29 Μαρ 2013

Τα βλέμματα των αγορών στρέφονται στη Σλοβενία

Του Κώστα Ράπτη
  Θα είναι η Σλοβενία η επόμενη Κύπρος; Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, Marko Kranjec, υποστηρίζει ότι η περίπτωση της δικής του χώρας είναι ολότελα διαφορετική. Ωστόσο, οι αγορές δείχνουν να έχουν άλλη γνώμη, και οι πάντες αναρωτιούνται αν μετά το κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης οι Σλοβένοι καταθέτες πρόκειται να αντιδράσουν με ψυχραιμία.



Άλλοτε τμήμα της Αυστρο-ουγγρικής Αυτοκρατορίας και μετέπειτα της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, η Σλοβενία των 2 εκατ. κατοίκων αποτελεί ένα από τα μικρότερα και νεώτερα μέλη της ευρωζώνης: ακριβέστερα, υπήρξε η πρώτη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκε στο κοινό νόμισμα το 2007.

Μολονότι κατά την προηγούμενη δεκαετία, κατέγραψε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της ευρωζώνης, η κρίση του 2008 την άφησε σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση. Η ανάπτυξη της προηγούμενης περιόδου τροφοδοτήθηκε κυρίως από υψηλό επιχειρηματικό χρέος (μόνο το 2007 η πίστωση προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 23,5%), με αποτέλεσμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ανέρχονται πλέον σε 7 δισ. ευρώ, ήτοι 20,5% του ΑΕΠ το 2012 (έναντι 15,6%το 2011).

Παρηγορούνται οι Σλοβένοι ιθύνοντες ότι το τραπεζικό τους σύστημα δεν είναι εξίσου διογκωμένο με το κυπριακό: οι ισολογισμοί των τραπεζών αντιστοιχούν στο 135% του ΑΕΠ ενώ η καταθετική βάση είναι κυρίως εγχώρια. Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι η τρύπα των τραπεζικών ισολογισμών φθάνει έως και τα 4 δισ. ευρώ, ενώ μόνο πέρσι ο χρηματοπιστωτικός τομέας κατέγραψε ζημίες της τάξης των 664 εκατ. ευρώ.

 Οι τράπεζες εξαρτώνται για ρευστότητα αποκλειστικά από την ΕΚΤ.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του σλοβενικού δημοσίου υπολογίζονται σε 3 δισ. για φέτος – συμπεριλαμβανομένης της αναχρηματοδότησης δημοσίου χρέους ύψους 1 δισ. ευρώ στις 6 Ιουνίου και των άμεσων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που κατά το ΔΝΤ υπολογίζονται σε
άλλο 1 δισ. ευρώ.

Μολονότι η αρχική αφετηρία του δημοσίου χρέους ήταν χαμηλή, όπως σε όλες τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, η πορεία του υπήρξε διαρκώς ανοδική. Υπολογίζεται ότι το 2014 το δημόσιο χρέος θα έχει φθάσει το 69% του ΑΕΠ, από 52,7% το 2012. Την ίδια στιγμή, στον απόηχο της κυπριακής κρίσης, το κόστος δανεισμού της Σλοβενίας έχει σαφώς αυξηθεί:

 Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων εκτινάχθηκε την Παρασκευή στο 5,46% για να υποχωρήσει τη Δευτέρα στο 5,21% (σε επίπεδα δηλ. πάνω από της Ισπανίας και της Ιταλίας και πάντως αρκετά κοντά στην “περιοχή κινδύνου” του 7%), ενώ τα σλοβενικά CDS πενταετούς διάρκειας έφθασαν τις 295,5 μ.β., σημειώνοντας, κατά τη Markit, άλμα της τάξης του24,4% σε μία εβδομάδα.
Από τον Μάρτιο 2011 η σλοβενική κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει ομόλογα σε ευρώ, παρά μόνο ένα ομόλογο δολαρίου τον Οκτώβριο 2012.

Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο η κατάσταση είναι ρευστή, καθώς ο τετρακομματικός κεντροαριστερός συνασπισμός της Alenka Bratusek (πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στη σλοβενική Ιστορία) που ορκίσθηκε την περασμένη Τετάρτη είναι ο τρίτος σε μόλις δύο χρόνια και ήδη μετρά την πρώτη του απώλεια μετά την παραίτηση του νέου υπουργού Υποδομών τη Δευτέρα μετά την αποκάλυψη πολεοδομικών του παραβάσεων.

 Οι διαδηλώσεις που υποχρέωσαν σε παραίτηση τον προηγούμενο πρωθυπουργό Janes Jansa, λόγω οικονομικών σκανδάλων, αποτυπώνουν την εικόνα μιας κοινωνίας σε αναβρασμό, ενώ η νέα κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον του τριπλού στόχου να αντιμετωπίσει την εκτιμώμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος, να ανακεφαλαιοποιήσει τις 3 μεγαλύτερες τράπεζες και να περιορίσει το έλλειμμα από το 4,2% στο 3%.
πηγή: capital.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...