23 Οκτ 2013

ΟΙ ΣΚΥΡΙΑΝΟΙ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Ο Δήμος της Σκύρου και 24 φορείς και σύλλογοι του νησιού τάσσονται εναντίον του έργου της εγκατάστασης 144 ανεμογεννητριών στο νησί:
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Δήμου, Φορέων & Συλλόγων Σκύρου
Όλοι εμείς, Δήμος, σύλλογοι και φορείς της Σκύρου και οι απλοί σκυριανοί πολίτες εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στην πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να δώσει την τελική έγκριση για την εγκατάσταση των 111 Α/Γ των 3 MW των καλόγερων στο όμορφο Βουνό των Σκυριανών –σύμβολο της κοινωνικής και πολιτιστικής παράδοσης του νησιού.
Το υπουργείο φαίνεται να υποκύπτει σε πιέσεις –παρασκηνιακές ή πολιτικές είναι αδιάφορο, πιέσεις που όμως ασκούνται διαχρονικά σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου- προκειμένου να εξυπηρετηθούν «επενδυτικά» συμφέροντα ξένα προς τις ανάγκες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της σκυριανής κοινωνίας. Και τούτο, παρ’ όλο που ο ίδιος ο υπουργός –στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Σκύρου στο υπουργείο, τον Αύγουστο φέτος - είχε αναγνωρίσει τόσο την ομόφωνη και καθολική αντίδραση του Σκυριανού λαού στο εν λόγω έργο, όσο και το τεράστιο μέγεθος του, που το καθιστά αντικειμενικά και περιβαλλοντικά ασύμβατο με την μικρή έκταση του νησιού μας.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου είναι συνοπτικά τα εξής :
Φορέας του έργου είναι η «ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΣΚΥΡΟΥ ΑΕ» στην οποία το 95% των μετοχών ανήκει στην Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγ. Όρους. Το έργο αποτελείται από 9 αιολικά πάρκα με 111 α/γ των 3MW και συνολική ισχύ 333 MW. Οι εγκαταστάσεις θα καταλάβουν έκταση 36.100 στρεμμάτων, η ιδιοκτησία της οποίας αμφισβητείται πλέον όχι μόνον από εμάς τους σκυριανούς. Το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής εγκατάστασης των α/γ είναι χαρακτηρισμένο ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας του Δικτύου NATURA 2000 και Ζώνη Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπανίδας (ΖΕΠ). Οι 60 α/γ τοποθετούνται εντός της περιοχής NATURA, ακυρώνοντας ουσιαστικά τους λόγους διατήρησης της !
Στην συνάντηση της 9ης Αυγούστου 2013 στο ΥΠΕΚΑ, η αντιπροσωπεία των Σκυριανών επεσήμανε στην ηγεσία του υπουργείου ότι:
1. Το έργο αυτό μαζί με το πλήθος των συνοδών έργων (δρόμοι , κτίρια, πέρασμα καλωδίων κλπ) είναι απολύτως ασύμβατο με το μικρό μέγεθος του νησιού. Θα μετατρέψει το Βουνό σε νταμάρι και ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί σαν τη Σκύρο σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας από μέγα πλήθος και μέγεθος ανεμογεννητριών. Αν δε συνυπολογίσουμε και το νέο έργο εγκατάστασης άλλων 33 α/γ στις νησίδες της Σκύρου, το οποίο έλαβε άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, τότε οδηγούμαστε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ευρώπη, που γίνεται σε ένα τόσο μικρό νησί.
2. Ο αυξημένος τουριστικός ρόλος τον οποίον έχει προσδώσει στο νησί μας η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η συνειδητή επιλογή της τοπικής μας κοινωνίας για ήπια τουριστική ανάπτυξη έχουν φέρει το νησί μας σε αξιοζήλευτη θέση από πλευράς ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών, προσελκύοντας κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασχολείται πλέον άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, ενώ δεκάδες νέοι επιστρέφουν στο νησί τους προσδοκώντας να χτίσουν τη ζωή τους ως αναπόσπαστο και δημιουργικό κομμάτι του οικονομικού γίγνεσθαι. Η αλλοίωση όμως του φυσικού τοπίου και η ισοπέδωση των βουνών προκειμένου να εγκατασταθεί ένα μεγάλο πλήθος γιγαντιαίων α/γ θα υποβαθμίσει κατακόρυφα την τουριστική αξία της Σκύρου, θα προκαλέσει σοβαρή μείωση της τουριστικής κίνησης, θα βάλει φρένο στην ανάπτυξη του νησιού μας και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε οικονομικό μαρασμό και σημαντική αύξηση της ανεργίας.
Ανάλογες και χειρότερες συνέπειες θα υπάρξουν και για τη κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, παραδοσιακές ασχολίες σημαντικής μερίδας του πληθυσμού, με 20.000 αιγοπρόβατα και πάνω από 2.000 κυψέλες στο Βουνό της Σκύρου.
3. Η χωροθέτηση των έργων σε προστατευόμενες από Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Συμβάσεις περιοχές NATURA και ΖΕΠ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μη αναστρέψιμη καταστροφή και κατάρρευση των οικολογικών χαρακτηριστικών των περιοχών αυτών, καταστροφή που θα σημαδέψει μόνιμα το ζοφερό πλέον «μέλλον» του νησιού. Παρουσιάζεται δε το εξής παράδοξο : Να βρίσκεται σε εξέλιξη το κοινοτικό πρόγραμμα LIFE+2009 για τη προστασία
της φύσης και της βιοποικιλότητας στη Σκύρο, χρηματοδοτούμενο από κονδύλια της Ε.Ε και εκτελούμενο από τον Δήμο Σκύρου, περιβαλλοντικές οργανώσεις και με τη σύμπραξη και ενεργό συμμετοχή του «Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης», που έχει ρόλο στρατηγικού συμβούλου του ΥΠΕΚΑ και την ίδια στιγμή το υπουργείο να εγκρίνει την εγκατάσταση 144 α/γ συνολικής ισχύος 432 MW στο μικρό νησί μας !
Όλα αυτά τα χρόνια, η συντριπτική πλειονότητα των Σκυριανών –παρ’ όλο που δεν είμαστε αντίθετοι με την χρήση των ΑΠΕ- ταχθήκαμε αρνητικά απέναντι στην εγκατάσταση αυτού του καταστροφικού για το νησί μας έργου. 2000 υπογραφές κατοίκων και φίλων της Σκύρου συγκεντρώθηκαν και κατατέθηκαν στο υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπάρχει ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας και ομοίως του καθ’ ύλην αρμοδίου Δασαρχείου Αλιβερίου. Υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις όλων των φορέων του νησιού μας. Κι εντούτοις, ανάμεσα στη βούληση μιας νησιωτικής κοινωνίας που εξέφρασε την άποψη της μετά από διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες και την «βούληση» μιας χούφτας «επενδυτών», το υπουργείο φαίνεται να αγνοεί την βούληση των Σκυριανών και να επιλέγει την επιχειρηματική μοναστηριακή κερδοσκοπία !
Κι επειδή στις μέρες μας πολύς λόγος γίνεται για «ανάπτυξη και επενδύσεις» καλό είναι να γνωρίζουν όλοι ότι το συγκεκριμένο έργο ούτε «επένδυση» αποτελεί ούτε «ανάπτυξη» φέρνει. Γιατί όπως και οι ίδιοι οι «επενδυτές» ομολογούν και η Τράπεζα Πειραιώς με μελέτη της (2010) αποδεικνύει, το 90% περίπου από τα 650 εκατομ. € που θα κοστίσει το έργο, θα δαπανηθούν στο εξωτερικό για την αγορά των ανεμογεννητριών και των καλωδίων σύνδεσης και μόλις ένα 10% θα περισσέψει για την εγχώρια οικονομία. Άρα, η προστιθέμενη αξία αυτής της επένδυσης στην ελληνική οικονομία είναι μηδαμινή, ενώ για τον τόπο εγκατάστασης φέρνει υπανάπτυξη, φτώχεια και ανεργία !
Είμαστε μια νησιωτική κοινωνία απλών καθημερινών ανθρώπων, όπως όλες. Σκεφτήκαμε και συζητήσαμε καλόπιστα όλες τις απόψεις που εκφράστηκαν. Κι αποφασίσαμε ότι το καλό του τόπου μας είναι να αρνηθούμε αυτό το έργο. Γιατί τώρα πια ξέρουμε τι σημαίνει. Πόσα δεινά και καταστροφές θα φέρει για όλους μας. Για τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας. Μα κυρίως για τα παιδιά μας και τις νέες γενιές, που περιμένουν από μας, να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις που θα καθορίσουν και το δικό τους μέλλον.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ !
21 Οκτωβρίου 2013
Το παρόν ψήφισμα συνυπογράφουν :
1. ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΡΟΥ
2. ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΚΥΡΟΥ
3. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΚΥΡΟΥ
4. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΥΓΜΗ»
5. ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΥΡΟΥ
6. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΥΡΟΥ
7. ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΟΣΩΜΗΣ ΦΥΛΗΣ ΑΛΟΓΩΝ ΣΚΥΡΟΥ
8. ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΚΥΡΟΥ
9. ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ «ΑΧΕΡΟΥΝΕΣ»
10. ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ «ΚΑΛΙΚΡΙ»
11. ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ «ΠΕΥΚΟΣ»
12. ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΥΡΟΥ
13. ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΥΡΟΥ
14. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΑΡΙΩΝ»
15. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΕΛΑΣΓΟΙ»
16. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ (ΣΟΠΠΑ)
17. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΚΥΡΟΥ
18. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΚΥΡΟΥ
19. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΡΟΥ «Η ΑΝΑΦΑΝΗ»
20. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (Τοπική Επιτροπή Σκύρου)
21. ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΣΚΥΡΟΥ
22. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΥΡΟΥ «Ο ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΣ»
23. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΜΕΑΛΟΣ»
24. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΥΡΙΑΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Πηγή Nasim Alatras B

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...