14 Οκτ 2015

Μην καταργείτε τις τελευταίες ανάσες, μην εξυπηρετείτε την οριστική ασφυξία των μηχανικών !


Προς : Ν.Συρμαλένιο, Α.Συρίγο, Ν.Μανιό, Ι.Βρούτση
Βουλευτές Ν.Κυκλάδων
Αξιότιμοι κύριοι,
Πληροφορούμαστε από τα μέσα ενημέρωσης και βλέπουμε ήδη αναρτημένη στο διαδίκτυο στα πλαίσια βιαστικής διαβούλευσης για να περάσουν τα προαπαιτούμενα «μνημονιακά» μέτρα του Οκτωβρίου, την κατάργηση του αρθ.39 του Ν.4331/15 που ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο ουσιαστικά από την ίδια με τώρα κυβέρνηση και τον τότε αναπληρωτή υπουργό κοινωνικής ασφάλισης Δ.Στρατούλη. Το άρθρο αυτό δίνει μία οικονομική ανάσα στους μηχανικούς ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κατέβουν ασφαλιστική κατηγορία για δύο χρόνια (2015-2016) και να τύχουν της ανάλογης ελάφρυνσης των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Με την παρούσα θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας, καθότι όπως ξέρετε οι μηχανικοί του ιδιωτικού τομέα και γενικότερα ο κατασκευαστικός κλάδος, τα τελευταία χρόνια έχουμε πληγεί από την οικονομική κρίση, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της απαξίωσης των ακινήτων από την υπερφορολόγηση. Οι νέοι μηχανικοί αδυνατούν να βρουν δουλειά και πάνω από τους μισούς συναδέλφους αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές και άλλες εισφορές και υποχρεώσεις. Ο κλάδος ψάχνει εδώ και έξι χρόνια να βρει το τέλος του κατήφορου και η πορεία σε αυτόν φαίνεται να μην έχει σταματημό.
Ως συνέχεια των παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η επιδιωκόμενη κατάργηση της δυνατότητας που δίνει το άρθ.39 του Ν.4331/15 για επιλογή κατώτερης κατηγορίας ασφάλισης για δύο χρόνια (2015-2016) στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, διάταξη που ψηφίστηκε μετά από πολύ αγώνα των μηχανικών σε όλη την Ελλάδα, μετά και από την υπέρμετρη αύξηση των εισφορών από το 2011, λόγω των «μνημονιακών» υποχρεώσεων της χώρας.
Η δυνατότητα επιλογής κατηγορίας ασφάλισης θυμίζουμε ότι εφαρμόζεται και σε άλλα ταμεία (βλ. ΟΑΕΕ) και δρα ανακουφιστικά τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για το ίδιο το ταμείο, αφού έχει δώσει τη δυνατότητα σε συναδέλφους που πριν δεν μπορούσαν, να πληρώσουν ή να διακανονίσουν τις εισφορές τους. Η κατάργησή της είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα αφού οδηγεί σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας τους μηχανικούς και θα μειώσει την εισπραξιμότητα των οφειλόμενων εισφορών.
Να μην ξεχνάτε επίσης κύριοι ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε άνεργους μηχανικούς, παρά το ότι οι ασφαλιστικές εισφορές τους εμπεριέχουν εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ και ότι οι μηχανικοί για να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους, ακόμα και αν έχουν μηδενικό εισόδημα, πρέπει να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές πέντε έως έξι χιλιάδων το χρόνο.
Απαιτούμε λοιπόν την απόσυρση του επίμαχου άρθρου 11 του νομοσχεδίου και τη διατήρηση σε ισχύ του αρθ.39 του Ν.4331/15 που ήδη εφαρμόζεται και είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αυτό είναι απαίτηση του συνόλου των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα.
Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Ν.Κυκλάδων Φρέρης Γιώργος
Η γραμματέας Μόνικα Δενδρινού
Πηγή : http://cyclades24.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...