Ο Σεπτέμβρης είναι συνυφασμένος με το σχολικό κουδούνι που καλεί τους μαθητές πίσω στα θρανία. Τετράδια, μολύβια, κόλλες, γόμες, μαρκαδόροι, τσάντες και τόσα άλλα, περιλαμβάνονται στη λίστα αγορών των «απαραίτητων» σχολικών ειδών είναι συνήθως μακριά και «δαπανηρή». Οι διαθέσιμες επιλογές είναι αμέτρητες, ενώ οι οικονομικοί μας πόροι και οι φυσικοί πόροι του πλανήτοι περιορισμένοι.
Η «Καλύτερη Ζωή» του WWF μας προτείνει να δούμε με πιο οικολογικό, οικονομικό και ηθικό μάτι τις αγορές των σχολικών ειδών και να κάνουμε επιλογές που θα βοηθήσουν τα οικονομικά μας, τον πλανήτη και τους συνανθρώπους μας.
Καταρχάς, πριν ξεκινήσετε τις αγορές, συζητήστε με τα παιδιά για το τι χρειάζονται πραγματικά. Κάντε έναν έλεγχο μαζί τους στα ντουλάπια και στα συρτάρια με όλα τα σχολικά είδη της προηγούμενης χρονιάς.
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν όσα υπάρχοντα σχολικά είδη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, χάρακες) είναι σε καλή κατάσταση εξηγώντας τους ότι η επαναχρησιμοποίηση κάποιων ειδών είναι πολλαπλώς θεμιτή! Φυσικά, μη διστάσετε να αγοράσετε νέα αναλώσιμα είδη που θα δώσουν χαρά στα παιδιά για τη νέα χρονιά, αλλά με μέτρο!
- Προτιμήστε είδη που έχουν φτιαχτεί από υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον ή συνδέονται με κάποιον καλό σκοπό. Στηρίξτε με αυτό τον τρόπο φορείς που χρειάζονται τη βοήθεια όλων και ταυτόχρονα δώστε στα παιδιά να καταλάβουν τη σημασία της υποστήριξης και της αλληλεγγύης.
- Επιλέξτε μολύβια και μαρκαδόρους που δεν έχουν τοξικά χρώματα. Προτιμήστε αυτούς που έχουν ως βάση τους το νερό και θυμίστε στα παιδιά να κλείνουν το καπάκι τους για να παρατείνουν το χρόνο ζωής τους! Όσον αφορά τα τετράδια, τα μπλοκ και τα άλλα χαρτικά είδη, είναι πλέον πολύ εύκολο να βρείτε προϊόντα από 100% ανακυκλωμένο χαρτί, ενώ για τις ξύστρες επιλέξτε μεταλλικές που είναι πλέον ανθεκτικές.
- Επίσης για το νερό των παιδιών, προτιμήστε ανοξείδωτα παγούρια αντί για πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης. Τα ανοξείδωτα παγούρια αντέχουν περισσότερο και θεωρούνται γενικά πιο ασφαλή για τα παιδιά.
- Τέλος, για τις τσάντες και τις κασετίνες, επιδιώξτε να καταλήξετε με τα παιδιά σε υφασμάτινες και όχι νάιλον τσάντες δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα λουριά και στην πλάτη του σακιδίου και όχι μόνο στην εμφάνιση. Αν η περσινή τσάντα είναι σε καλή κατάσταση, πείστε το παιδί να την κρατήσει. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό σκεφτείτε να τη χαρίσετε σε κάποιο παιδί που την έχει ενδεχομένως ανάγκη, αντί να την εγκαταλείψετε άδοξα στα σκουπίδια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου