23 Οκτ 2013

10η μέρα του Βασίλη Μαζωμένου...video...

«10η μέρα»

Με αφορμή την ταινία του «10η μέρα», που βραβεύτηκε στο ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου ο σκηνοθέτης Βασίλης Μαζωμένος στον Αθήνα 9.84 και τον Άρη Τόλιο.

Η ταινία θα προβάλλεται από τις 7 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους και χορηγός της ταινίας είναι ο Αθήνα 9.84
Δημοσιογράφος: Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και το ελληνικό σινεμά κάτι καινούριο έχει να μας πει, απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι. Δεν εξηγείται διαφορετικά, έτσι δεν είναι;

Β. Μαζωμένος:
«Όσον αφορά την σύμπτωση, θυμάστε παλιότερα τη φράση περί πατριωτισμού των Ελλήνων; Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στον ελληνικό κινηματογράφο. Δηλαδή, ταινίες αυτοχρηματοδοτούνται, στην πραγματικότητα γίνονται με τεράστιες θυσίες δικές μας και των συνεργατών μας. Φαίνεται ότι βρίσκουν ανταπόκριση σε ένα διεθνές κοινό. Την ίδια στιγμή που ένα μεγάλο μέρος αυτών που αποκαλούμε θεσμικούς παράγοντες και κράτος, μάλλον βρίσκονται σε κατάσταση ύπνωσης... Έχει να κάνει σε ένα βαθμό και με την εξωστρέφεια που έχουν δείξει οι Έλληνες κινηματογραφιστές τα τελευταία χρόνια. Από την μία πλευρά, σε επίπεδο θεματολογίας, προσπαθώντας να διαισθανθούν τι ακριβώς γίνεται στην ελληνική κοινωνία και μάλιστα στην κοινωνία της κρίσης και το δεύτερο είναι ότι προσπαθούν, ελλείψει άλλων πόρων να βρουν τρόπους, μέσα από διεθνείς και άλλες διαδικασίες, να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους».

Δημοσιογράφος: Σε μια Ελλάδα κηλιδωμένη από συμπτώματα ρατσισμού, τέτοιες ταινίες, αλλά και όλο το κλίμα που πάει να διαμορφωθεί με τους νεοναζί, πάνε να φτιάξουν μια πιο όμορφη εικόνα της χώρας...

Β. Μαζωμένος: 
«Ακριβώς. Η ταινία είναι στην πραγματικότητα -βέβαια ποιος να το περίμενε όταν γυριζόταν-, επίκαιρη. Υπάρχει μια χαρακτηριστική σκηνή όπου ένας εύσωμος νεαρός με ξυρισμένο κρανίο έχει δύο Αφγανούς ημίγυμνους σε ένα υπόγειο και τους βασανίζει και αυτή η σκηνή, οι συνεργάτες μου έλεγαν ότι είναι μάλλον υπερβολική. Και εγώ έλεγα το αντίθετο και τελικά αποδείχτηκε -και το λέω με σεμνότητα-, επίκαιρη αυτή η σκηνή».
Συζήτηση για τη «10η μέρα»
Συζήτηση με θέμα «Μεταναστευτικό, ξενοφοβία, ρατσισμός» πραγματοποιείται τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 19.00 στο Free Thinking Zone στην οδό Σκουφά 64, με αφορμή τη συνταρακτική ταινία του Βασίλη Μαζωμένου «10η μέρα».

Η ταινία, σε ανεξάρτητη διανομή από την Horme Pictures, θα κυκλοφορήσει από τις 7/11 αποκλειστικά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Δείτε το trailer της ταινίας 
Πηγή : http://www.athina984.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...