Όταν οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αναφέρονται στα όσα συνέβησαν στην
Ελλάδα κατά τη διάρκεια της σοβαρότερης κρίσης (οικονομικής, κοινωνικής
και πολιτικής) που γνώρισε η χώρα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου
Πολέμου, τα σημεία στα οποία αναμένεται να δώσουν τη μεγαλύτερη έμφαση
είναι δύο: Στην επιβολή του μνημονίου, που οδήγησε σε συνθήκες απόλυτης
φτωχοποίησης ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, και στην εκλογική
άνοδο της Χρυσής Αυγής.Της Χρυσής Αυγής που
μέσα σε μια πενταετία έφθασε από το όριο του απόλυτου μηδέν (0,27% ήταν
το ποσοστό που συγκέντρωσε το νεοναζιστικό μόρφωμα στις βουλευτικές
εκλογές του 2009) στην εγκαθίδρυσή της στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως
βασικού ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων (βάσει του 9,4% που συγκέντρωσε
στις ευρωεκλογές του 2014).
Εάν οι υπεύθυνοι για την επιβολή των επαχθέστερων δημοσιονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν ποτέ στους κατοίκους χώρας του λεγόμενου «ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου» μπορούν να αναζητηθούν στους πολιτικούς, η νομιμοποίηση και επιβολή μιας νεοναζιστικής οργάνωσης, που για 40 χρόνια ήταν γνωστή μόνο για την εγκληματική της δράση σε βάρος μεταναστών και τη λατρεία των μελών της στην ιδεολογία του ναζισμού, πρέπει να αναζητηθεί στην ίδια την ελληνική κοινωνία…
Εγκληματική οργάνωση
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα ξημερώματα της 17ης προς 18η Σεπτεμβρίου του 2013 από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Γιώργο Ρουπακιά, σήμανε την αφορμή για την έναρξη των διώξεων σε βάρος της ηγεσίας και μελών της Χρυσής Αυγής, με την κατηγορία της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
Σε λίγες ημέρες, με την εισήγηση του ειδικού εφέτη εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου στο αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών, ολοκληρώνεται ο δικαστικός «μαραθώνιος» που ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία Φύσσα, στις 28 Σεπτεμβρίου 2013, με τις συλλήψεις του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου και των τεσσάρων «πρωτοπαλλήκαρων του» Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Μίχου και Λαγού και συνεχίστηκε με μια εξαντλητική ανακριτική διαδικασία εννέα μηνών, προφυλακίσεις, αποκαλύψεις, επώνυμες και ανώνυμες μαρτυρίες για τη δολοφονική δράση μελών της οργάνωσης, καταγγελίες για «σκευωρία και κατασκευασμένο κατηγορητήριο», υποκλοπές και ξύλο.
Αλήστου μνήμης οι κλοτσιές του Κασιδιάρη σε εικονολήπτη του Reuters και οι άγριες συμπλοκές των οπαδών της Χρυσής Αυγής με τα ΜΑΤ έξω από το κτήριο του Εφετείου Αθηνών.
Πάνω στην πρόταση του εισαγγελέα θα στηριχθούν οι ανώτατοι δικαστές, προκειμένου να εκδώσουν το βούλευμα σχετικά με το πόσοι από τους συνολικά 78 κατηγορουμένους για διεύθυνση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή θα οδηγηθούν σε δίκη, η έναρξη της οποίας προσανατολίζεται λίγες ημέρες πριν ή μετά τα Χριστούγεννα.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας (που, σύμφωνα με νομικές πηγές, θα διαρκέσει αρκετούς μήνες) ορισμένοι από τους προφυλακισμένους βουλευτές και μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης να αποφυλακιστούν λόγω της συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου των 18 μηνών που προβλέπεται από τον νομοθέτη.
