9 Οκτ 2015

Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών: Μύκονος 11 Οκτωβρίου

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (γνωστή ως Eurobirdwatch) πραγματοποιείται κάθε χρόνο αρχές Οκτωβρίου σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η εκδήλωση της Μυκόνου θα υλοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 11 π.μ. στη νότια πλευρά του υδροταμιευτήρα... Πρόκειται για την μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη του BirdLife International, που υλοποιείται εδώ και 21 χρόνια με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων από 40 χώρες. 

Το θέμα της διοργάνωσης είναι και φέτος τα μεταναστευτικά πουλιά. Ο γενικός σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.
Η χώρα μας είναι σημείο διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών, για να περάσουν το χειμώνα. 

Χρήσιμο θα είναι να λάβουμε υπόψη και τα πρόσφατα στοιχεία ειδικής μελέτης του BirdLife International που ανακοίνωσε η Ορνιθολογική μέσω του τύπου, με βάση τα οποία 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στη Μεσόγειο με πρωταθλητές την Αίγυπτο, την Ιταλία, τη Συρία, τον Λίβανο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει την 6η τιμητική θέση με περίπου 704.000 νεκρά πουλιά το χρόνο!


Νεαρός Σταχτοτσικνιάς στον Ομβροδέκτη Μυκόνου (Φωτογραφία: Στεφανία Ρουγγέρη)
 
Η εκδήλωση της Μυκόνου θα υλοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία της Κοινωφελής Επιχείρησης του Δήμου Μυκόνου στον υδροταμιευτήρα της Άνω Μεράς. 

Η συνάντηση θα γίνειτην Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 11 π.μ. στη νότια πλευρά του υδροταμιευτήρα όπου θα σας δοθεί η ευκαιρία να παρατηρήσετε τα πουλιά του τόπου, αλλά και τα μεταναστευτικά πουλιά με τη βοήθεια του Αντώνη Ρουμελιώτη (μην ξεχάσετε να φέρετε τα κιάλια σας).

Στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στο κτήμα Μυκόνου Βίωμα του Νίκου Ασημομύτη όπου θα πραγματοποιηθούν περιβαλλοντικά εργαστήρια για παιδιά.
Πηγή : http://www.cycladesvoice.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...