7 Σεπ 2017

Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στο λιμάνι Αθηνιού Σαντορίνης

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, το οποίο επισημάνθηκε και στη σύσκεψη, ότι το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε το 2005 και παραδόθηκε το 2010, αλλά ήδη από το 2016, δηλαδή μέσα σε μόλις έξι χρόνια, παρουσιάζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, καθώς μεγάλο τμήμα των κρηπιδωμάτων του λιμανιού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω υποσκαφών και καθιζήσεων. 

 Το 2016 μάλιστα το Λιμενικό Ταμείο Θήρας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συγκεκριμένο τμήμα του λιμανιού. Οι σημαντικές ζημιές παρουσιάστηκαν στην προβλήτα που έδεναν τα πλοία της ακτοπλοΐας, μήκους 62 μέτρων, και όπως είχε δείξει αυτοψία δύτη έχουν υποχωρήσει τα τσιμεντένια μπλόκια, ενώ στην επιφάνεια της προβλήτας έχει σημειωθεί ρωγμή περίπου 60 εκατοστών. 

 Εργο που αποτελεί προτεραιότητα για το νησί, χαρακτήρισε την αποκατάσταση του λιμανιού ο Ν. Σαντορινιός και για τον λόγο αυτό θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια μέσω επίσπευσης έγκρισης της μελέτης, έτσι ώστε η Σαντορίνη να αποκτήσει ένα λιμάνι που να μπορεί να καλύπτει τις βασικές ανάγκες ντόπιων και επισκεπτών. Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ο Ν. Σαντορινιός, «πρέπει να ψάξουμε σε βάθος πώς ένα λιμάνι που χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικό πρόγραμμα και παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία το 2010, αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά μη λειτουργικό. 

Πρέπει να αναζητήσουμε τις μεθοδεύσεις και τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνώντων» πρόσθεσε. Η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του λιμανιού του Αθηνιού Σαντορίνης, που κατά την τουριστική περίοδο δέχεται κατά μέσο όρο 8.000 επισκέπτες κάθε μέρα, ωστόσο παρουσιάζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στην ευρεία σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος με αφορμή τη διήμερη επίσκεψη στο νησί του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού.

Αναφορικά με τα σχέδια που παρουσίασε ο δήμαρχος και οι φορείς του νησιού στην επιλογή τοποθεσίας για χωροθέτηση νέου λιμανιού που να πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, ο υφυπουργός επισήμανε ότι δεδομένης της δύσκολης οδικής σύνδεσης του παρόντος λιμανιού του Αθηνιού με το κέντρο του νησιού αλλά και την πραγματικά περιορισμένη χωρητικότητα και δυνατότητα διακίνησης και εξυπηρέτησης για όλους τους χρήστες του υπάρχοντος λιμανιού αναφύεται η ανάγκη για εξεύρεση σε εύλογο χρονικό διάστημα άλλων λύσεων, που θα ανακουφίσουν την κατάσταση και θα δημιουργήσουν σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές για το νησί. 

Ενα νέο λιμάνι που θα προσφέρει συνθήκες εύκολου κατάπλου, ασφαλούς πρόσδεσης, άνετης απο-επιβίβασης και θα συνοδεύεται από έργα οδοποιίας, το οποίο θα δώσει ασφάλεια στους νησιώτες και θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εισροή τουριστών. 

 Ετσι περιέγραψε ο υφυπουργός το λιμάνι που έχει ανάγκη το νησί να δημιουργηθεί, λέγοντας ότι το υπουργείο θα είναι αρωγός σε αυτό το έργο και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσουν όλες τις συνδυαστικές δυνατότητες χρηματοδότησης ενός τέτοιου έργου-πνοής για το νησί. Σημειώνεται ότι το λιμάνι του Αθηνιού είναι το κεντρικό λιμάνι της Σαντορίνης, βρίσκεται νοτιοδυτικά των Φηρών και λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους και των κάθετων βράχων ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι στενός και ελικοειδής.

Πηγή : https://cyclades24.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...