H διάχυτη αίσθηση ότι τα υποβρύχια και ο Σάφα ήταν το κύριο μενού στην συνάντηση Σαμαρά -Βενιζέλου προκαλεί ανατριχίλα στην Κ.Ο της ΝΔ. Οι γαλάζιοι βουλευτές έχουν βγει στα κάγκελα και είναι αποφασισμένοι να υπερψηφίσουν την Εξεταστική για τα υποβρύχια σε περίπτωση που τη φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή για συζήτηση. Αυτό είναι το ένα σκέλος στην καυτή πατάτα της υπόθεσης των υποβρυχίων που τα έχουμε πληρώσει 4 δις και δεν έχουμε παράλάβει ούτε ένα της προκοπής! Το άλλο σκέλος είναι οι  πληροφορίες που καταφθάνουν στο Κουρδιστό Πορτοκάλι και θέλουν ένα οργανωμένο Σχέδιο για την πτώση του Σαμαρά να βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό το Σχέδιο δίνει την δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να τσαμπουκαλεύεται κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως συνέβη στην πρόσφατη επίσκεψή του στην ΔΕΗ.
Ποιο είναι το Σχέδιο που έχουν εκπονήσει συγκεκριμένοι ολιγάρχες; Απολαύστε το: Ο Τσίπρας φέρνει στη Βουλή την πρόταση και συγκεκριμένοι επιχειρηματίες αναλαμβάνουν να εξαγοράσουν την ψήφο γαλάζιων βουλευτών οι οποίοι ακόμη κι αν είναι ονομαστική η ψηφοφορία θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο και μόνο για να γκρεμίσουν τον Σαμαρά από τον πρωθυπουργικό θώκο!
Τα λεφτά είναι πολλά, ειδικά τώρα που υπάρχει και η έλλειψη κασαδούρας.
Για το θέμα διαβάσαμε δυο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα. Το ένα υπογράφει ο Πέτρος Χασάπης και το είδαμε εδώ.
>ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ Η ΝΔ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΑΡΧΗΓΟ
Στις 20-5-2009, επί πρωθυπουργίας του κ. Καραμανλή και πριν ακόμα γίνουν οι ευρωεκλογές του 2009, είχαμε ανεβάσει ανάρτηση με τίτλο Αντώνης Σαμαράς ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ. Εκεί προβλέπαμε ότι σε λίγους μήνες η ΝΔ θα είχε αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά, όταν ούτε ο ίδιος ακόμα δεν το είχε σκεφτεί.
Στις 9-11-2009, δηλαδή είκοσι ημέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ (29-11-2009), είχαμε ανεβάσει ανάρτηση με τίτλο Αντώνη Σαμαρά μην μας προδώσεις. Στην ανάρτηση εκείνη προβλέπαμε την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ και τον καλούσαμε να μείνει πιστός σε όσα πίστεψαν μαζί του, εκείνοι που τον είχαν ακολουθήσει.
Αν τα πιο πάνω μπορούν να πιστοποιήσουν το ακριβές των προβλέψεών μας, τότε η τωρινή μας πρόβλεψη είναι ότι σε λίγους μήνες που φυσικά δεν θα ξεπεράσουν το έτος, ο κ. Σαμαράς δεν θα είναι αρχηγός της όποιας ΝΔ θα έχει απομείνει. Ήδη οι πολιτικές φαμίλιες της ΝΔ έχουν πανικοβληθεί (και βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις) μπροστά στο φάσμα της πολιτικής τους εξαφάνισης. Πολλοί θέλουν την επιστροφή του κ. Καραμανλή, ως μια μεταβατική κατάσταση που θα ενώσει το κόμμα και θα διασώσει τις φαμίλιες. Εμείς πάντως δεν το βλέπουμε αυτό πιθανό. Γνωρίζει και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής ότι περισσότερο πολιτικό κακό θα κάνει στον εαυτό του, παρά καλό στο κόμμα. Κατά πάσα πιθανότητα,  νέος αρχηγός της θα είναι ο κ. Αβραμόπουλος. Δεν είναι του παρόντος να εξηγηθεί γιατί κάνουμε αυτή την εκτίμηση. 
Εκείνο πάντως το τελικό κρίσιμο σημείο που ξεκίνησε την ιστορική αλυσίδα των γεγονότων ήταν η χθεσινή πλήρης στήριξη από τον κ. Σαμαρά, στον κ. Βενιζέλο και στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των υποβρυχίων, με ταυτόχρονο πολιτικό «ρίξιμο» του αντιπροέδρου του κόμματος και Υπουργού Άμυνας κ. Αβραμόπουλου. Αυτή η ενέργεια ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των Νεοδημοκρατών και ειδικά των Καραμανλικών. «Ο κύβος πλέον ερίφθη».   
