Aπό τον Σπύρο Κτενά
Τρία χρόνια υπολογίζεται ότι έχει πέσει το προσδόκιμο ζωής για τον Έλληνα τα χρόνια της κρίσης. H δυσάρεστη εξέλιξη βρέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας με τον κύριο Κωνσταντίνο Φρουζή Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Ο ίδιος μιλώντας στον δημοσιογράφο Σπύρο Κτενά αποκάλυψε ότι πλέον οι Έλληνες οδηγούνται προς τον μέσο όρο ζωής των πολιτών των Ανατολικών Χωρών. Αποκάλυψε επίσης ότι οι ασθένειες σαρώνουν τους Έλληνες πολίτες και ότι το τρομακτικό πρόβλημα της ανεργίας και της μη προσβασιμότητας εκατομμυρίων πολιτών στα φάρμακα ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ας τον ακούσουμε
- Κύριε Φρουζή, σας ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης και την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Το θέμα της υγείας. Το θέμα, δηλαδή, των επιπτώσεων που υπήρξαν αυτό το διάστημα σε αυτό που λέμε υγεία στο κοινωνικό σύνολο. Η κρίση αλήθεια τι επιπτώσεις έχει δημιουργήσει;
- Καταρχήν καλως ήρθατε. Οι περικοπές τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει σίγουρα αναίμακτα δηλαδή έχει επηρεαστεί σαφέστατα και η ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών και μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας έχει αποκοπεί από θεραπείες από πρόσβαση θεραπείας γιατί ανασφάλιστοι άποροι και το ποσοστό αυτό όλο και περισσότερο μεγαλώνει και κατ’επέκταση χειροτερεύει η ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών σαφέστατα. Και το βλέπουμε γιατί υπάρχουν εξάρσεις σε καταθλίψεις, εμφράγματα, σε καρδιακές παθήσεις, σε μεταδοτικές ασθένειες και σίγουρα αυτό καταλήγει στο τέλος της ημέρας στη μείωση του προσδόκιμου ζωής των Ελλήνων.
- Εδώ υπάρχει και η μελέτη του καθηγητή του κύριου Υφαντόπουλου σύμφωνα με την οποία τα τελευταία χρόνια το προσδόκιμο έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον τρία χρόνια. Δώστε μας μία εικόνα. Τι συμβαίνει ακριβώς στην Ελλάδα και ποια είναι η σύγκριση με τις άλλες χώρες ;
- Στην δυτική Ευρώπη, σε χώρες προηγμένες, αλλά στην Ευρώπη μέσα, στην λεγόμενη Ευρωζώνη το προσδόκιμο είναι γύρω στα 86 χρόνια. Στην Ελλάδα ήτανε 81 χρόνια . ήμασταν σε ένα καλό επίπεδο γύρω στο 9, το 10. Τα τελευταία πράγματι δύο, τρία χρόνια όπως λένε οι ειδικοί έχουμε χάσει περίπου τρία χρόνια λιγότερα. Η ανατολική Ευρώπη που ελπίζω να μην προσδοκούμε να γίνουμε το προσδόκιμο είναι 68 χρόνια. Είναι , λοιπόν, περίπου 15 χρόνια λιγότερα εντός της ίδιας Ηπείρου η Ανατολική, από την Δυτική Ευρώπη. Αυτά τα δεκαπέντε χρόνια είναι σχεδόν μία γενιά. Σχεδόν μια γενιά λιγότερη.
- με δύο λόγια η κρίση οδηγεί τον Ελληνικό λαό να το πούμε απλά στο προσδόκιμο ζωής της Ανατολικής Ευρώπης
- Σαφέστατα.
- Υπάρχει το εξής πρόβλημα. Βλέπουμε ότι ο κύκλος, ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα μεγαλώνει. Ήδη πολύ σημαντικός αριθμός από αυτούς πλέον έχει απολέσει το δικαίωμα του να έχει πρόσβαση στα φάρμακα. Ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα; Δηλαδή ποιος είναι ο αριθμός των συμπολιτών μας που δεν έχει πια την δυνατότητα;
-Περίπου το 1/3 του πληθυσμού είναι ανασφάλιστοι και άποροι. Περίπου το 1/3. Και ανέβηκαν όλα αυτά που έχουν άλφα μπροστά, δυστυχώς και αποκομμένοι στην πράξη από πρόσβαση σε θεραπείες κλπ. Για αυτό και εμείς λέμε το εξής ότι επειδή η νοσοκομειακή πρόσβαση είναι μία δύσκολη περίπτωση και για τον ασθενή όταν μπει μέσα και μεγάλη δαπάνη για το κράτος. Αυτό που πρέπει και προσπαθούμε να πείσουμε την πολιτεία ότι πρέπει να στηρίξουμε είναι την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Να ισχυροποιήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σας και ως εκ τούτου και τον ΕΟΠΠΥ ώστε να υπάρχει ένας πρώτος προφυλακτήρας των πωλητών με χαμηλό κόστος και με εύκολη πρόσβαση στον γιατρό της γειτονιά σας ώστε αν μη τι άλλο να σταματάει εκεί. Να σταματάει εκεί τα πολλά περιστατικά.
-Αυτή τη στιγμή κύριε Φρουζή βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο που γίνεται μία πάρα πολύ σκληρή διαπραγμάτευση η οποία στην πραγματικότητα έχει και με την ζωή του απλού πολίτη. Από την μία πλευρά οι εταιρείες και ο κλάδος υγείας από την άλλη πλευρά η ΤΡΟΙΚΑ και η κυβέρνηση. Υπάρχει το εξής: είναι πράγματι γεγονός ότι οι δαπάνες υγείας σας ήταν σε ένα εκπληκτικά πολύ μεγάλο ποσό και επίπεδο της τάξεως των 5,5 δίς
- Στα φάρμακα. Ο δημόσιος προϋπολογισμός το 2009.
