20 Οκτ 2013

ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – Η Σέριφος στην Ομάδα-1: Αναπτυγμένα & αναπτυσσόμενα τουριστικά νησιά

Η διαβούλευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού του τουρισμού της χώρας μας τελείωσε.
Θυμίζουμε ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και Δημάρχων της νησιωτικής Ελλάδας, που εκφράστηκαν έγκαιρα και τεκμηριωμένα, κατά τον χρόνο διαβούλευσης και αφορούσαν τις ανησυχίες τους, για την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος σε πολλές περιοχές της χώρας.
Ωστόσο και ενώ το  ΥΠΕΚΑ χρονοτριβούσε, με τη σύνταξη του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, το Υπουργείο Τουρισμού προώθησε το περασμένο καλοκαίρι τον νόμο 4179/2013, ο οποίος περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις που είναι απαραίτητες για την προώθηση των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων ανά τη χώρα. 
Έστω και με καθυστέρηση, η ΚΥΑ για το ειδικό χωροταξικό προωθήθηκε τελικά με ορισμένες αλλαγές στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, το οποίο συνεδρίασε πριν λιγες μερες και αναμένεται εντός του Νοεμβρίου να καταλήξει στο τελικό κείμενο.
Σημειώνεται ότι συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση είναι σημαντική, ιδίως στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης ανεργίας που διανύει η χώρα.
Με το δεδομένο ότι ο τουρισμός είναι εντάσεως εργατικού δυναμικού, σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της χώρας μας απασχολείται άμεσα ή έμμεσα στον τουριστικό κλάδο.
Η συνολική απασχόληση στον τουριστικό κλάδο (746.200 θέσεις εργασίας το 2010), αντιστοιχεί στο 17,9% των απασχολουμένων της χώρας.
Η συνολική συνεισφορά του Τουρισμού στο ΑΕΠ της Χώρας το 2011 ανέρχεται στο 16,5% και στην απασχόληση στο 18,4% από το σύνολο των εργαζόμενων της χώρας. Το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά τουρισμού ανέρχεται στο 1,7% με 16,4 εκ. Αφίξεις και πάνω από €10.5 δις έσοδα για το 2011.
Το νησί μας, όπως θα διαβάσετε, παρακάτω ανήκει στην ΟΜΑΔΑ-1, όπου αναφέρονται τα ακόλουθα:
Ομάδα-1 : Αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα τουριστικά νησιά
Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται νησιά:
- Με σημαντική τουριστική δραστηριότητα ή αναπτυσσόμενα τουριστικά,
- Με σημαντική εξάρτηση από τον τουρισμό (με περιορισμένη ή χωρίς άλλη ιδιαίτερα δυναμική παραγωγική δραστηριότητα και εκμεταλλεύσιμους πόρους),
- Που εμφανίζουν κατά περίπτωση έντονες συγκρούσεις χρήσεων γης,
- Με ενδεχόμενες πιέσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Τα νησιά που περιλαμβάνονται στην Ομάδα-1 είναι τα παρακάτω:
Αίγινα, Αλόννησος, Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Ζάκυνθος, Θάσος, Θήρα, Ιθάκη, Ικαρία, Ίος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Κέα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Κύθνος, Κως, Λέρος, Λευκάδα, Λέσβος, Λήμνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτμος, Πόρος, Ρόδος, Σαμοθράκη, Σάμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σπέτσες, Σύμη, Σύρος, Τήνος, Ύδρα, Φολέγανδρος, Χίος
Οι  στρατηγικές κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης της Ομάδας-1 που προωθούνται κατά προτεραιότητα έχουν να κάνουν με την:
α. Αντιμετώπιση συγκρούσεων μεταξύ των δραστηριοτήτων.
β. Έλεγχος των περιβαλλοντικών πιέσεων και του είδους της ανάπτυξης.
γ. Προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των εγκαταστάσεων (προώθηση ΑΠΕ, βιοκλιματικών μεθόδων σχεδιασμού κ.ά.).
δ. Μέριμνα για την αποτροπή της μονόπλευρης εξάρτησης από τον τουρισμό, 
ε. Ένταξη υποδομών και εγκαταστάσεων ειδικών-εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο προσφερόμενο προϊόν, με μέριμνα για την προστασία των φυσικών και ανθρωπογενών πόρων στην περιοχή ανάπτυξής τους.
στ. Χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων με ανώτατο μικτό συντελεστή δόμησης 0,05 σε νησιά σε νησιά με επιφάνεια μεγαλύτερη των 70 τ.χλμ. Βασική κατεύθυνση για τους οργανωμένους υποδοχείς και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα αυτής της κατηγορίας είναι να συνδέονται λειτουργικά με εγκαταστάσεις και υποδομές ανάδειξης και αξιοποίησης περιβαλλοντικών, γεωλογικών, γεωμορφολογικών, αρχιτεκτονικών, ιστορικών, θρησκευτικών ή πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής, οι οποίες βρίσκονται είτε στο γήπεδο εκμετάλλευσης του υποδοχέα ή σύνθετου τουριστικού καταλύματος είτε και στην ευρύτερη περιοχή αυτών.
ζ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Τουρισμού νησιά ή τμήματα των νησιών της Ομάδας Ι μπορούν να χαρακτηρίζονται βάσει κριτηρίων ως Περιοχές Ενεργητικής Παρέμβασης και Ανάπλασης και να τίθενται περιορισμοί στην τουριστική ανάπτυξη. Με τις ίδιες αποφάσεις θα προσδιορίζονται η διάρκεια ισχύος τους, τα μέτρα που προτείνεται να ληφθούν για την αναβάθμιση ή και την ανάπτυξη του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, ο τρόπος παρακολούθησης της εφαρμογής των μέτρων αυτών για τη διαπίστωση της αποτελεσματικότητάς τους και της τυχόν αναγκαιότητας παράτασης της ισχύος τους ή της βελτίωσής τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
η) Σε κάθε περίπτωση όλες οι νέες εγκαταστάσεις πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στα μορφολογικά πρότυπα και την κλίμακα των οικισμών
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Τουρισμού νησιά ή τμήματα των νησιών της Ομάδας-1 μπορούν να χαρακτηρίζονται βάσει κριτηρίων ως Περιοχές Ενεργητικής Παρέμβασης και Ανάπλασης και να τίθενται περιορισμοί στην τουριστική ανάπτυξη.
Με τις ίδιες αποφάσεις θα προσδιορίζονται η διάρκεια ισχύος τους, τα μέτρα που προτείνεται να ληφθούν για την αναβάθμιση ή και την ανάπτυξη του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, ο τρόπος παρακολούθησης της εφαρμογής των μέτρων αυτών για τη διαπίστωση της αποτελεσματικότητάς τους και της τυχόν αναγκαιότητας παράτασης της ισχύος τους ή της βελτίωσής τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Σε κάθε περίπτωση όλες οι νέες εγκαταστάσεις πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στα μορφολογικά πρότυπα και την κλίμακα των οικισμών.
Αμέσως μετά την ψήφιση και την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μέσω της συνεργασίας μας με το ‘’ΑΝΔΡΟΣ σήμερα’’, θα σας ενημερώσουμε για όλες τις επί μέρους λεπτομέρειες, που έχουν να κάνουν με τα νησιά μας και την προοπτική, από εδώ και πέρα της τουριστικής τους αξιοποίησης.

ΠΗΓΗ: androssimera

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...