Επίμονος φασισμός…
Μετά τη δολοφονία Φύσσα και τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εγκληματική δράση της οργάνωσης, τα νεοναζιστικά πρότυπα, τη στρατολόγηση μελών για τη στελέχωση ταγμάτων εφόδου και τη στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση με σκοπό τη διάπραξη καταδρομικών δολοφονικών επιθέσεων σε βάρος μεταναστών και «εσωτερικών εχθρών» (σ.σ.: σύμφωνα με το καταστατικό της οργάνωσης, «εχθρός» θεωρείται όποιος δεν αποδέχεται τη νεοναζιστική ιδεολογία και τις πράξεις της Χρυσής Αυγής), πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι πίστεψαν πως «σήμανε η αρχή του τέλους για την οργάνωση».
Η πορεία των εξελίξεων τους διέψευσε. «Μάρτυρας» το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών και ευρωεκλογών, που εκτίναξε τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, αφού ένας στους δέκα ψηφοφόρους επέλεξε να στηρίξει το νεοναζιστικό μόρφωμα.
Φυσικό και επόμενο η οργάνωση να επιχειρήσει να επωφεληθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, που στην ουσία απενοχοποίησε την εγκληματική δράση των μελών της στα μάτια της κοινής γνώμης.
Τα μηνύματα μίσους και οι ύμνοι στη ναζιστική ιδεολογία αντικαταστάθηκαν από τη ρητορική του υποτιθέμενου «εθνικισμού». Η κλειστή κάστα αμετανόητων νεοναζί, βασισμένη στα ιεραρχικά πρότυπα του εθνικοσοσιαλισμού, εν μια νυκτί μετατράπηκε σε «κίνημα» που στόχο έχει να αποτινάξει την ελληνική κοινωνία από τον «ζυγό του μνημονίου», ενώ η ανοικτή αμφισβήτηση του Συντάγματος και των θεσμών της Δημοκρατίας έγινε καταγγελία «της φασιστικής κυβέρνησης που μέσα από ένα κατασκευασμένο κατηγορητήριο επιχειρεί την πολιτική εξόντωση των στελεχών της Χρυσής Αυγής».
Κάστα αμετανόητων
Τελικά τι είναι η Χρυσή Αυγή;
• Μια περιθωριακή εξτρεμιστική ακροδεξιά οργάνωση, που δεν έκρυψε ποτέ τα ναζιστικά πρότυπά της ή ένα εθνικιστικό κίνημα;
• Μια εγκληματική οργάνωση;
• Ή μήπως ένα πολιτικό κόμμα;
Εν τέλει τα μέλη της διώκονται για την εγκληματική τους δράση, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και εναντίον των Αιγύπτιων ψαράδων έναν χρόνο νωρίτερα (Ιούνιος του ’12) στην ίδια περιοχή; Ή οι διώξεις έχουν καθαρά ιδεολογικό χαρακτήρα και επομένως, σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, καταπατούν το θεμελιακό αξίωμα της Δημοκρατίας, την ελευθερία λόγου και έκφρασης;
Δικαστικοί και νομικοί κύκλοι ξεκαθαρίζουν ότι οι διώξεις σε βάρος των στελεχών της Χρυσής Αυγής αφορούν μόνο τις πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης και όχι την ιδεολογία.
Οι 32 δικογραφίες που διαβίβασε, τον Σεπτέμβριο του ’13, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αφορούσαν δολοφονίες, τραυματισμούς, μαχαιρώματα, επιθέσεις και απειλές, στις οποίες φέρεται να εμπλέκονται μέλη της Χρυσής Αυγής.
Στο διαβιβαστικό που είχε αποστείλει ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας αναφερόταν ότι:
«Οι αξιόποινες αυτές πράξεις φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, η οποία εκτρέπεται μέσω μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την πολιτική ασφάλεια της χώρας».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα στελέχη της Χρυσής Αυγής διώκονται για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βάσει του σχετικού άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα.