- Υπάρχει κάποιο minimum το οποίο θα μπορούσε κανείς. Εσείς σαν σύνδεσμος φαρμακευτικών επιχειρήσεων το έχετε μελετήσει αυτό το οποίο θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα έπρεπε να διαθέσει το κράτος για να έχουμε μία αξιοπρεπή αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του ελληνικού λαού; Και από την άλλη επιβίωσης ενός τομέα στρατηγικού για την ελληνική οικονομία. Και ποιο είναι αυτό;
- Είναι ξεκάθαρο ότι οι δαπάνες το 2009 όπως όλες οι δαπάνες στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλές για αυτό και κάναμε την δουλειά μας από τα 5,5 δις να φτάσουμε φέτος κάτω από τα 2,5 δις δηλαδή κάτω από το μισό.
- Κανείς άλλος κλάδος δεν είχε τόσο μεγάλη μείωση;
- Κανείς. Όχι. Όχι. Κάναμε καλή δουλειά, συνεισφέραμε μαζί με την πολιτεία. Νομίζω βοηθήσαμε τα δημοσιονομικά της κυβέρνησης. Της εκάστοτε κυβέρνησης και είμαστε χαρούμενοι για αυτό. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα πάτωμα που βγαίνει από μελέτες, βγαίνει από εμπειρία από την Ευρώπη, βγαίνει από τις άλλες χώρες. Τα νούμερα μας τα ξέρουμε καλά. Το οποίο σήμερα, με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 2,25 δις. για το φάρμακο, για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη .
- Μιλάτε για το 2014;
- Για το 2014. Παρένθεση όταν τα 2,25δις για το φάρμακο το 2014 το κάνουμε κατά κεφαλήν αυτή η δαπάνη του Έλληνα θα είναι περίπου στα 2/3 από την μέση δαπάνη του Ευρωπαίου. Ακόμα και με αυτό τον στόχο ο μέσος Ευρωπαίος θα έχει 50% κατά κεφαλήν περισσότερο φάρμακο και περίθαλψη στην Ευρώπη αλλά λέμε στην Ελλάδα της κρίσης ζούμε πρέπει όλοι μαζί να συνεισφέρουμε. Αυτό είναι όμως το πάτωμα. Κάτω από τα 2,25δις τα πράγματα γίνονται πάρα, πάρα πολύ δύσκολα.
- Νιώθετε ότι από την κυβέρνηση και την τρόικα θα έχουμε προβλήματα σε αυτή την λογική;
-Η κυβέρνηση και ειδικότερα το υγείας και το οικονομικών καταλαβαίνει το θέμα. Ζουν την πραγματικότητα. Δεν είμαι σίγουρος πόσο επιτυχημένες θα είναι οι συζητήσεις με την Τρόικα. Επιτυχημένες το βάζω εντός εισαγωγικών. Πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Γιατί η Τρόικα βλέπει πολύ λογιστικά το θέμα. Κάθε χρόνο στα φάρμακα.
- Αν πρακτικά σπάσει αυτό το όριο των 2,25 δις. αν σπάσει αυτό εσείς τι συνέπειες νομίζετε μπορεί να έχει στο κοινωνικό σώμα και στον τομέα σας.
-Ακόμη περισσότεροι Έλληνες αποκομμένοι από φαρμακευτική περίθαλψη.
-Νιώθετε ότι μπορεί να το καλύψει αυτό; Δηλαδή υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα έχετε κουβεντιάσει επί της ουσίας σας;
Πιστεύω ότι το Υπουργείο Οικονομικών επειδή ξέρει πολύ καλά την δουλειά του έχει πλάνο για ισοδύναμα μέτρα. Γιατί νιώθει ότι χρειάζεται μία προσοχή περισσότερη το 2014 στην κοινωνική περίθαλψη. Στην Πρόνοια. Γιατί όλα τα άλλα μπορεί να πάνε χειρότερα. Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε όσο γίνεται. Πιστεύω ότι μπορεί να βρει μέτρα. Το θέμα είναι πως πετυχημένα μπορεί να το ακούσει αυτό και να το διαπραγματευτεί.
-Εσείς ωστόσο σαν σύνδεσμος φαρμακευτικών επιχειρήσεων προχωρήσατε στην δημιουργία της τράπεζας φαρμάκων. Ακριβώς, φαντάζομαι και επαιδή είστε και ευαίσθητη σε όλο αυτό το πράγμα που συμβαίνει στην Ελληνική οικονομία. Δώστε μας μία εικόνα για αυτή την πρωτοβουλία.
-Κοιτάξτε. Μαζί με την αρχιεπισκοπή, με τα κοινωνικά ιατρεία , με τον ιατρικό σύλλογο Αθηνών, με τους φαρμακέμπορους, με τα φαρμακεία. Όλοι μαζί δημιουργήσαμε μία τράπεζα φαρμάκων για τους άπορους, αποδεδειγμένα, και τους ανασφάλιστους να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα. Το Υπουργείο Υγείας σας και το οικονομικών και το υγείας περισσότερο αγκάλιασε σίγουρα περισσότερο αυτή την ενέργεια και όλες οι εταιρείες είτε πολυεθνικές είτε ελληνικές βρίσκουν τώρα είναι στην διαδικασία που ψάχνουν τι εσωτερικές τους διαδικασίες. Ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν με φάρμακα σε αυτή την τράπεζα των φαρμάκων. Θα έχουμε αποτελέσματα στο επόμενο διάστημα. Πάντως τα φάρμακα θα βρεθούν εκεί θα είναι χιλιάδες, θα ναι δεκάδες χιλιάδες για να μην πω εκατοντάδες χιλιάδες.
- Πως το σκέφτεστε; Δηλαδή η διανομή και ο τρόπος προσέγγισης των απόρων πως θα είναι;
-Θα είναι μέσα από τα κοινωνικά ιατρεία. Θα είναι μέσα από γιατρούς που ξέρουν το θέμα. Θα είναι εγκεκριμένη διαδικασία και είναι από τον ΕΟΦ. Εμείς δηλαδή απλά βάζουμε το προϊόν που λέγεται φάρμακο και η διαδικασία είναι πολύ σωστά ελεγμένη και φτιαγμένη ώστε να πηγαίνει το σωστό φάρμακο στο σωστό ασθενή που είναι πράγματι άπορος και ανασφάλιστος.
