29 Οκτ 2013

150 ταινίες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Sandro Kopp
Η νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους με τίτλο «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί θα ανοίξει την αυλαία του 54ου ΦΚΘ.
Στροφή στο ανεξάρτητο σινεμά
Το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), δίνει φέτος ραντεβού με το σινεφίλ κοινό από την 1η  έως τις 10 Νοεμβρίου στη συμπρωτεύουσα, δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Στην κεκτημένη - τα τελευταία χρόνια - πληρότητα των αιθουσών, τη ζωντάνια και την πολιτισμική ανησυχία που διαπερνά την πόλη στη διάρκεια της διοργάνωσης, τον σαφή προσανατολισμό στο απολύτως ανεξάρτητο σινεμά «κι όχι σ’ αυτόν του εμπορικού - βιομηχανικού προϊόντος του Χόλυγουντ», αναφέρθηκε στην εισήγησή του για την επικείμενη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, κ. Δημήτρης Εϊπίδης.

Οι προβολές των 150 ταινιών θα πραγματοποιηθούν, όπως κάθε χρόνο, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, οι οποίες ειδικά για τη διοργάνωση παραχωρούνται (χωρίς ενοίκιο), με ειδική ρύθμιση από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης όπου και τυπικά ανήκουν, στο Φεστιβάλ.



EPA

Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης, Αλεξάντερ Πέιν, θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.
Ανάλογη ρύθμιση δεν προβλέπει σαφώς την παραχώρηση των αιθουσών και για το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Μαρτίου και όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στο ζήτημα που προκύπτει με την παραχώρηση των αιθουσών του λιμανιού από τον ιδιοκτήτη τους τον ΟΛΘ σε μεγάλη ιδιωτική κινηματογραφική εταιρεία: «Ελπίζουμε έως τον ερχόμενο Μάρτιο να έχει λυθεί το ζήτημα».

Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης ανέρχεται στο 1.800.000 ευρώ, ποσό που καλύπτεται κατά 80% και πλέον από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο από χορηγίες και κέρδη εισιτηρίων. Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις, θα μεταμορφώσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής, με άξονα την Έβδομη Τέχνη.



Παρούσα θα είναι και η Βαλέρια Γκολίνο, η οποία υπογράφει σκηνοθετικά την ταινία «Μέλι», υποψήφια για το φετινό βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σημαντικές συμμετοχές

Το 54ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα από τον κινηματογραφικό χώρο. Ο Τζιμ Τζάρμους, ο δημιουργός που ανανέωσε το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, ενώ ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, πρόεδρος της φετινής διεθνούς κριτικής επιτροπής θα παρουσιάσει τη νέα του δημιουργία.


Ο Αλέν Γκιροντί.
Ο Αλέν Γκιροντί, από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του νεότερου γαλλικού κινηματογράφου, τιμημένος με το βραβείο σκηνοθεσίας στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, καθώς και η πολυπράγμων γαλλίδα δημιουργός Κλερ Σιμόν, από τις πιο οξυδερκείς σύγχρονες κινηματογραφικές φωνές, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των αφιερωμάτων που πραγματοποιεί το 54ο ΦΚΘ στο έργο τους. Παρούσα θα είναι και η Βαλέρια Γκολίνο, η οποία υπογράφει σκηνοθετικά την ταινία «Μέλι», υποψήφια για το φετινό βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, οι βαλκάνιοι δημιουργοί Κορνέλιου Πορουμπόιου και Ρεχά Ερντέμ θα επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το επετειακό αφιέρωμα «Ματιές στα Βαλκάνια: 1994-2013».

Διεθνές Διαγωνιστικό

MOTIONTEAM/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, κ. Δημήτρης Ειπίδης.
Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΦΚΘ, Δημήτρη Εϊπίδη. Με πνεύμα διερεύνησης και βασικό προσανατολισμό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών, στο προσκήνιο του Τμήματος τοποθετούνται σκηνοθέτες που εκφράζονται με πρωτοτυπία και τόλμη, πειραματίζονται με την κινηματογραφική γλώσσα και, εν τέλει, αρθρώνουν τις πιο πρωτοποριακές φωνές της σύγχρονης πραγματικότητας στην Έβδομη Τέχνη.
Στο Επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 14 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν τον Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο - ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος), τα οποία θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή.

Ταινίες έναρξης και λήξης


Ο Τζιμ Τζάρμους, ο δημιουργός που ανανέωσε το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα.
Η νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους, με τίτλο «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί», θα ανοίξει την αυλαία του 54ου ΦΚΘ, παρουσία του δημιουργού, την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, στο Ολύμπιον. Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν, παρουσία του σκηνοθέτη.

Ελληνικές ταινίες

Το ελληνικό σινεμά, διαγράφοντας σταθερά ανοδική πορεία σε διεθνές επίπεδο, δίνει δυναμικό «παρών» στο 54ο ΦΚΘ. Φέτος, πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν  στη διοργάνωση οκτώ ταινίες, που εντάσσονται στο Διεθνές Διαγωνιστικό, στο Ελληνικό Πρόγραμμα και στις Ειδικές Προβολές. Πρόκειται για τις ταινίες: «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, «Να κάθεσαι και να κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά, «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη, «Ο χειμώνας» του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα, «Ο προφήτης» του Δημήτρη Πούλου, «Goldfish» του Θάνου Τσαβλή, «Η τελευταία φάρσα» του Βασίλη Ραΐση.
Εκτός από αυτές τις πρεμιέρες, στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς του ΦΚΘ θα ενταχθούν 22 ελληνικές ταινίες, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς τους να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.



«Goldfish» του Θάνου Τσαβλή.
Κριτική επιτροπή

Την κριτική επιτροπή του φετινού Φεστιβάλ απαρτίζουν οι Αλεξάντερ Πέιν, ως πρόεδρος, Σκοτ Φούντας (κριτικός κινηματογράφου του περιοδικού Variety), η ρουμάνα παραγωγός Άντα Σόλομων, ο Εντουάρ Ουαϊντρόπ, καλλιτεχνικός διευθυντής στο «Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών, και ο έλληνας μουσικός Κωνσταντίνος Β.



Η αφίσα του Φεστιβάλ.
 
Η αφίσα του Φεστιβάλ

«Η ηρεμία της θάλασσας δημιουργεί το συναίσθημα της γαλήνης. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα αλλάξει ξαφνικά και θα αγριέψει. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και ο κινηματογράφος. Δεν ξέρεις πότε θα γίνει ξαφνικά κάτι στην οθόνη που θα σε συνταράξει» δηλώνει ο δημιουργός της αφίσας του Φεστιβάλ, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς. Πρόκειται για την πρώτη αφίσα στην ιστορία του θεσμού που δεν είναι γραφιστική αλλά με φωτογραφία του Θερμαϊκού.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr
Πηγή : http://www.naftemporiki.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...