Προκειμένου δε να υπερκεραστεί ο «σκόπελος» του χαρακτήρα του πολιτικού κόμματος, επιχείρημα που προβάλλουν κατά κόρον οι νεοναζί, έγκριτοι νομικοί επισημαίνουν πως τα ελληνικά ποινικά δικαστήρια δικαιούνται να κρίνουν και να θεωρήσουν ένα πολιτικό κόμμα ως εγκληματική οργάνωση, αφού, σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 1 του ελληνικού Συντάγματος: «Ορίζεται ότι η οργάνωση των πολιτικών κομμάτων οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Κάτι το οποίο έχουν επανειλημμένως καταπατήσει και καταχραστεί τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί πως το κατηγορητήριο σε βάρος των στελεχών της Χρυσής Αυγής για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κινδυνεύει να καταρρεύσει σαν «χάρτινος πύργος», εφόσον συμπεριληφθεί στον υπό αναδιάρθρωση νέο Ποινικό Κώδικα η πρόταση σχετικά με την προσθήκη του «οικονομικού κινήτρου ως αναγκαίας προϋπόθεσης για τον χαρακτηρισμό μιας οργάνωσης ως εγκληματικής».
Από τη στιγμή που η έως τώρα έρευνα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ στα οικονομικά στοιχεία της Χρυσής Αυγής δεν έχει διαπιστώσει τίποτα μεμπτό ως προς τη λειτουργία του μορφώματος και τις οικονομικές συναλλαγές των στελεχών του, η εφαρμογή της συγκεκριμένης προσθήκης στον Ποινικό Κώδικα θα σήμαινε αφενός την ευθεία υποτίμηση των ρατσιστικών και άλλων εγκλημάτων της νεοναζιστικής οργάνωσης και αφετέρου την άμεση απαλλαγή του Μιχαλολιάκου και των πρωτοπαλλήκαρών του…Τα μηνύματα και οι διάλογοι «καίνε» τη Χρυσή Αυγή
Τραγική ειρωνεία. Ακριβώς έναν χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, το Δικαστικό Συμβούλιο καλείται να αποφανθεί σχετικά με τη νέα αίτηση αποφυλάκισης που έχουν καταθέσει από κοινού ο αρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος και ο υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία, «συναγωνιστής» Χρήστος Παππάς.
Εν τω μεταξύ σε «μπρα-ντε-φερ» μεταξύ της πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων της Χρυσής Αυγής αναμένεται να εξελιχθεί η ακροαματική διαδικασία, η οποία προσδιορίζεται για λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα.
Βασικό σημείο της δικονομικής κόντρας, το οποίο όμως θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την έκβαση της δίκης και την τελική απόφαση των δικαστών, είναι αν η μορφή και δράση της Χρυσής Αυγής κατέχει όλα τα χαρακτηριστικά της εγκληματικής οργάνωσης.
Πάγια τακτική του αρχηγού και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, πριν και μετά την άσκηση ποινικών διώξεων, ήταν να αρνούνται κάθε σχέση με την εγκληματική δράση των μελών τους. Ακόμα και στις περιπτώσεις που αδιάψευστος μάρτυρας είναι ο τηλεοπτικός φακός.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ρατσιστικών επιθέσεων των Μπαρμπαρούση και Ηλιόπουλου σε βάρος μεταναστών μικροπωλητών, στη Ραφήνα και το Μεσολόγγι αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο του 2012.
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον των δύο εφετών ανακριτριών κ.κ. Κλάπα και Δημητροπούλου, ο Ηλιόπουλος είχε χαρακτηρίσει την επίθεση ως μια: «άστοχη και βέβαια λανθασμένη ενέργεια» που οφειλόταν, όπως υποστήριξε, στο γεγονός ότι ήταν μόλις δύο μήνες βουλευτές…
«Θύματα»
Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, ο Κασιδιάρης δήλωνε έξω από τα γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης στη Μεσογείων: «Η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμιά σχέση με το έγκλημα του Κερατσινίου, το καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή απερίφραστα. Όμως το θλιβερό μνημονιακό κράτος βρήκε αφορμή να κάνει εφόδους παράνομες σε όλα μας τα γραφεία, στην Αττική. Να κάνει παράνομες προσαγωγές μελών μας. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στη μεταπολίτευση. Δεν έγινε ούτε καν όταν ο Τσουκάτος και ο Μαντέλης έβαζαν τα μαύρα εκατομμύρια μέσα στα γραφεία του διεφθαρμένου ΠΑΣΟΚ. Αυτό που βλέπουμε σήμερα γίνεται γιατί φοβούνται τη Χρυσή Αυγή, φοβούνται την άνοδο των εθνικιστών, επειδή είμαστε Έλληνες. Τους λέμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Όσο πόλεμο και αν μας κάνουν, μας κάνουν ακόμα πιο δυνατούς».