-Πρακτικά πόσος κόσμος υπολογίζεται θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί από αυτή την πρωτοβουλία;
-Κοιτάξτε. Ας ξεκινήσουμε από Αθήνα και από κάποιες μεγάλες πόλεις και θα είναι κάποιες χιλιάδες ανασφάλιστοι. Είναι λίγο ανέτοιμος να σας πω γιατί θέλω να το δω να μεγαλώνει το project. To δουλεύουμε σχεδόν κάθε μέρα και σε επίπεδο εταιρειών και σε επίπεδο συνδέσμου.
- Μία ακόμα πρωτοβουλία που αξίζει τον κόπο να σταθούμε εδώ στην κουβέντα μας έχει να κάνει με τα καινοτόμα φάρμακα. Μάλλον με την έννοια καινοτομία. Λίγο θα ήθελα να σταθούμε σε αυτό υπάρχει το θέμα με τα καινοτόμα φάρμακα από την μία πλευρά και από την άλλη πλευρά είναι η πρωτοβουλία που λάβατε για την καινοτομία σαν σύνδεσμος.
-Κοιτάξτε ο κλάδος στην βιομηχανία είναι πολύ ευαίσθητος στην λέξη καινοτομία να θυμίσω απλώς ότι το 20% του ετήσιου τζίρου επανεπενδύεται σε έρευνα και ανάπτυξη κάθε χρόνο. Όταν στην πληροφορική το μέσο ποσοστό παγκοσμίως είναι 10% και στα τρόφιμα και ποτά είναι 1,5% σημαίνει ότι η καινοτομία είναι ένας τρόπος ζωής για την φαρμακοβιομηχανία και λόγος ύπαρξης δεν το κάνουμε ως έθιμο το κάνουμε για την ουσία. Για αυτό και ο λόγος που δεν υπάρχουν καινοτόμα φάρμακα τα τελευταία τρία τέσσαρα χρόνια στην Ελλάδα μας πονάει πάρα πολύ. Αποκόπτουν και τους Έλληνες ασθενείς από τα φάρμακα και τις θεραπείες αλλά παράλληλα…
-…τα οποία παρεμπιπτόντως υπάρχουν σε όλη την Δυτική Ευρώπη.
-Υπάρχουν στο 80% των χωρών της Ευρώπης όχι της Δυτικής.
-Εδώ δηλαδή υπήρξε μία σημαντική έλλειψη για τον Έλληνα ασθενή.
-Ναι αλήθεια είναι. Και παράλληλα είναι κακό το μήνυμα που περνάμε σαν Ελλάδα στην Ευρώπη ότι δεν αγκαλιάζουμε την καινοτομία ώστε να μπορούν οι εταιρείες να επενδύουν και να κρατάνε προσωπικό ακόμη περισσότερο για να βοηθήσουν εν πάση περιπτώσει η Ελλάδα να ξαναβρεί την τροχιά της σταθεροποίησης και ανάπτυξης.
-Πόσα φάρμακα αυτή την στιγμή βρίσκονται στον προθάλαμο..
-Είναι γύρω στα 500 φάρμακα. Εκατό από τα οποία έχουν πάρει τιμή αλλά δεν έχουν πάρει αποζημίωση ακόμα. Οπότε στην πραγματικότητα προς το παρών είναι δώρο άδωρο ακόμα και η τιμή γιατί ο Έλληνας ασθενής χωρίς αποζημίωση δεν μπορεί να τα πάρει. Όχι μόνο ο Έλληνας σε καμία χώρα δεν μπορεί να τα πάρει. Άρα είμαστε ακόμα στον προθάλαμο να πάρουμε τιμή για κάποια καινοτόμα φάρμακα. Έχουμε κάθε βδομάδα κουβέντα με το Υπουργείο Υγείας καταλαβαίνει και εκείνο το πρόβλημα παρόλα αυτά πρέπει να δράσουμε πιο γρήγορα.
-Μιλάμε για πολύ ακριβά φάρμακα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που φαντάζομαι θα είναι στα χείλη…
-Σαφώς. Κοιτάξτε, η τιμή του φαρμάκου εξορισμού στην Ελλάδα είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων στην Ευρώπη και όταν λέω Ευρώπη δεν σημαίνει Ευρωζώνη. Σημαίνει η Ευρώπη των 27 που μέσα έχει Λιθουανίες, Σλοβενίες, Σλοβακίες, Ρουμανίες. Άρα μονίμως η τιμή της Ελλάδος των φαρμάκων είναι ο χαμηλότερος της Ευρώπης. Αυτό σας το λέω. Είναι μαθηματική φόρμουλα δεν αυτοσχεδιάζουμε εδώ. Άρα τα φάρμακα που έρχονται εδώ έρχονται με την χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης. Από εκεί και πέρα υπάρχουν φάρμακα που ακόμα και στις χώρες, τις φτωχότερες της Ευρώπης, έχουν ψηλότερη τιμή και έχουν λιγότερο πληθυσμό που αντιμετωπίζονται. Όταν ένα φάρμακο κάνει 500 ευρώ είναι ένα φάρμακο που έχει 1000 ασθενείς στην Ελλάδα και όχι 20,000. Άρα η επίπτωση στα οικονομικά του κράτους είναι χαμηλή τότε υψηλής αξίας φάρμακα δεν έχουν πολλούς ασθενείς. Πάει αναλογικά αυτό γιατί προσέχουμε τα δημοσιονομικά του κράτους. Βέβαια μέσα στα φάρμακα αυτά τα 500 υπάρχουν πολύ ακριβά, ορφανά φάρμακα για σπάνιες ασθενείς που οι ασθενείς είναι κάποιοι δεκάδες ασθενείς στην Ελλάδα όλοι. Μέχρι ευρείας, καινοτόμα φάρμακα. Μεγάλων θεραπειών, αν θέλετε, που είναι η υπέρταση, αναπνευστικά που είναι πολύ χαμηλότερη η τιμή τους 10-20 ευρώ εν πάση περιπτώσει. Παρόλα αυτά εμπεριέχουν μια καινοτομία και μία θεραπεία για τον ασθενή που μέχρι τώρα αυτός έχει απολεστεί, αδίκως. Το project της καινοτομίας τώρα εμείς παίρνοντας αυτό σαν ιδέα και βλέποντας τους νέους να φεύγουν από την Ελλάδα.
-Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Πολύ σημαντικό.
-Είναι γιατί θέλουμε να δώσουμε, να συνεισφέρουμε.
-Απευθύνεστε σε νέους ανθρώπους..
-Σε νέους. Σε νέους ανθρώπους που έχουν νέες ιδέες δεν είναι νέες ηλικίες μπορεί και ένα μεγαλύτερος με μία νέα καινοτόμα ιδέα εννοείται ότι μπορεί να συνεισφέρει. Νέους στο πνεύμα αν θέλετε απευθυνόμαστε. Υπάρχουν πολλά projects τελευταία που είναι τέτοιου είδους και δεν είμαστε και οι μοναδικοί αι δεν θέλουμε να είμαστε και οι μοναδικοί γιατί δεν μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα με το project. Απλώς θέλουμε να συνεισφέρουμε και εμείς στο να έρθουνε νέες ιδέες, καινοτόμες ιδέες να βραβευτούν, να πάρουν κάποια χρηματικά έπαθλα και παράλληλα να βρούνε κάποια στήριξη από τις εταιρείες της φαρμακοβιομηχανίας καθοδήγησης κάποιο άνοιγμα πόρτας σε ερευνητικά κέντρα.
-Αυτό είναι το ερώτημα. Εδώ, δηλαδή, μιλάμε για προτάσεις οι οποίες θα υποβληθούν από μεμονωμένα άτομα ή θα γίνει..
-Άτομα και από startup εταιρείες κλπ
- Και από start up εταιρίες..
- Και από ομάδες. Δεν είναι από ένα. Από υπάρχουσες εταιρείες δηλαδή εμείς θα εξετάσουμε την καινοτομία της ιδέας και όχι από ποιόν προέρχεται.
-Νιώθετε ότι υπάρχει στην μάζα, στην χώρα;
- Πολύ. Πολύ.
-Το οποίο σήμερα χάνεται.
-Χάνεται γιατί μένει ο κόσμος, οι νέες ιδέες αυτές, είναι στα ράφια πάνω και δεν υλοποιούνται ποτέ στην πραγματική οικονομία γιατί δεν υπάρχει σύνδεση της έρευνας στην Ελλάδα με την πραγματική οικονομία.
-Θα έλεγα όχι ότι απλώς δεν υπάρχει. Υπάρχει μία παραδοσιακή καχυποψία ανάμεσα στις δύο πλευρές και είναι γνωστά τα αίτια.
-Είναι αλήθεια αυτό. Προσπαθούμε λίγο αυτά τα τείχη να τα ρίξουμε. Γιατί δεν έχει πια έννοια. Πρέπει οι σωστές ιδέες να γίνονται σωστές επιχειρήσεις ώστε να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας σε όλα αυτά που ξέρουμε.
-Αλήθεια ένα τελευταίο ερώτημα νιώθετε ότι όλη αυτή η αναστάτωση και όλος αυτός ο προβληματισμός και η δυσκολία της αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κλάδου σας. Νιώθετε δηλαδή ότι υπάρχει ενδεχόμενο να φύγουνε πολυεθνικές εταιρείες από την Ελλάδα στην περίπτωση που τα λέω αυτό γιατί βλέπουμε τον πρωθυπουργό να κάνει μία συστηματική προσπάθεια να πείσει ανθρώπους από το εξωτερικό να επενδύσουν στην χώρα. Εδώ λοιπόν έχουμε την ευτυχή συγκυρία στην Ελλάδα να δραστηριοποιούνται πάρα πολλές πολυεθνικές μεγάλου επιπέδου. Υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο μέσα από μία μείωση της δαπάνης εφόσον το ζητούμενο είναι η τιμή να έχουμε το ανάποδο αποτέλεσμα;
-Κοιτάξτε θέσατε μία πολύ σωστή ερώτηση. Εγώ θέλω να το βάλω στην σωστή βάση να φύγει εταιρεία με την έννοια να μην υπάρχει στην Ελλάδα το φάρμακο της είναι σχεδόν αδύνατο θα έλεγα αδύνατο. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει και να είναι ενάντια στην ελληνική οικονομία ο μη γένοιτο να μειωθούν πολύ οι επενδύσεις που κάνουν οι εταιρείες στην Ελλάδα. Επενδύσεις είτε στις κλινικές μελέτες είτε σε νέα φάρμακα είτε σε προσωπικό γιατί ακόμα και η απασχολήση του κλάδου στην συνολική απασχόληση που ξεκινάει στον φαρμακευτικό κλάδο είναι 135,000 άτομα στην Ελλάδα που ζούνε από αυτό που λένε φαρμακοβιομηχανία παραγωγή και διανομή και είναι συνήθως επαγγέλματα ψηλού και background προϋπηρεσίας και μισθολογικής αν θέλετε.
-Άρα να υπάρξει μείωση σε αυτό το κομμάτι;
-Ναι σαφώς. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει. Υπάρχει σαφέστατα γκάζι το οποίο το αφήνουν σιγά-σίγα με την έννοια της επένδυσης. Όχι με την έννοια παίρνω τα γραφεία και φεύγω.
-Την βλέπουν σαν δεύτερη προτεραιότητα.
-Σαν δεύτερη προτεραιότητα. Όλοι καταλαβαίνουμε γιατί η δαπάνη θα έπρεπε να μειωθεί.
-Απλώς λέτε ότι πρέπει να μπει ένα φρένο.
-Υπάρχει ένα φρένο κάτω από το οποίο υπάρχει ο παραλογισμός.
-Κύριε Φρουζή σας ευχαριστώ θερμά και ελπίζω να συναντηθούμε και σε καλύτερες εποχές.
-Να στε καλά.
