15 Σεπ 2014

Τα μελτέμια φυσηξαν μόλις 18 μέρες φέτος το καλοκαίρι

Ζέστη και μελτέμια... πήγαν διακοπές

Καλοκαίρι όχι και τόσο συνηθισμένο, μετεωρολογικά, ήταν το φετινό. Κατά τη διάρκεια των τριών θερινών μηνών τα μελτέμια μάλλον μας ξέχασαν, ενώ η αυξημένη υγρασία συμπαρέσυρε τα επίπεδα δυσφορίας, ακόμη και τις ημέρες που οι θερμοκρασίες ήταν σχετικά ήπιες.

Την απουσία μελτεμιών επιβεβαιώνουν οι μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Τήνου. Το κυκλαδίτικο νησί, στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου δροσίστηκε φέτος μόλις 18 ημέρες από τα μελτέμια, δηλαδή τους ισχυρούς βόρειους ανέμους, με ριπές μεγαλύτερες των 50 χιλιομέτρων ανά ώρα.
Ο αριθμός είναι αισθητά μικρότερος συγκρινόμενος με εκείνον των τελευταίων πέντε ετών, όταν στο ίδιο δίμηνο τα μελτέμια εμφανίζονταν από 26 έως 43 ημέρες.
«Τόσο λίγα μελτέμια είχαμε να δούμε από το 2002», εξηγεί στο «Εθνος» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Το καλοκαίρι που μας αποχαιρέτησε  χαρακτηρίστηκε επίσης από πολλές βροχοπτώσεις, με έμφαση τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και χρονικό επίκεντρο τον Ιούλιο. Στα Ιωάννινα, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του διμήνου Ιουλίου - Αυγούστου σημειώθηκαν οι περισσότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων επτά χρόνων.
Ζέστη και μελτέμια... πήγαν διακοπές
«Είχαμε αρκετές βροχές φέτος στη Δυτική αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ύψος της βροχόπτωσης στην πόλη των Ιωαννίνων έφτασε τον Ιούλιο τα 91 και τον Αύγουστο τα 49 χιλιοστά, ενώ πέρυσι τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 36 και 6 χιλιοστά», προσθέτει ο κ. Λαγουβάρδος.
Το καλοκαίρι του 2014 δεν ήταν ιδιαίτερα θερμό. Οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται στη Δυτική Ελλάδα, φέτος δεν υπήρξαν. Οι μετεωρολόγοι εξηγούν ότι η απουσία μελτεμιών «βοήθησε» να πνέουν ενισχυμένοι βορειοδυτικοί άνεμοι στο Ιόνιο, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να είναι πιο ήπιες από ό,τι συνήθως. Στην Πάτρα η μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο ήταν 25,5 βαθμοί Κελσίου και τον Αύγουστο 26, ενώ την περασμένη χρονιά η θερμοκρασία άγγιζε τους 26,2 και 28,7 οC.
Οι καύσωνες
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στα τέλη Ιουνίου και τον Αύγουστο. Τότε, σύμφωνα με την καταγραφή των 265 σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, σημειώθηκαν και τα τρία επεισόδια μίνι καύσωνα διάρκειας δύο-τριών ημερών, με ισχυρότερο εκείνο του τριημέρου 22 - 24 Αυγούστου.
«Σε πολλές περιοχές της χώρας οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάστηκαν με υψηλές τιμές υγρασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονο αίσθημα δυσφορίας» προσθέτει ο κ. Λαγουβάρδος.
Στην Αθήνα η μέγιστη θερμοκρασία παρατηρήθηκε τον Ιούνιο με 38,9 οC, ενώ τον Ιούλιο δεν ξεπέρασε τους 36 οC και τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού έφτασε τους 37,2 οC. «Και στην πρωτεύουσα η απουσία των βοριάδων είχε σαν αποτέλεσμα η υγρασία να είναι αυξημένη» καταλήγει.
Κλάρα Γενιτσαριώτη
Πηγή : http://www.ethnos.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...