Παραθέσαμε επί τούτου ολόκληρη τη συγκεκριμένη δήλωση του Κασιδιάρη, αφού είναι ενδεικτική της υπερασπιστικής γραμμής που ακολούθησε η οργάνωση καθ’ όλη τη μετέπειτα διάρκεια των συλλήψεων και απολογιών ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών.
Οι χρυσαυγίτες θέλησαν να παρουσιάσουν εαυτούς ως «πολιτικούς κρατούμενους», θύματα της «σκευωρίας των μνημονιακών κομμάτων της συγκυβέρνησης, που στόχο έχει να πλήξει πολιτικά την Οργάνωση».
Όσο όμως και αν επιμένουν στην επιχειρηματολογία του «κατασκευασμένου κατηγορητηρίου, που θα καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας», τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία αναφορικά με τη σχέση του αρχηγού και των στελεχών της οργάνωσης τόσο με τον ναζισμό όσο και με την εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου, είναι «συντριπτικά εις βάρος τους» επισημαίνει η πλευρά της πολιτικής αγωγής.
Όπως αναφέρει στο τελευταίο βιβλίο του («Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη Δικαιοσύνη», Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ) ο δημοσιογράφος και ερευνητής της δράσης της ελληνικής νεοναζιστικής οργάνωσης τα τελευταία 40 χρόνια Δημήτρης Ψαρράς, «τόσο ο ναζιστικός χαρακτήρας όσο και η παραστρατιωτική δράση της Χρυσής Αυγής αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο πόρισμα που διαβίβασαν στη Βουλή οι Εφέτες Ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, με το οποίο ζητήθηκε η άρση της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών του μορφώματος. Επίσης, συντριπτικά είναι τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία σχετικά με την άμεση γνώση που είχαν βουλευτές της Οργάνωσης για τη δράση των Ταγμάτων Εφόδου, με αποκαλυπτικότερους όλους τα μηνύματα και τις τηλεφωνικές κλήσεις που αντάλλασσαν ο προφυλακισμένος Λαγός με τον πυρηνάρχη της Τοπικής της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια Γιώργο Πατέλη τόσο μετά την επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών του ΠΑΜΕ όσο και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».
Το Ποντίκι
Πηγή :
Εάν οι υπεύθυνοι για την επιβολή των επαχθέστερων δημοσιονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν ποτέ στους κατοίκους χώρας του λεγόμενου «ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου» μπορούν να αναζητηθούν στους πολιτικούς, η νομιμοποίηση και επιβολή μιας νεοναζιστικής οργάνωσης, που για 40 χρόνια ήταν γνωστή μόνο για την εγκληματική της δράση σε βάρος μεταναστών και τη λατρεία των μελών της στην ιδεολογία του ναζισμού, πρέπει να αναζητηθεί στην ίδια την ελληνική κοινωνία…
Εγκληματική οργάνωση
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα ξημερώματα της 17ης προς 18η Σεπτεμβρίου του 2013 από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Γιώργο Ρουπακιά, σήμανε την αφορμή για την έναρξη των διώξεων σε βάρος της ηγεσίας και μελών της Χρυσής Αυγής, με την κατηγορία της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
Σε λίγες ημέρες, με την εισήγηση του ειδικού εφέτη εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου στο αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών, ολοκληρώνεται ο δικαστικός «μαραθώνιος» που ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία Φύσσα, στις 28 Σεπτεμβρίου 2013, με τις συλλήψεις του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου και των τεσσάρων «πρωτοπαλλήκαρων του» Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Μίχου και Λαγού και συνεχίστηκε με μια εξαντλητική ανακριτική διαδικασία εννέα μηνών, προφυλακίσεις, αποκαλύψεις, επώνυμες και ανώνυμες μαρτυρίες για τη δολοφονική δράση μελών της οργάνωσης, καταγγελίες για «σκευωρία και κατασκευασμένο κατηγορητήριο», υποκλοπές και ξύλο.
