό σημείο, η πολιτική απόφαση που έχει ληφθεί «σε ανώτατο επίπεδο» είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, όπως διαβεβαίωσε εκ νέου την Παρασκευή ο επικεφαλής του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, υπό την αίρεση βεβαίως ότι το πακέτο μέτρων που εκκρεμεί από τον περασμένο Μάρτιο θα ψηφιστεί και, συνεπώς, η έκθεση της τρόικας θα είναι θετική. Σημειώνεται ότι με δεδομένο πως η Ευρωζώνη τακτοποιεί σταδιακά όλες τις υπόλοιπες εκκρεμότητές της, είναι βέβαιο ότι ο χρόνος που απομένει για την Ελλάδα να επιβιβαστεί, έστω και «στο τελευταίο βαγόνι», τελειώνει φέτος το φθινόπωρο.
2. Η πεποίθηση που έχει εδραιωθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο ήδη από τον περασμένο Ιούνιο είναι ότι οι στόχοι του Β΄ Προγράμματος Προσαρμογής δεν είναι πλέον επιτεύξιμοι, λόγω της μεγαλύτερης του αναμενομένου ύφεσης και των συνεχών καθυστερήσεων από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Για τις Βρυξέλλες, το Πρόγραμμα έχει παγώσει στον Φεβρουάριο και έκτοτε, παρά την επιμέρους πρόοδο σε ορισμένους τομείς, δεν προχωράει.
3. Αν η έκθεση της τρόικας είναι καλή, τότε το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση θα εξεταστεί με θετική διάθεση και έχει, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη του ΔΝΤ, της Γαλλίας, της Ευρωβουλής, αλλά και των παραδοσιακά «σκληρών» του Βορρά (Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία), υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα περιλαμβάνει τρίτο πακέτο χρηματοδότησης.
Σε δεύτερο στάδιο, εξετάζονται και άλλοι τρόποι βοήθειας (π. χ. συγκρότηση μεικτών ομάδων Ελλήνων και Ευρωπαίων υπαλλήλων για την προώθηση μεγάλων έργων και το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδύσεων).
Απαντες, ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και σε αυτήν την περίπτωση, πολλά θα εξαρτηθούν από την έκθεση της τρόικας. Θεσμικά, δίνεται ήδη η δυνατότητα να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, εφόσον διαγραφούν τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (50 δισ. ευρώ) από το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Προϋπόθεση είναι να προχωρήσει η τραπεζική ενοποίηση της Ευρωζώνης (από τις αρχές του 2013 και μετά) και να έχουν προηγηθεί τουλάχιστον δύο θετικές αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. Περαιτέρω αναδιαρθρώσεις χρέους είναι πιο δύσκολο να γίνουν αποδεκτές, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση.
Τέλος, αναφορικά με την «εμπροσθοβαρή» κατανομή των υπόλοιπων δόσεων (frontloading) από το Πρόγραμμα Προσαρμογής, Ελληνες τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι η ολλανδική πρόταση είναι μεν η πιο εύκολα αποδεκτή από τους Ευρωπαίους φορολογουμένους, αλλά δεν είναι και τόσο «αθώα», καθώς θα μπορούσε να ισοδυναμεί με... εισιτήριο εξόδου
http://news.kathimerini.gr.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου