27 Οκτ 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΣΕΡΙΦΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ

Ύστερα από τα τόσα και τόσα μηνύματά σας, σχετικά με τις μισθώσεις των επαγγελματικών ακινήτων, το  ερευνήσαμε το θέμα και σας παρουσιάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις.
 
Πλήθος τα προβλήματα σε δεκάδες  επαγγελματικές μισθώσεις στο νησί μας, που με την συνολική κρίση της αγοράς εδώ και τόσα χρόνια, έχουν φέρει σε απόγνωση τους επιχειρηματίες κάθε μορφής στο νησί, μια και λίγοι ιδιοκτήτες έχουν δεχθεί την επιβαλλόμενη μείωση του ενοικίου, ώστε να ανταπεξέλθουν οι επιχειρηματίες, αυτήν την δύσκολη περίοδο και να μην κλείσουν.
 
Είναι σε όλους γνωστό στο νησί, το πότε δουλεύουν ικανοποιητικά τα μαγαζιά και οι κάθε είδους επιχειρήσεις και το πότε όχι και με δεδομένο αυτό το αναμφίσβητο γεγονός, η συννενόηση,μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών θα πρέπει να επιβληθεί και σε όσους σήμερα ιδιοκτήτες αρνούνται να δούν την  πραγματικότητα της ολοένα φθίνουσας αγοράς και να μην παίρνουν τα μυαλά τους αέρα βλέποντας, κίνηση για 20-25 μέρες,γιατί αυτοί οι ίδιοι βλέπουν τι επικρατεί τους 11 μήνες του χειμώνα, πλήν των ημερών των εορτών.
 
Ερευνώντας σε υπουργείο και τους κατά τόπους αρμόδιους φορείς και συλλόγους, η συνισταμένη των θέσεων, κυβέρνησης, εμπόρων  και ιδιοκτήτων ακινήτων επικεντρώνεται στο ότι, οδηγούμαστε  στην μερική απελευθέρωση της μίσθωσης της επαγγελματικής στέγης με μείωση κατά το ήμισυ της χρονικής διάρκειας κατά την οποία προστατεύονται οι ενοικιαστές.
 
Σύμφωνα με επιπλέον ασφαλείς πληροφορίες μας, η πλειονότητα των μελών της ειδικής επιτροπής στην οποία έχει ανατεθεί η έκδοση πορίσματος για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο επιλέγει το ιταλικό μοντέλο.
 
που ισχύει και προβλέπει τη 12ετή προστασία των ενοικιαστών με δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων για άλλα 4 χρόνια, η κυβέρνηση και οι φορείς θέλουν η Ελληνική αγορά να μεταβεί στην 6ετή διάρκεια με δικαίωμα επέκτασης των συμβολαίων για άλλα 6 χρόνια.
 
Το «6+6», σύμφωνα με τις προτάσεις των μελών της επιτροπής, θα ισχύει για όσα μισθωτήρια συμβόλαια συνάπτονται από δω και πέρα,για την ακρίβεια για τα νέα.
Για τις τρέχουσες συμβάσεις ενοικίων ισχύει ότι προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος, δηλαδή η 12ετία ή 16ετία. Δηλαδή, η διάρκειά τους ορίζεται με βάση τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τη λήξη του συμβολαίου.
 
Εξάλλου, μία άλλη πρόταση που κατέθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου είναι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να μπορούν να επιλέγουν ανάμεσα από τρεις λύσεις: Επαγγελματικές μισθώσεις με διάρκεια μίσθωσης 6χρόνια, ή 9  ή 12ετη συμβόλαια.
 
 
Μείωση αναμένεται και στο ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες στους ενοικιαστές τους στην περίπτωση που θέλουν να τους διώξουν από το κατάστημα ή το γραφείο.
Για την ακρίβεια, αν επιλεχθεί το «6+6» τότε η αποζημίωση θα είναι 6 μηνιαία μισθώματα. Επιπλέον ο ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να διώξει τον ενοικιαστή μετά τη λήξη της 6ετίας παρά μόνο αν φέρει καλύτερη προσφορά. Αν όχι, τότε θα ανανεώσει το συμβόλαιό του για άλλα  6 χρόνια.
 
Σήμερα,ως γνωστό ισχύει, ότι  αν ο ιδιοκτήτης θέλει να διώξει τον μισθωτή-επιχειρηματία θα πρέπει να τον ειδοποιήσει 9 μήνες νωρίτερα και να του καταβάλλει αποζημίωση 24 ενοικίων.
 
Οι ενοικιαστές υποχρεούνται να μείνουν στο ακίνητο για ένα χρόνο και αν θέλουν να φύγουν θα πρέπει να προειδοποιήσουν 3 μήνες νωρίτερα και να δώσουν στους ιδιοκτήτες αποζημίωση μόλις ενός ενοικίου.Πηγή :http://androssimera.blogspot.gr 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...