20 Σεπ 2014

Η oχιά της Μήλου.σε ντοκιμαντέρ του Nigel Marven στο Discovery Channel ...video..

Ο διάσημος παραγωγός και παρουσιαστής ντοκιμαντέρ άγριας ζωής, Nigel Marven βρέθηκε στο νησί μας στις 14 Σεπτεμβρίου, για τις ανάγκες γυρισμάτων για ντοκιμαντέρ που προετοιμάζει και θα περιλαμβάνει το σπάνιο είδος Οχιάς (Macroviperaschweizeri) που βρίσκεται στην Μήλο. Τα ντοκιμαντέρ του Nigel Marven είναι ευρέως γνωστά και έχουν φιλοξενηθεί στο BBC, Animal Planet, Discovery Channel κτλ.
Ο NigelMarven επισκέφθηκε τον βιότοπο της Οχιάς στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 στην Δυτική Μήλο μαζί με τον καμεραμάν Michael  Hutchinson και οδηγό την Κέλλυ Κωστούλια, όπου περπατώντας το μονοπάτι της ‘’Αρκεύθου’’, εντόπισαν και κινηματογράφησαν ένα δείγμα αυτού του σπάνιου είδους. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη οχιά ήταν αρκετά συνεργάσιμη και υπομονετική (όπως βλέπετε και στην φωτογραφία).
Η Οχιά της Μήλου είναι ένα είδος μοναδικό στον κόσμο το οποίο ζει και αναπαράγεται στη Μήλο, Σίφνο, Κίμωλο και Πολύαιγο των Κυκλάδων. Τα συγκεκριμένα νησιά αποκόπηκαν από την κεντρική Ελλάδα πριν 4.000.000 χρόνια και έτσι η Οχιά της Μήλου διαχωρίστηκε από τις υπόλοιπες καθώς ακολούθησε διαφορετικό μονοπάτι εξέλιξης. Βασική διαφορά της από τα υπόλοιπα είδη Οχιάς είναι ότι είναι ωοτόκα. Σήμερα δυστυχώς απειλείται με εξαφάνιση λόγω υποβάθμισης του βιοτόπου της, παράνομης συλλογής της, θνησιμότητάς της στους δρόμους και απευθείας θανάτωσής της. Κατατάσσεται στα απειλούμενα είδη σύμφωνα με την IUCN κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών και προστατεύεται σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ της σύμβασης της Βέρνης. Ειδικά περάσματα έχουν κατασκευαστεί στη Δυτική Μήλο με σκοπό να μειώσουν την θνησιμότητα της στους δρόμους με αρκετά θετικά αποτελέσματα.
Ένα βήμα πιο κοντά στην προστασία της, είναι η σωστή ενημέρωση των κατοίκων, καθώς δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από τον συνδυασμό άγνοιας και φόβου ο οποίος καταστρέφει την σκέψη και ωθεί τον άνθρωπο σε πράξεις βίας.
Κέλλυ Κωστούλια,
Δασοπόνος και Διαχειρίστρια Φυσικού Περιβάλλοντος
mileikanea.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...