Αλήστου μνήμης οι κλοτσιές του Κασιδιάρη σε εικονολήπτη του Reuters και οι άγριες συμπλοκές των οπαδών της Χρυσής Αυγής με τα ΜΑΤ έξω από το κτήριο του Εφετείου Αθηνών.
Πάνω στην πρόταση του εισαγγελέα θα στηριχθούν οι ανώτατοι δικαστές, προκειμένου να εκδώσουν το βούλευμα σχετικά με το πόσοι από τους συνολικά 78 κατηγορουμένους για διεύθυνση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή θα οδηγηθούν σε δίκη, η έναρξη της οποίας προσανατολίζεται λίγες ημέρες πριν ή μετά τα Χριστούγεννα.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας (που, σύμφωνα με νομικές πηγές, θα διαρκέσει αρκετούς μήνες) ορισμένοι από τους προφυλακισμένους βουλευτές και μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης να αποφυλακιστούν λόγω της συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου των 18 μηνών που προβλέπεται από τον νομοθέτη.
Επίμονος φασισμός…
Μετά τη δολοφονία Φύσσα και τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εγκληματική δράση της οργάνωσης, τα νεοναζιστικά πρότυπα, τη στρατολόγηση μελών για τη στελέχωση ταγμάτων εφόδου και τη στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση με σκοπό τη διάπραξη καταδρομικών δολοφονικών επιθέσεων σε βάρος μεταναστών και «εσωτερικών εχθρών» (σ.σ.: σύμφωνα με το καταστατικό της οργάνωσης, «εχθρός» θεωρείται όποιος δεν αποδέχεται τη νεοναζιστική ιδεολογία και τις πράξεις της Χρυσής Αυγής), πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι πίστεψαν πως «σήμανε η αρχή του τέλους για την οργάνωση».
Η πορεία των εξελίξεων τους διέψευσε. «Μάρτυρας» το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών και ευρωεκλογών, που εκτίναξε τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, αφού ένας στους δέκα ψηφοφόρους επέλεξε να στηρίξει το νεοναζιστικό μόρφωμα.
Φυσικό και επόμενο η οργάνωση να επιχειρήσει να επωφεληθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, που στην ουσία απενοχοποίησε την εγκληματική δράση των μελών της στα μάτια της κοινής γνώμης.
Τα μηνύματα μίσους και οι ύμνοι στη ναζιστική ιδεολογία αντικαταστάθηκαν από τη ρητορική του υποτιθέμενου «εθνικισμού». Η κλειστή κάστα αμετανόητων νεοναζί, βασισμένη στα ιεραρχικά πρότυπα του εθνικοσοσιαλισμού, εν μια νυκτί μετατράπηκε σε «κίνημα» που στόχο έχει να αποτινάξει την ελληνική κοινωνία από τον «ζυγό του μνημονίου», ενώ η ανοικτή αμφισβήτηση του Συντάγματος και των θεσμών της Δημοκρατίας έγινε καταγγελία «της φασιστικής κυβέρνησης που μέσα από ένα κατασκευασμένο κατηγορητήριο επιχειρεί την πολιτική εξόντωση των στελεχών της Χρυσής Αυγής».
Κάστα αμετανόητων
Τελικά τι είναι η Χρυσή Αυγή;
• Μια περιθωριακή εξτρεμιστική ακροδεξιά οργάνωση, που δεν έκρυψε ποτέ τα ναζιστικά πρότυπά της ή ένα εθνικιστικό κίνημα;
• Μια εγκληματική οργάνωση;
• Ή μήπως ένα πολιτικό κόμμα;
Εν τέλει τα μέλη της διώκονται για την εγκληματική τους δράση, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και εναντίον των Αιγύπτιων ψαράδων έναν χρόνο νωρίτερα (Ιούνιος του ’12) στην ίδια περιοχή; Ή οι διώξεις έχουν καθαρά ιδεολογικό χαρακτήρα και επομένως, σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, καταπατούν το θεμελιακό αξίωμα της Δημοκρατίας, την ελευθερία λόγου και έκφρασης;
Δικαστικοί και νομικοί κύκλοι ξεκαθαρίζουν ότι οι διώξεις σε βάρος των στελεχών της Χρυσής Αυγής αφορούν μόνο τις πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης και όχι την ιδεολογία.
