14 Σεπ 2012

Χρήματα από το ΕΣΠΑ για τον πολιτισμό στο Αιγαίο



Με 55 εκ.. ευρώ επιδοτούνται μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία. Μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία στα νησιά του Αιγαίου επιδοτούνται με 55 εκ. ευρώ χάρη στα προγράμματα των περιφερειών για το ΕΣΠΑ, τα οποία εκτελεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία. 

 Ανάμεσά τους και ακριτικά νησάκια όπως το Αγαθονήσι, η Ρω, το Καστελόριζο, η Σύμη, τα οποία έχουν ιδιαίτερη ανάγκη ενίσχυσης της πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Και δεν είναι μόνον αυτά: Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ικαρία, Ρόδος, Κω, Λήμνος, Νίσυρος, Πάτμος, Σίκινος, Μήλος, Σύρος, Νάξος, Ιος, Τήνος, Κέα, Δήλος, Σέριφος θα δουν να εκτελούνται έργα του ΕΣΠΑ ως το 2015 (το αργότερο). 

Αλλωστε και τα έργα που έχουν υλοποιηθεί ως τώρα από το Β΄ και το Γ΄ ΚΠΣ ήταν πάντα εντός χρονοδιαγραμμάτων με απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων κατά 100%. Συγκεκριμένα στα νησιά Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα διατεθούν για έργα πολιτισμού 30.852.698 ευρώ και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 24.244.773 ευρώ.

 Στη Ρόδο έτσι, έργα θα γίνουν μεταξύ άλλων στα μνημεία του Παλατιού του Μεγάλου Μαΐστρου (Μεσαιωνικό λιμάνι, Προμαχώνας), στο τέμενος Ρατζίπ Πασά, στο ναό του Ρεθιμίου Απόλλωνος στον Θεολόγο, στη Λίνδο, στην Κάμειρο (συνολικός προϋπολογισμός περί τα 7 εκ. ευρώ).

 Στην Κω θα γίνει η αποκατάσταση και επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, η αρχαιολογική έκθεση στην Κάζα Ρομάνα καθώς και η Επιγραφική Συλλογή στο Ασκληπιείο (περί τα 4 εκ.). Στη Λέσβο τα έργα είναι πολλά: Μουσείο Τεριάντ (2 εκατ.) Κάστρο Μυτιλήνης (2,3 εκ.), ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Μυτιλήνης (2,8 εκ.).

 Στην Πάτμο θα γίνουν συντηρήσεις και παρεμβάσεις σε κτήρια υποδομών της Μονής (800.000 ευρώ). Η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μήλου έχει προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ, η Καρθαία της Κέας 900. 000 και η αποκατάσταση του πύργου της Αγίας Μαρίνας 1,2 εκ. ευρώ. Ενταγμένα εξ άλλου στο ΕΣΠΑ είναι και τα έργα της Δήλου και συγκεκριμένα η συντήρηση και στερέωση στη λεγόμενη Συνοικία Θεάτρου καθώς η διαμόρφωση της πορείας επίσκεψης.

 Μεγάλο εξάλλου είναι το βασικό έργο στη Σάμο, συγκεκριμένα η αποκατάσταση και ανάδειξη του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου στο Πυθαγόρειο καθώς και ο περιβάλλων χώρος του μουσείου στην ίδια πόλη (6,3 εκ. ευρώ).

 Στο Αγαθονήσι που ως τώρα δεν έχει διαμορφωμένο αρχαιολογικό χώρο πρόκειται να γίνει η ανάδειξη του αρχαίου οικισμού, που είχε ανασκαφεί στο παρελθόν και η διάνοιξη πρόσβασης προς αυτόν (332.000 ευρώ) καθώς επίσης και η κατασκευή πλωτού προβλήτα για την διευκόλυνση των κατοίκων. Με κονδύλια από το Interreg εξάλλου θα γίνει και μουσείο. 

 Η Ακρόπολη του Παλαιοκάστρου Μεγίστης και το αρχαίο οχυρό της Ρω θα αποκατασταθούν (700.000 ευρώ) ενώ στο Καστελόριζο θα αποκατασταθεί το Μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου του Βουνού. Τέλος πολλά ακόμη έργα είναι ενταγμένα στα προγράμματα αυτά, μια «τελευταία ευκαιρία» εκμετάλλευσης κοινοτικών χρημάτων για τον πολιτισμό. 
 http://www.kykladesnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...