-Ευχαριστώ πολύ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνέντευξη του Νικόλαου Κεφαλά Διευθύνοντα Συμβούλου της
Πηγή : http://kourdistoportocali.com
Τρία χρόνια υπολογίζεται ότι έχει πέσει το προσδόκιμο ζωής για τον Έλληνα τα χρόνια της κρίσης. H δυσάρεστη εξέλιξη βρέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας με τον κύριο Κωνσταντίνο Φρουζή Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Ο ίδιος μιλώντας στον δημοσιογράφο Σπύρο Κτενά αποκάλυψε ότι πλέον οι Έλληνες οδηγούνται προς τον μέσο όρο ζωής των πολιτών των Ανατολικών Χωρών. Αποκάλυψε επίσης ότι οι ασθένειες σαρώνουν τους Έλληνες πολίτες και ότι το τρομακτικό πρόβλημα της ανεργίας και της μη προσβασιμότητας εκατομμυρίων πολιτών στα φάρμακα ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ας τον ακούσουμε
- Κύριε Φρουζή, σας ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης και την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Το θέμα της υγείας. Το θέμα, δηλαδή, των επιπτώσεων που υπήρξαν αυτό το διάστημα σε αυτό που λέμε υγεία στο κοινωνικό σύνολο. Η κρίση αλήθεια τι επιπτώσεις έχει δημιουργήσει;
- Καταρχήν καλως ήρθατε. Οι περικοπές τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει σίγουρα αναίμακτα δηλαδή έχει επηρεαστεί σαφέστατα και η ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών και μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας έχει αποκοπεί από θεραπείες από πρόσβαση θεραπείας γιατί ανασφάλιστοι άποροι και το ποσοστό αυτό όλο και περισσότερο μεγαλώνει και κατ’επέκταση χειροτερεύει η ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών σαφέστατα. Και το βλέπουμε γιατί υπάρχουν εξάρσεις σε καταθλίψεις, εμφράγματα, σε καρδιακές παθήσεις, σε μεταδοτικές ασθένειες και σίγουρα αυτό καταλήγει στο τέλος της ημέρας στη μείωση του προσδόκιμου ζωής των Ελλήνων.
- Εδώ υπάρχει και η μελέτη του καθηγητή του κύριου Υφαντόπουλου σύμφωνα με την οποία τα τελευταία χρόνια το προσδόκιμο έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον τρία χρόνια. Δώστε μας μία εικόνα. Τι συμβαίνει ακριβώς στην Ελλάδα και ποια είναι η σύγκριση με τις άλλες χώρες ;
- Στην δυτική Ευρώπη, σε χώρες προηγμένες, αλλά στην Ευρώπη μέσα, στην λεγόμενη Ευρωζώνη το προσδόκιμο είναι γύρω στα 86 χρόνια. Στην Ελλάδα ήτανε 81 χρόνια . ήμασταν σε ένα καλό επίπεδο γύρω στο 9, το 10. Τα τελευταία πράγματι δύο, τρία χρόνια όπως λένε οι ειδικοί έχουμε χάσει περίπου τρία χρόνια λιγότερα. Η ανατολική Ευρώπη που ελπίζω να μην προσδοκούμε να γίνουμε το προσδόκιμο είναι 68 χρόνια. Είναι , λοιπόν, περίπου 15 χρόνια λιγότερα εντός της ίδιας Ηπείρου η Ανατολική, από την Δυτική Ευρώπη. Αυτά τα δεκαπέντε χρόνια είναι σχεδόν μία γενιά. Σχεδόν μια γενιά λιγότερη.
- με δύο λόγια η κρίση οδηγεί τον Ελληνικό λαό να το πούμε απλά στο προσδόκιμο ζωής της Ανατολικής Ευρώπης
- Σαφέστατα.
- Υπάρχει το εξής πρόβλημα. Βλέπουμε ότι ο κύκλος, ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα μεγαλώνει. Ήδη πολύ σημαντικός αριθμός από αυτούς πλέον έχει απολέσει το δικαίωμα του να έχει πρόσβαση στα φάρμακα. Ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα; Δηλαδή ποιος είναι ο αριθμός των συμπολιτών μας που δεν έχει πια την δυνατότητα;
-Περίπου το 1/3 του πληθυσμού είναι ανασφάλιστοι και άποροι. Περίπου το 1/3. Και ανέβηκαν όλα αυτά που έχουν άλφα μπροστά, δυστυχώς και αποκομμένοι στην πράξη από πρόσβαση σε θεραπείες κλπ. Για αυτό και εμείς λέμε το εξής ότι επειδή η νοσοκομειακή πρόσβαση είναι μία δύσκολη περίπτωση και για τον ασθενή όταν μπει μέσα και μεγάλη δαπάνη για το κράτος. Αυτό που πρέπει και προσπαθούμε να πείσουμε την πολιτεία ότι πρέπει να στηρίξουμε είναι την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Να ισχυροποιήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σας και ως εκ τούτου και τον ΕΟΠΠΥ ώστε να υπάρχει ένας πρώτος προφυλακτήρας των πωλητών με χαμηλό κόστος και με εύκολη πρόσβαση στον γιατρό της γειτονιά σας ώστε αν μη τι άλλο να σταματάει εκεί. Να σταματάει εκεί τα πολλά περιστατικά.
-Αυτή τη στιγμή κύριε Φρουζή βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο που γίνεται μία πάρα πολύ σκληρή διαπραγμάτευση η οποία στην πραγματικότητα έχει και με την ζωή του απλού πολίτη. Από την μία πλευρά οι εταιρείες και ο κλάδος υγείας από την άλλη πλευρά η ΤΡΟΙΚΑ και η κυβέρνηση. Υπάρχει το εξής: είναι πράγματι γεγονός ότι οι δαπάνες υγείας σας ήταν σε ένα εκπληκτικά πολύ μεγάλο ποσό και επίπεδο της τάξεως των 5,5 δίς
- Στα φάρμακα. Ο δημόσιος προϋπολογισμός το 2009.