Οι 32 δικογραφίες που διαβίβασε, τον Σεπτέμβριο του ’13, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αφορούσαν δολοφονίες, τραυματισμούς, μαχαιρώματα, επιθέσεις και απειλές, στις οποίες φέρεται να εμπλέκονται μέλη της Χρυσής Αυγής.
Στο διαβιβαστικό που είχε αποστείλει ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας αναφερόταν ότι:
«Οι αξιόποινες αυτές πράξεις φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, η οποία εκτρέπεται μέσω μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την πολιτική ασφάλεια της χώρας».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα στελέχη της Χρυσής Αυγής διώκονται για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βάσει του σχετικού άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα.
Προκειμένου δε να υπερκεραστεί ο «σκόπελος» του χαρακτήρα του πολιτικού κόμματος, επιχείρημα που προβάλλουν κατά κόρον οι νεοναζί, έγκριτοι νομικοί επισημαίνουν πως τα ελληνικά ποινικά δικαστήρια δικαιούνται να κρίνουν και να θεωρήσουν ένα πολιτικό κόμμα ως εγκληματική οργάνωση, αφού, σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 1 του ελληνικού Συντάγματος: «Ορίζεται ότι η οργάνωση των πολιτικών κομμάτων οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Κάτι το οποίο έχουν επανειλημμένως καταπατήσει και καταχραστεί τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί πως το κατηγορητήριο σε βάρος των στελεχών της Χρυσής Αυγής για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κινδυνεύει να καταρρεύσει σαν «χάρτινος πύργος», εφόσον συμπεριληφθεί στον υπό αναδιάρθρωση νέο Ποινικό Κώδικα η πρόταση σχετικά με την προσθήκη του «οικονομικού κινήτρου ως αναγκαίας προϋπόθεσης για τον χαρακτηρισμό μιας οργάνωσης ως εγκληματικής».
Από τη στιγμή που η έως τώρα έρευνα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ στα οικονομικά στοιχεία της Χρυσής Αυγής δεν έχει διαπιστώσει τίποτα μεμπτό ως προς τη λειτουργία του μορφώματος και τις οικονομικές συναλλαγές των στελεχών του, η εφαρμογή της συγκεκριμένης προσθήκης στον Ποινικό Κώδικα θα σήμαινε αφενός την ευθεία υποτίμηση των ρατσιστικών και άλλων εγκλημάτων της νεοναζιστικής οργάνωσης και αφετέρου την άμεση απαλλαγή του Μιχαλολιάκου και των πρωτοπαλλήκαρών του…Τα μηνύματα και οι διάλογοι «καίνε» τη Χρυσή Αυγή
Τραγική ειρωνεία. Ακριβώς έναν χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, το Δικαστικό Συμβούλιο καλείται να αποφανθεί σχετικά με τη νέα αίτηση αποφυλάκισης που έχουν καταθέσει από κοινού ο αρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος και ο υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία, «συναγωνιστής» Χρήστος Παππάς.
Εν τω μεταξύ σε «μπρα-ντε-φερ» μεταξύ της πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων της Χρυσής Αυγής αναμένεται να εξελιχθεί η ακροαματική διαδικασία, η οποία προσδιορίζεται για λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα.
Βασικό σημείο της δικονομικής κόντρας, το οποίο όμως θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την έκβαση της δίκης και την τελική απόφαση των δικαστών, είναι αν η μορφή και δράση της Χρυσής Αυγής κατέχει όλα τα χαρακτηριστικά της εγκληματικής οργάνωσης.
