26 Οκτ 2013

«Εξάγουμε περισσότερη τεχνολογία παρά ελαιόλαδο» ...video...

Συνέντευξη στην Πέννυ Κούτρα

  Η χώρα μας έχει ικανούς μηχανικούς και μπορεί να πρωταγωνιστήσει, τονίζει ο Μ. Βερέμης, ιδρυτής της Upstreamsystems. Πώς συντελείται ένα μικρό θαύμα στις εξαγωγές. Γιατί παραμένει στην Ελλάδα. Ποιο είναι το ψηφιακό μέλλον της διαφήμισης. 

 Δείτε την συνέντευξη
http://www.euro2day.gr/specials/interviews/article/1146869/exagoyme-perissoterh-tehnologia-para-elaiolado.html

Αντιλαμβανόμενος ήδη από το 2002 τη στροφή της παγκόσμιας αγοράς διαφήμισης στα νέα μέσα, ο κ. Μάρκος Βερέμης ίδρυσε την Upstreamsystems, μια εταιρία που σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες παγκοσμίως στον τομέα του mobile marketing.
Υπογραμμίζει ότι κόντρα στα προβλήματα αρχίζει να διαμορφώνεται ένας δυναμικός κλάδος στην Ελλάδα, που σε μέγεθος εξαγωγών ξεπερνά τα παραδοσιακά εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο. Η βάση της Upstream παραμένει στην Αθήνα όπως και η πλειοψηφία των εργαζομένων της, ενώ έχει γραφεία και στο Λονδίνο, την Καλιφόρνια, τη Ρώμη, το Ντουμπάι, το Ρίο Ντε Τζανέιρο, το Βουκουρέστι, το Λάγος και τη Σιγκαπούρη.
Ως εταιρίας εντάσεως γνώσης η Upstreamsystems διάλεξε να διατηρήσει ως έδρα στη χώρα μας γιατί το κύριο αντικείμενο είναι η παραγωγή λογισμικού και η Ελλάδα διαθέτει καλούς μηχανικούς και προγραμματιστές. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελεί και το πλεονέκτημα της.
Οπως τονίζει οι εταιρείες τεχνολογίας που ασχολούνται με την κινητή τηλεφωνία έχουν έσοδα 800 εκατ. ευρώ, απασχολούν 4.000 εργαζόμενους και τρέχουν με ρυθμό 30% ετησίως. «Σε αυτόν αποκτούμε ως χώρα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», σημειώνει καθώς «πλέον μορφώνονται τάξεις προγραμματιστών εξαιρετικού επιπέδου».
Ο κ. Βερέμης ξεκινώντας με μια μικρή χρηματοδότηση από δύο «business angels» (επενδυτές που προσφέρουν κεφάλαια για start ups και συνήθως λαμβάνουν μετοχές ή ομόλογα της εταιρίας), κατάφερε από νωρίς να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της, και έτσι μια δεκαετία μετά δραστηριοποιείται σε 42 χώρες, εξάγοντας περίπου το 99% των υπηρεσιών της σε όλο τον πλανήτη.
Το 2012 ο κύκλος εργασιών της άγγιξε τα 150 εκατ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση πάνω από 40%, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξη της συνεχίζονται αμείωτοι, ακολουθώντας εν πολλοίς την εξέλιξη της αγοράς κινητής τηλεφωνίας.
«Η αρχή είναι δύσκολη» σύμφωνα με τον κ. Βερέμη, ο οποίος επισημαίνει ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης νέων καινοτομικών εταιριών χάρη στα υφιστάμενα venture capitals.
Από τους κόλπους της δε, έχει γεννηθεί η Persado, εταιρία που εξειδικεύεται στην «τεχνολογία της γλώσσας» και δεν βασίζεται στη χρήση και διαχείριση προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών-χρηστών κινητών τηλεφώνων για να επικοινωνήσει το μήνυμα της διαφήμισης. Η εταιρία, που διοικείται από τον κ. Αλέξη Βρατσκίδη συνιδρυτή της Upstreamsystems, έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση 15 εκατ. δολαρίων από την αμερικανική Bain Capital Ventures, και αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» σε μια εποχή όπου η χρήση προσωπικών δεδομένων αναμένεται να τεθεί σε περιορισμό.
Πέραν των αμιγώς επιχειρηματικών του ασχολιών ο κ.Βερέμης κατέχει ρόλο μέντορα στην Endeavor και το Openfund, ενώ είναι σύμβουλος και angel investor στην Workable. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή η ασχολία «είναι προς το συμφέρον» της Upstreamsystems, καθώς η δημιουργία ενός οικοσυστήματος εταιριών αποτελεί μοντέλο ανάπτυξης για το μέλλον.
Τέλος εκτιμά ότι η κρίση εξανάγκασε την επιχειρηματικότητα να εξυγιανθεί και να αποστραφεί το κρατικοδίαιτο μοντέλο, αναζητώντας ανεξάρτητο δρόμο. Σ’αυτό το πλαίσιο, παραδέχεται ότι υπάρχουν ικανές νέες προσπάθειες και πυλώνες που μπορούν να υποστηρίξουν την εγχώρια οικονομία και να διαμορφώσουν ένα νέο επιχειρηματικό ήθος.
Πηγή : http://www.euro2day.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...