- Υπάρχει κάποιο minimum το οποίο θα μπορούσε κανείς. Εσείς σαν σύνδεσμος φαρμακευτικών επιχειρήσεων το έχετε μελετήσει αυτό το οποίο θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα έπρεπε να διαθέσει το κράτος για να έχουμε μία αξιοπρεπή αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του ελληνικού λαού; Και από την άλλη επιβίωσης ενός τομέα στρατηγικού για την ελληνική οικονομία. Και ποιο είναι αυτό;
- Είναι ξεκάθαρο ότι οι δαπάνες το 2009 όπως όλες οι δαπάνες στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλές για αυτό και κάναμε την δουλειά μας από τα 5,5 δις να φτάσουμε φέτος κάτω από τα 2,5 δις δηλαδή κάτω από το μισό.
- Κανείς άλλος κλάδος δεν είχε τόσο μεγάλη μείωση;
- Κανείς. Όχι. Όχι. Κάναμε καλή δουλειά, συνεισφέραμε μαζί με την πολιτεία. Νομίζω βοηθήσαμε τα δημοσιονομικά της κυβέρνησης. Της εκάστοτε κυβέρνησης και είμαστε χαρούμενοι για αυτό. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα πάτωμα που βγαίνει από μελέτες, βγαίνει από εμπειρία από την Ευρώπη, βγαίνει από τις άλλες χώρες. Τα νούμερα μας τα ξέρουμε καλά. Το οποίο σήμερα, με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 2,25 δις. για το φάρμακο, για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη .
- Μιλάτε για το 2014;
- Για το 2014. Παρένθεση όταν τα 2,25δις για το φάρμακο το 2014 το κάνουμε κατά κεφαλήν αυτή η δαπάνη του Έλληνα θα είναι περίπου στα 2/3 από την μέση δαπάνη του Ευρωπαίου. Ακόμα και με αυτό τον στόχο ο μέσος Ευρωπαίος θα έχει 50% κατά κεφαλήν περισσότερο φάρμακο και περίθαλψη στην Ευρώπη αλλά λέμε στην Ελλάδα της κρίσης ζούμε πρέπει όλοι μαζί να συνεισφέρουμε. Αυτό είναι όμως το πάτωμα. Κάτω από τα 2,25δις τα πράγματα γίνονται πάρα, πάρα πολύ δύσκολα.
- Νιώθετε ότι από την κυβέρνηση και την τρόικα θα έχουμε προβλήματα σε αυτή την λογική;
-Η κυβέρνηση και ειδικότερα το υγείας και το οικονομικών καταλαβαίνει το θέμα. Ζουν την πραγματικότητα. Δεν είμαι σίγουρος πόσο επιτυχημένες θα είναι οι συζητήσεις με την Τρόικα. Επιτυχημένες το βάζω εντός εισαγωγικών. Πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Γιατί η Τρόικα βλέπει πολύ λογιστικά το θέμα. Κάθε χρόνο στα φάρμακα.
- Αν πρακτικά σπάσει αυτό το όριο των 2,25 δις. αν σπάσει αυτό εσείς τι συνέπειες νομίζετε μπορεί να έχει στο κοινωνικό σώμα και στον τομέα σας.
-Ακόμη περισσότεροι Έλληνες αποκομμένοι από φαρμακευτική περίθαλψη.
-Νιώθετε ότι μπορεί να το καλύψει αυτό; Δηλαδή υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα έχετε κουβεντιάσει επί της ουσίας σας;
Πιστεύω ότι το Υπουργείο Οικονομικών επειδή ξέρει πολύ καλά την δουλειά του έχει πλάνο για ισοδύναμα μέτρα. Γιατί νιώθει ότι χρειάζεται μία προσοχή περισσότερη το 2014 στην κοινωνική περίθαλψη. Στην Πρόνοια. Γιατί όλα τα άλλα μπορεί να πάνε χειρότερα. Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε όσο γίνεται. Πιστεύω ότι μπορεί να βρει μέτρα. Το θέμα είναι πως πετυχημένα μπορεί να το ακούσει αυτό και να το διαπραγματευτεί.
-Εσείς ωστόσο σαν σύνδεσμος φαρμακευτικών επιχειρήσεων προχωρήσατε στην δημιουργία της τράπεζας φαρμάκων. Ακριβώς, φαντάζομαι και επαιδή είστε και ευαίσθητη σε όλο αυτό το πράγμα που συμβαίνει στην Ελληνική οικονομία. Δώστε μας μία εικόνα για αυτή την πρωτοβουλία.
-Κοιτάξτε. Μαζί με την αρχιεπισκοπή, με τα κοινωνικά ιατρεία , με τον ιατρικό σύλλογο Αθηνών, με τους φαρμακέμπορους, με τα φαρμακεία. Όλοι μαζί δημιουργήσαμε μία τράπεζα φαρμάκων για τους άπορους, αποδεδειγμένα, και τους ανασφάλιστους να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα. Το Υπουργείο Υγείας σας και το οικονομικών και το υγείας περισσότερο αγκάλιασε σίγουρα περισσότερο αυτή την ενέργεια και όλες οι εταιρείες είτε πολυεθνικές είτε ελληνικές βρίσκουν τώρα είναι στην διαδικασία που ψάχνουν τι εσωτερικές τους διαδικασίες. Ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν με φάρμακα σε αυτή την τράπεζα των φαρμάκων. Θα έχουμε αποτελέσματα στο επόμενο διάστημα. Πάντως τα φάρμακα θα βρεθούν εκεί θα είναι χιλιάδες, θα ναι δεκάδες χιλιάδες για να μην πω εκατοντάδες χιλιάδες.
- Πως το σκέφτεστε; Δηλαδή η διανομή και ο τρόπος προσέγγισης των απόρων πως θα είναι;
-Θα είναι μέσα από τα κοινωνικά ιατρεία. Θα είναι μέσα από γιατρούς που ξέρουν το θέμα. Θα είναι εγκεκριμένη διαδικασία και είναι από τον ΕΟΦ. Εμείς δηλαδή απλά βάζουμε το προϊόν που λέγεται φάρμακο και η διαδικασία είναι πολύ σωστά ελεγμένη και φτιαγμένη ώστε να πηγαίνει το σωστό φάρμακο στο σωστό ασθενή που είναι πράγματι άπορος και ανασφάλιστος.