Ο επόμενος κρίκος της ιστορικής αλυσίδας, θα είναι η τύχη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια. Αν ο κ. Σαμαράς απορρίψει αυτή την πρόταση και υποχρεώσει τους βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν υπέρ του ΠΑΣΟΚ, αυτό θα επιταχύνει τις διαδικασίες απομάκρυνσής του.
Πέτρος Χασάπης
Το άλλο το είδαμε εδώ

Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο τον Παπανικολή


Γράφει ο trollstoi
Μετά από μήνες τυφλής συγκυβέρνησης οι δύο κυβερνητικοί εταίροι σήμερα «χαράσσουν τις κόκκινες γραμμές ενόψει της σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα» όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό ρεπορτάζ μεγάλης μερίδας του Τύπου. Αλλά οι «κόκκινες γραμμές» δεν είναι ποτέ οι ίδιες από τότε που αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό ο Φώτης Κουβέλης.
Τα αδιέξοδα της οικονομίας, οι νέες περικοπές που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε μισθούς και συντάξεις, το επιπρόσθετο τσεκούρωμα των κοινωνικών δαπανών και των κονδυλίων για την Υγεία και την Παιδεία και η εν γένει εικόνα της χώρας που παραπέμπει περισσότερο στη Βαγδάτη μετά την Καταιγίδα της Ερήμου παρά σε ευρωπαϊκή χώρα, γραντζούνισαν το μνημονικό του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου ώστε να υπογράψουν προγραμματική συμφωνία, μήνες μετά την έναρξη της διακυβέρνησής τους.
Μέρες τώρα στήνεται σκηνικό σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, στους οποίους άπαντες αίφνης σηκώνουν μπαϊράκι και διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα γίνουν δεκτά νέα μέτρα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, απόντος του Μάκη Βορίδη, ξέθαψε το τόμαχοκ του πολέμου και απειλεί όποιον επιχειρήσει να επιδεινώσει την οικονομική δυσπραγία τούτου του δύσμοιρου λαού.
Η υλοποίηση των υπογεγραμμένων από τα μνημόνια μέτρων είναι δεδομένη, όσο δεδομένη και νομοτελειακή είναι και η απέλπιδα προσπάθεια των συγκυβερνώντων να χρυσώσουν το χάπι, κάνοντας λόγο για παλιά, κάθετα, διαγώνια, εντός εκτός και επί τα αυτά αλλά, προς θεού ποτέ οριζόντια μέτρα. Λες και ενδιαφέρει πλέον κάποιον η φορά του μαχαιριού.
Υπάρχει ωστόσο και μία άλλη παράμετρος που οδήγησε στη σημερινή συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών και το όψιμο ενδιαφέρον για υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας. Το Μέγαρο Μαξίμου χθες παρείχε – για δεύτερη φορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μετά και τη λίστα Λαγκάρντ – κάλυψη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και τις αμαρτωλές συμβάσεις των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής αναμένεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Όπως όλα δείχνουν, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και πιθανότατα και η ΔΗΜΑΡ θα συνεναίσει στη σύσταση Εξεταστικής. Με λίγα λόγια η τύχη του Βενιζέλου κρέμεται από μία λεπτή κλωστή που κρατά η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ – ειρωνεία και αυτή, να κρατά τέτοιο πολιτικό βάρος.
Ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει ότι μεγάλη μερίδα της ΝΔ απορρίπτει μετά βδελυγμίας μία δεύτερη επιχείρηση διάσωσής του, όπως βέβαια και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ξέρει ότι αν παραπεμφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η διακυβέρνησή του πάει περίπατο. Με λίγα λόγια μιλάμε για ένα πολιτικό deja vu. Το αν θα συμμορφωθούν με τη γραμμή στήριξης οι βουλευτές της ΝΔ είναι κάτι που θα αποδειχθεί σύντομα. Μετά τη χθεσινή στήριξη λοιπόν του Σίμου Κεδίκογλου, η οποία έχοντας νωπές τις προ έτους αντιπολιτευτικές κορώνες του Γ. Μιχελάκη για σκάνδαλο μεγατόνων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά διασύρει τη ΝΔ, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί όντως συναντώνται για την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας. Για τα ανταλλάγματα της υποβρύχιας στήριξης.