20 Σεπ 2014

Σκαθάρι «χτυπά» τα μελίσσια

Μελίσσια προσβεβλημένα από το μικρό σκαθάρι των κυψελών (Small Hive Beetle) Aethina tumida εντοπίστηκαν στην Καλαμπρία της Ιταλίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Είναι η δεύτερη φορά που το σκαθάρι εμφανίζεται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το 2004 το σκαθάρι είχε εντοπιστεί στην Πορτογαλία, σε μια παρτίδα βασιλισσών από το Τέξας και αμέσως εξαλείφθηκε προτού εξαπλωθεί.
Αυτή τη φορά, το σκαθάρι εντοπίστηκε σε κυψέλες στην Καλαμπρία, ενώ πιο πριν είχαν παρατηρηθεί 3 σμήνη με ύποπτα συμπτώματα. Από τη στιγμή που δεν έχουν περιοριστεί όλες οι εστίες του σκαθαριού, υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, προκαλώντας μεγάλα πλήγματα στην μελισσοκομία.
Το εν λόγω σκαθάρι, εκτός από τις κυψέλες, εντοπίζεται σε φρούτα που έχουν υποστεί ζύμωση, ενώ είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και μπορεί να επιβιώσει με ελλειπή διατροφή μέχρι 120 ημέρες.

index[1]
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ:
ΑΘΗΝΑ 16/9/2014
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΘΕΜΑ: Παρουσία του μικρού σκαθαριού των Κυψελών (SHB) Aethina tumida στην Καλάμπρια (Calabria) της Ιταλίας.
Σε συνέχεια ενημέρωσης της υπηρεσίας μας από την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με έγγραφο τηλεομοιοτυπίας στις 15.9.2014 , σας γνωρίζουμε, ότι το εξωτικό παράσιτο Aethina tumida (Μικρό σκαθάρι των κυψελών) εντοπίστηκε από το προσωπικό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της περιοχής «Reggio» της Καλάμπριας σε πειραματική κυψέλη μελισσοσμηνών η οποία χρησιμοποιήθηκε ως «παγίδα» στην πόλη « Gioia Tauro» σε κοντινή απόσταση από το ομώνυμο λιμάνι της Νότιας Καλάμπριας.
Μετά την ανίχνευση του παρασίτου, εφαρμόστηκε μέθοδος καπνισμού και κατάψυξης όλων των κυψελών – παγίδων που ήταν τοποθετημένες στην συγκεκριμένη περιοχή.
Το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας έθεσε σε ισχύ εθνικά μέτρα για την επιτήρηση και εκρίζωση του παρασίτου. Στα μέτρα που ελήφθησαν περιλαμβάνονται επιθεωρήσεις μελισσοκομείων σε ακτίνα 20 χλμ. από την εστία της εμφάνισης του παρασίτου με στοχευμένο έλεγχο στα μετακινούμενα μελισσοκομεία εντός της ευρύτερης περιοχής της Κάλαμπριας.
Σε περίπτωση ανίχνευσης των προνυμφών ή των ενήλικων μορφών του παρασίτου συστήνεται η απομάκρυνση και η ολική καταστροφή της κυψέλης και των μελισσοσμηνών καθώς και η εφαρμογή της κατάλληλης απολύμανσης του εδάφους όπου βρίσκεται το μελισσοκομείο και οι προσβεβλημένες κυψέλες του.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, εφιστούμε την επαγρύπνηση και προσοχή σας σε κάθε δράση και ενέργεια που συνδέεται με επιθεώρηση, επιτήρηση, παρακολούθηση επίσημο έλεγχο, έρευνα και διάγνωση νοσημάτων μελισσών για ενδεχόμενη ανίχνευση και διερεύνηση πιθανών εξωτικών παρασίτων στα Ελληνικά Μελισσοκομεία.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟς ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΝΑΚΗΣ
Πηγή : Agronews

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...