-Πρακτικά πόσος κόσμος υπολογίζεται θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί από αυτή την πρωτοβουλία;
-Κοιτάξτε. Ας ξεκινήσουμε από Αθήνα και από κάποιες μεγάλες πόλεις και θα είναι κάποιες χιλιάδες ανασφάλιστοι. Είναι λίγο ανέτοιμος να σας πω γιατί θέλω να το δω να μεγαλώνει το project. To δουλεύουμε σχεδόν κάθε μέρα και σε επίπεδο εταιρειών και σε επίπεδο συνδέσμου.
- Μία ακόμα πρωτοβουλία που αξίζει τον κόπο να σταθούμε εδώ στην κουβέντα μας έχει να κάνει με τα καινοτόμα φάρμακα. Μάλλον με την έννοια καινοτομία. Λίγο θα ήθελα να σταθούμε σε αυτό υπάρχει το θέμα με τα καινοτόμα φάρμακα από την μία πλευρά και από την άλλη πλευρά είναι η πρωτοβουλία που λάβατε για την καινοτομία σαν σύνδεσμος.
-Κοιτάξτε ο κλάδος στην βιομηχανία είναι πολύ ευαίσθητος στην λέξη καινοτομία να θυμίσω απλώς ότι το 20% του ετήσιου τζίρου επανεπενδύεται σε έρευνα και ανάπτυξη κάθε χρόνο. Όταν στην πληροφορική το μέσο ποσοστό παγκοσμίως είναι 10% και στα τρόφιμα και ποτά είναι 1,5% σημαίνει ότι η καινοτομία είναι ένας τρόπος ζωής για την φαρμακοβιομηχανία και λόγος ύπαρξης δεν το κάνουμε ως έθιμο το κάνουμε για την ουσία. Για αυτό και ο λόγος που δεν υπάρχουν καινοτόμα φάρμακα τα τελευταία τρία τέσσαρα χρόνια στην Ελλάδα μας πονάει πάρα πολύ. Αποκόπτουν και τους Έλληνες ασθενείς από τα φάρμακα και τις θεραπείες αλλά παράλληλα…
-…τα οποία παρεμπιπτόντως υπάρχουν σε όλη την Δυτική Ευρώπη.
-Υπάρχουν στο 80% των χωρών της Ευρώπης όχι της Δυτικής.
-Εδώ δηλαδή υπήρξε μία σημαντική έλλειψη για τον Έλληνα ασθενή.
-Ναι αλήθεια είναι. Και παράλληλα είναι κακό το μήνυμα που περνάμε σαν Ελλάδα στην Ευρώπη ότι δεν αγκαλιάζουμε την καινοτομία ώστε να μπορούν οι εταιρείες να επενδύουν και να κρατάνε προσωπικό ακόμη περισσότερο για να βοηθήσουν εν πάση περιπτώσει η Ελλάδα να ξαναβρεί την τροχιά της σταθεροποίησης και ανάπτυξης.
-Πόσα φάρμακα αυτή την στιγμή βρίσκονται στον προθάλαμο..
-Είναι γύρω στα 500 φάρμακα. Εκατό από τα οποία έχουν πάρει τιμή αλλά δεν έχουν πάρει αποζημίωση ακόμα. Οπότε στην πραγματικότητα προς το παρών είναι δώρο άδωρο ακόμα και η τιμή γιατί ο Έλληνας ασθενής χωρίς αποζημίωση δεν μπορεί να τα πάρει. Όχι μόνο ο Έλληνας σε καμία χώρα δεν μπορεί να τα πάρει. Άρα είμαστε ακόμα στον προθάλαμο να πάρουμε τιμή για κάποια καινοτόμα φάρμακα. Έχουμε κάθε βδομάδα κουβέντα με το Υπουργείο Υγείας καταλαβαίνει και εκείνο το πρόβλημα παρόλα αυτά πρέπει να δράσουμε πιο γρήγορα.
-Μιλάμε για πολύ ακριβά φάρμακα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που φαντάζομαι θα είναι στα χείλη…
-Σαφώς. Κοιτάξτε, η τιμή του φαρμάκου εξορισμού στην Ελλάδα είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων στην Ευρώπη και όταν λέω Ευρώπη δεν σημαίνει Ευρωζώνη. Σημαίνει η Ευρώπη των 27 που μέσα έχει Λιθουανίες, Σλοβενίες, Σλοβακίες, Ρουμανίες. Άρα μονίμως η τιμή της Ελλάδος των φαρμάκων είναι ο χαμηλότερος της Ευρώπης. Αυτό σας το λέω. Είναι μαθηματική φόρμουλα δεν αυτοσχεδιάζουμε εδώ. Άρα τα φάρμακα που έρχονται εδώ έρχονται με την χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης. Από εκεί και πέρα υπάρχουν φάρμακα που ακόμα και στις χώρες, τις φτωχότερες της Ευρώπης, έχουν ψηλότερη τιμή και έχουν λιγότερο πληθυσμό που αντιμετωπίζονται. Όταν ένα φάρμακο κάνει 500 ευρώ είναι ένα φάρμακο που έχει 1000 ασθενείς στην Ελλάδα και όχι 20,000. Άρα η επίπτωση στα οικονομικά του κράτους είναι χαμηλή τότε υψηλής αξίας φάρμακα δεν έχουν πολλούς ασθενείς. Πάει αναλογικά αυτό γιατί προσέχουμε τα δημοσιονομικά του κράτους. Βέβαια μέσα στα φάρμακα αυτά τα 500 υπάρχουν πολύ ακριβά, ορφανά φάρμακα για σπάνιες ασθενείς που οι ασθενείς είναι κάποιοι δεκάδες ασθενείς στην Ελλάδα όλοι. Μέχρι ευρείας, καινοτόμα φάρμακα. Μεγάλων θεραπειών, αν θέλετε, που είναι η υπέρταση, αναπνευστικά που είναι πολύ χαμηλότερη η τιμή τους 10-20 ευρώ εν πάση περιπτώσει. Παρόλα αυτά εμπεριέχουν μια καινοτομία και μία θεραπεία για τον ασθενή που μέχρι τώρα αυτός έχει απολεστεί, αδίκως. Το project της καινοτομίας τώρα εμείς παίρνοντας αυτό σαν ιδέα και βλέποντας τους νέους να φεύγουν από την Ελλάδα.
-Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Πολύ σημαντικό.
-Είναι γιατί θέλουμε να δώσουμε, να συνεισφέρουμε.
-Απευθύνεστε σε νέους ανθρώπους..
-Σε νέους. Σε νέους ανθρώπους που έχουν νέες ιδέες δεν είναι νέες ηλικίες μπορεί και ένα μεγαλύτερος με μία νέα καινοτόμα ιδέα εννοείται ότι μπορεί να συνεισφέρει. Νέους στο πνεύμα αν θέλετε απευθυνόμαστε. Υπάρχουν πολλά projects τελευταία που είναι τέτοιου είδους και δεν είμαστε και οι μοναδικοί αι δεν θέλουμε να είμαστε και οι μοναδικοί γιατί δεν μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα με το project. Απλώς θέλουμε να συνεισφέρουμε και εμείς στο να έρθουνε νέες ιδέες, καινοτόμες ιδέες να βραβευτούν, να πάρουν κάποια χρηματικά έπαθλα και παράλληλα να βρούνε κάποια στήριξη από τις εταιρείες της φαρμακοβιομηχανίας καθοδήγησης κάποιο άνοιγμα πόρτας σε ερευνητικά κέντρα.
-Αυτό είναι το ερώτημα. Εδώ, δηλαδή, μιλάμε για προτάσεις οι οποίες θα υποβληθούν από μεμονωμένα άτομα ή θα γίνει..
-Άτομα και από startup εταιρείες κλπ
- Και από start up εταιρίες..
- Και από ομάδες. Δεν είναι από ένα. Από υπάρχουσες εταιρείες δηλαδή εμείς θα εξετάσουμε την καινοτομία της ιδέας και όχι από ποιόν προέρχεται.
-Νιώθετε ότι υπάρχει στην μάζα, στην χώρα;
- Πολύ. Πολύ.
-Το οποίο σήμερα χάνεται.
-Χάνεται γιατί μένει ο κόσμος, οι νέες ιδέες αυτές, είναι στα ράφια πάνω και δεν υλοποιούνται ποτέ στην πραγματική οικονομία γιατί δεν υπάρχει σύνδεση της έρευνας στην Ελλάδα με την πραγματική οικονομία.
-Θα έλεγα όχι ότι απλώς δεν υπάρχει. Υπάρχει μία παραδοσιακή καχυποψία ανάμεσα στις δύο πλευρές και είναι γνωστά τα αίτια.
-Είναι αλήθεια αυτό. Προσπαθούμε λίγο αυτά τα τείχη να τα ρίξουμε. Γιατί δεν έχει πια έννοια. Πρέπει οι σωστές ιδέες να γίνονται σωστές επιχειρήσεις ώστε να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας σε όλα αυτά που ξέρουμε.
-Αλήθεια ένα τελευταίο ερώτημα νιώθετε ότι όλη αυτή η αναστάτωση και όλος αυτός ο προβληματισμός και η δυσκολία της αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κλάδου σας. Νιώθετε δηλαδή ότι υπάρχει ενδεχόμενο να φύγουνε πολυεθνικές εταιρείες από την Ελλάδα στην περίπτωση που τα λέω αυτό γιατί βλέπουμε τον πρωθυπουργό να κάνει μία συστηματική προσπάθεια να πείσει ανθρώπους από το εξωτερικό να επενδύσουν στην χώρα. Εδώ λοιπόν έχουμε την ευτυχή συγκυρία στην Ελλάδα να δραστηριοποιούνται πάρα πολλές πολυεθνικές μεγάλου επιπέδου. Υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο μέσα από μία μείωση της δαπάνης εφόσον το ζητούμενο είναι η τιμή να έχουμε το ανάποδο αποτέλεσμα;
-Κοιτάξτε θέσατε μία πολύ σωστή ερώτηση. Εγώ θέλω να το βάλω στην σωστή βάση να φύγει εταιρεία με την έννοια να μην υπάρχει στην Ελλάδα το φάρμακο της είναι σχεδόν αδύνατο θα έλεγα αδύνατο. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει και να είναι ενάντια στην ελληνική οικονομία ο μη γένοιτο να μειωθούν πολύ οι επενδύσεις που κάνουν οι εταιρείες στην Ελλάδα. Επενδύσεις είτε στις κλινικές μελέτες είτε σε νέα φάρμακα είτε σε προσωπικό γιατί ακόμα και η απασχολήση του κλάδου στην συνολική απασχόληση που ξεκινάει στον φαρμακευτικό κλάδο είναι 135,000 άτομα στην Ελλάδα που ζούνε από αυτό που λένε φαρμακοβιομηχανία παραγωγή και διανομή και είναι συνήθως επαγγέλματα ψηλού και background προϋπηρεσίας και μισθολογικής αν θέλετε.
-Άρα να υπάρξει μείωση σε αυτό το κομμάτι;
-Ναι σαφώς. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει. Υπάρχει σαφέστατα γκάζι το οποίο το αφήνουν σιγά-σίγα με την έννοια της επένδυσης. Όχι με την έννοια παίρνω τα γραφεία και φεύγω.
-Την βλέπουν σαν δεύτερη προτεραιότητα.
-Σαν δεύτερη προτεραιότητα. Όλοι καταλαβαίνουμε γιατί η δαπάνη θα έπρεπε να μειωθεί.
-Απλώς λέτε ότι πρέπει να μπει ένα φρένο.
-Υπάρχει ένα φρένο κάτω από το οποίο υπάρχει ο παραλογισμός.
-Κύριε Φρουζή σας ευχαριστώ θερμά και ελπίζω να συναντηθούμε και σε καλύτερες εποχές.
-Να στε καλά.
-Ευχαριστώ πολύ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνέντευξη του Νικόλαου Κεφαλά Διευθύνοντα Συμβούλου της
Πηγή : http://kourdistoportocali.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου