19 Οκτ 2013

Δίκτυο καταδυτικών πάρκων στην Ελλάδα – Προσέλκυση τουριστών και νέες θέσεις εργασίας

Πραγματοποιήθηκε , την 10 / 10 /2013 η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που έχει συσταθεί για τη θεσμοθέτηση των Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικών Πάρκων (ΠΟΑΚΠ).
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, και ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης.
Κατά την ομιλία του ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε ότι η ανάπτυξη καταδυτικών πάρκων είναι μια καινοτόμα δραστηριότητα που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ποιοτικού τουρισμού της χώρας, δίνοντας σε έναν τουριστικό πληθυσμό -που ανθεί και αριθμεί ήδη 8.000.000 τουρίστες παγκοσμίως και πάνω από 4.000.000 μόνο στην Ευρώπη- έναν νέο προορισμό, όπως η χώρας μας.
Ο κ. Μανιάτης υποστήριξε πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο που απαιτείται από όλους η προώθηση καινοτόμων, βιώσιμων λύσεων, ιδιαίτερα στα ζητήματα του Θεματικού Τουρισμού, όπου η χώρα μας εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα καθυστέρησης εγκρίσεων αναπτυξιακών δράσεων. Εντός τριών μηνών η Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της», τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ.
«Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα με συγκριτικά πλεονεκτήματα και ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά, τα οποία προσφέρονται για τη δημιουργία καταδυτικών δραστηριοτήτων».
«Οι καταδύσεις αναψυχής είναι σήμερα μια αρκετά διαδεδομένη και δημοφιλής τουριστική δραστηριότητα, φιλική προς το περιβάλλον, που μπορεί να συμβάλλει με πολλαπλούς τρόπους τόσο στον τουρισμό όσο και στην αειφορία πολλών περιοχών της χώρας».
«Η αποκατάσταση της υποβρύχιας πανίδας και η ευαισθητοποίηση του κοινού, η προσέλκυση αυτοτελούς ρεύματος ποιοτικού καταδυτικού τουρισμού, αποτελούν βασικά στοιχεία στα οποία πρέπει να στοχεύσουμε», δήλωσε ο κ. Μανιάτης προσθέτοντας πως η δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Καταδυτικών Πάρκων θα επιτρέψει την επιμήκυνση της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, με τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση των τουριστικών μονάδων, ως ειδική υποδομή, με την ανάπτυξη παράλληλων επαγγελμάτων.
«Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, πολυμορφία, ενδιαφέροντες βυθούς (υφάλους, σπήλαια, ναυάγια), καθαρότητα υδάτων και άρα μεγάλη υποβρύχια ορατότητα, έντονο διαμελισμό με πλήθος βραχονησίδων, δυνατότητα συνδυασμού με άλλα τουριστικά ενδιαφέροντα. Η δημιουργία και η εξέλιξη αυτής της ήπιας μορφής τουρισμού, μπορεί να αποτελέσει μέσο ποιοτικής αναβάθμισης του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος από τη χώρα μας και να συμβάλει στην αναμόρφωση της καταδυτικής και οικολογικής συνείδησης, καθώς επίσης στην ενίσχυση του υφιστάμενου τουριστικού κλάδου. Oι καταδυτικές δραστηριότητες αποτελούν πόλο έλξης «απαιτητικών» τουριστών, υψηλού οικονομικού επιπέδου, συνεπώς μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να ωθήσει την πολιτεία και όλους μας για τη βελτίωση και άλλων παρεχόμενων υπηρεσιών και απαραίτητων υποδομών με γνώμονα πάντα την βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους», κατέληξε ο υπουργός ΠΕΚΑ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αναπληρωτής, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι ο καταδυτικός τουρισμός έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα αλλά και μία ξεχωριστή ιδιαιτερότητα. «Μπορεί», όπως τόνισε, «να αποτελέσει χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχής της αειφορίας με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, ανάδειξη αρχαιολογικών θησαυρών και προσέλκυση τουριστών».
Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης, σημείωσε ότι η δραστηριότητα των καταδυτικών πάρκων είναι σημαντική όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και για την ανάδειξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, ενώ ζήτησε από την επιτροπή να καταλήξει έγκαιρα, εντός των τριών μηνών, στον καθορισμό των απαραίτητων δικαιολογητικών και τη διαδικασία για την δραστηριότητα των καταδυτικών πάρκων.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής, θα προκύψει σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τους όρους, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να επιτραπούν δραστηριότητες καταδυτικών πάρκων στη χώρα.
Πηγή : econews.gr


ηγή : 
to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...