Πάγια τακτική του αρχηγού και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, πριν και μετά την άσκηση ποινικών διώξεων, ήταν να αρνούνται κάθε σχέση με την εγκληματική δράση των μελών τους. Ακόμα και στις περιπτώσεις που αδιάψευστος μάρτυρας είναι ο τηλεοπτικός φακός.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ρατσιστικών επιθέσεων των Μπαρμπαρούση και Ηλιόπουλου σε βάρος μεταναστών μικροπωλητών, στη Ραφήνα και το Μεσολόγγι αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο του 2012.
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον των δύο εφετών ανακριτριών κ.κ. Κλάπα και Δημητροπούλου, ο Ηλιόπουλος είχε χαρακτηρίσει την επίθεση ως μια: «άστοχη και βέβαια λανθασμένη ενέργεια» που οφειλόταν, όπως υποστήριξε, στο γεγονός ότι ήταν μόλις δύο μήνες βουλευτές…
«Θύματα»
Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, ο Κασιδιάρης δήλωνε έξω από τα γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης στη Μεσογείων: «Η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμιά σχέση με το έγκλημα του Κερατσινίου, το καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή απερίφραστα. Όμως το θλιβερό μνημονιακό κράτος βρήκε αφορμή να κάνει εφόδους παράνομες σε όλα μας τα γραφεία, στην Αττική. Να κάνει παράνομες προσαγωγές μελών μας. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στη μεταπολίτευση. Δεν έγινε ούτε καν όταν ο Τσουκάτος και ο Μαντέλης έβαζαν τα μαύρα εκατομμύρια μέσα στα γραφεία του διεφθαρμένου ΠΑΣΟΚ. Αυτό που βλέπουμε σήμερα γίνεται γιατί φοβούνται τη Χρυσή Αυγή, φοβούνται την άνοδο των εθνικιστών, επειδή είμαστε Έλληνες. Τους λέμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Όσο πόλεμο και αν μας κάνουν, μας κάνουν ακόμα πιο δυνατούς».
Παραθέσαμε επί τούτου ολόκληρη τη συγκεκριμένη δήλωση του Κασιδιάρη, αφού είναι ενδεικτική της υπερασπιστικής γραμμής που ακολούθησε η οργάνωση καθ’ όλη τη μετέπειτα διάρκεια των συλλήψεων και απολογιών ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών.
Οι χρυσαυγίτες θέλησαν να παρουσιάσουν εαυτούς ως «πολιτικούς κρατούμενους», θύματα της «σκευωρίας των μνημονιακών κομμάτων της συγκυβέρνησης, που στόχο έχει να πλήξει πολιτικά την Οργάνωση».
Όσο όμως και αν επιμένουν στην επιχειρηματολογία του «κατασκευασμένου κατηγορητηρίου, που θα καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας», τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία αναφορικά με τη σχέση του αρχηγού και των στελεχών της οργάνωσης τόσο με τον ναζισμό όσο και με την εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου, είναι «συντριπτικά εις βάρος τους» επισημαίνει η πλευρά της πολιτικής αγωγής.
Όπως αναφέρει στο τελευταίο βιβλίο του («Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη Δικαιοσύνη», Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ) ο δημοσιογράφος και ερευνητής της δράσης της ελληνικής νεοναζιστικής οργάνωσης τα τελευταία 40 χρόνια Δημήτρης Ψαρράς, «τόσο ο ναζιστικός χαρακτήρας όσο και η παραστρατιωτική δράση της Χρυσής Αυγής αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο πόρισμα που διαβίβασαν στη Βουλή οι Εφέτες Ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, με το οποίο ζητήθηκε η άρση της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών του μορφώματος. Επίσης, συντριπτικά είναι τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία σχετικά με την άμεση γνώση που είχαν βουλευτές της Οργάνωσης για τη δράση των Ταγμάτων Εφόδου, με αποκαλυπτικότερους όλους τα μηνύματα και τις τηλεφωνικές κλήσεις που αντάλλασσαν ο προφυλακισμένος Λαγός με τον πυρηνάρχη της Τοπικής της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια Γιώργο Πατέλη τόσο μετά την επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών του ΠΑΜΕ όσο και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».
Το Ποντίκι
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου