20 Οκτ 2013

Η Κεντροαριστερά μέσα από την ιστορία ενός από τους τυπικούς εκπροσώπους της.

Του Γιώργου Αλεξάτου

Νικόλαος Πλαστήρας, ο "Μαύρος Καβαλάρης". Αγροτόπαιδο, εθελοντής στον στρατό, ικανός και θαρραλέος, αναδείχτηκε με την αξία του στους πολέμους της δεκαετίας του 1910 και μάλιστα ηγήθηκε του σώματος που στάλθηκε να βοηθήσει στην κατάπνιξη της Ρωσικής Επανάστασης το 1919.

Επικεφαλής, μαζί με τον Στυλιανό Γονατά (έναν από τους εμπνευστές των Ταγμάτων Ασφαλείας αργότερα), του στρατιωτικού κινήματος του 1922, ήταν αυτός που διέταξε τη σφαγή των απεργών του Πειραιά ένα χρόνο μετά. Φανατικός "δημοκρατικός", δηλαδή αντιβασιλικός, αλλά ελάχιστα δημοκράτης, εξέφραζε με κάθε ευκαιρία τον θαυμασμό του για τον ιταλικό φασισμό. Το 1933 αποπειράθηκε πραξικόπημα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και την ήττα της βενιζελικής παράταξης.

Η αποτυχία του πραξικοπήματος, λόγω της λαϊκής κινητοποίησης, τον εξανάγκασε να εγκατασταθεί στη Γαλλία, όπου παρέμεινε μέχρι την Απελευθέρωση του 1944. Κι από εκεί όμως συνέχισε να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή, συμμετέχοντας στην οργάνωση του επίσης αποτυχημένου κινήματος του 1935, ενώ σταθερά πρότεινε την επιβολή δικτατορίας. Το 1941, ενώ συνεχιζόταν ο πόλεμος με τους Ιταλούς, τοποθετήθηκε υπέρ της μεσολάβησης της ναζιστικής Γερμανίας.

Τον Ιανουάριο 1945, αμέσως μετά τα Δεκεμβριανά, διορίστηκε από τους Βρετανούς πρωθυπουργός. Επί των ημερών του υπογράφτηκε η Συμφωνία της Βάρκιζας.

Μετά τη λήξη του Εμφυλίου συγκρότησε την Εθνική Προοδευτική Ένωση Κέντρου (ΕΠΕΚ), συσπειρώνοντας τον χώρο της Κεντροαριστεράς, που έχοντας συμμετάσχει στις εμφυλιοπολεμικές κυβερνήσεις δυσανασχετούσε με τη μονοπώληση της εξουσίας από το Παλάτι και τη Δεξιά. Η ΕΠΕΚ ψηφίστηκε και από κόσμο εαμικής προέλευσης, που ήλπιζε στον περιορισμό της κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας.

Ως πρωθυπουργός, στα 1951-52, ο Πλαστήρας θα προωθήσει την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την αποστολή εκστρατευτικού σώματος στην Κορέα, και θα καλύψει πολιτικά την εκτέλεση του Μπελογιάννη και των τριών συντρόφων του. Επιπλέον, για να εκβιάσει την Αριστερά και να υποκλέψει τις ψήφους της, θα ψηφίσει πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα.

Η αξιοπρεπής στάση της ΕΔΑ και του παράνομου ΚΚΕ, με το σύνθημα "τι Παπάγος τι Πλαστήρας" -που αποδίδεται στην Ζαχαριάδη, αλλά το εισηγήθηκε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης- ανταποκρινόταν πλήρως στις διαθέσεις του αριστερού κόσμου, μετά από την εμπειρία της πλαστηρικής διακυβέρνησης.
Η ΕΔΑ, μαζί με τους συνδυασμούς συνεργασίας με πολιτευτές που προέρχονταν από την ΕΠΕΚ και αντέδρασαν στην πολιτική του ηγέτη της, πήρε το 1952 το ίδιο ποσοστό που είχε και στις εκλογές του 1951.
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...