28 Σεπ 2017

Φοροληστεία

Από καιρό με απασχολούσε το θέμα της υπερφορολόγησης των λαϊκών οικογενειών στις οποίες ανήκει και η δικιά μου οικογένεια. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό που έκανα διαπίστωσα ότι στα 10€ που καταναλώνω από το οικογενειακό μου προϋπολογισμό τα 6€ πάνε άμεσα η έμμεσα στα ταμεία της «γενικής κυβέρνησης» , όπως θα λέγανε και οι τροϊκανοί.

 Ιδιαίτερα μετά την ενασχόλησή μου με τα δημοτικά πράγματα της Σερίφου διαπίστωσα ότι και μέσα από τους προϋπολογισμούς των Δήμων επιβάλλονται υποχρεωτικά η δυνειτικά 25 διάφοροι φόροι, τέλη, εισφορές δικαιώματα κ.λ.π. Πήρα χαρτί και μολύβι και άρχισα να καταγράφω φόρους, τέλη, εισφορές, δικαιώματα κ.λ.π.που πληρώνει κάθε λαϊκή οικογένεια στη Εφορία στους Δήμους, μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ κ.λ.π. και τους οποίους παραθέτω:
 Φ.Π.Α. 
ΕΝΦΙΑ. 
Φόρος εισοδήματος.
 Τέλος χρήσης κτημάτων. 
Τέλος χρήσης ιαματικών πηγών. 
Τέλος διαφήμησης. 
Τέλος Ύδρευσης. 
Τέλος έκδοσης οικοδομικών αδειών. 
Τέλος στάθμευσης. 
Τέλος επιβίβασης οχημάτων.
 Τέλος αποχέτευσης. 
Τέλος διαμονής παρεπιδημούντων. 
Φόρος επιτηδεύματος. 
Φόρος κληρονομιάς. 
Φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
 Φόρος κατανάλωσης καυσίμων.
Φόρος καπνού. 
Φόρος οινοπνευματοδών. 
Φόρος ζύθου. 
Φόρος ηλεκτρονικού τσιγάρου.
 Φόρος κινητής τηλεφωνίας. 
Φόρος καφέ. 
Φόρος ανακύκλωσης. 
Φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων. 
Φόρος για πράσινο ταμείο. 
Φόρος δημοτικός. 
Φόρος αλληλεγγύης. 
Τέλος κυκλοφορίας οχημάτων. 
Τέλος χρήσης λιμένα. 
Τέλος ακίνητης περιουσίας. 
Τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων. 
Τέλος καθαριότητας και φωτισμού. 
Τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων. 
Τέλη δημοτικά. 
Εισφορές ασφαλιστικές. 
Εισφορά σχεδίου πόλης. 
Δικαίωμα χρήσης νεκροταφείων. 
Υπέρ τρίτων. 
Υπέρ ΕΟΠΥΥ
 Υπέρ ΕΡΤ. 
Υπέρ ΥΚΩ. 
Πρόστιμα. 
Παράβολα. 
Προσαυξήσεις.

Ενδεχομένως να μου έχουν διαφύγει κάποιες επιβαρύνσεις που δεν τις κατέγραψα. Άλλωστε δεν πρόκειται για μια επιστημονική ανάλυση, αλλά για μια απλή καταγραφή. Σίγουρα δεν περιέλαβα φόρους και επιβαρύνσεις πολυτελείας που αφορούν ένα μικρό κύκλο ανθρώπων, κυρίως εύπορων οι οποίοι έχουν αντίστοιχες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις. 

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των ελλήνων εφοπλιστών οι οποίοι , σύμφωνα με τα ναυτεργατικά σωματεία, απολαμβάνουν πάνω από 50 φοροαπαλλαγές, μεταξύ των οποίων και το αφορολόγητα καύσιμα, με την εκτεταμένη λαθραία διακίνησή τους και την ίδια στιγμή, οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν πανάκριβα το πετρέλαιο θέρμανσης ή αναγκάζονται να στερούνται θέρμανσης το χειμώνα. 

Τελευταία με το Ν4483/2017 που ψήφισε η κυβέρνηση καλεί τους Δήμους των μικρών νησιών να χορηγήσουν στέγη και τροφή, ως κίνητρο από τους προϋπολογισμούς τους, σε Δημόσιους υπαλλήλους προκειμένου να υπηρετούν σε αυτά τα νησιά. Με λίγα λόγια λέει στους κατοίκους των μικρών νησιών: 

Θέλετε γιατρούς ξαναπληρώστε.

 Θέλετε εκπαιδευτικούς ξαναπληρώστε.

 Θέλετε λιμενικούς ξαναπληρώστε. 

Θέλετε πυροσβέστες ξαναπληρώστε κ.λ.π.

 Το θέμα της υπερφορολόγησης θα επιδεινωθεί από 01-01- 2019 και μετά, όταν θα μπεί σε εφαρμογή το 4ο μνημόνιο με την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000€. 

Ο λαός και το εργατικό λαϊκό κίνημα θα πρέπει το επόμενο διάστημα να βάλει στις προτεραιότητές του την απόκρουση αυτής της φοροληστείας με την οποία παίρνει από τις λαϊκές οικογένειες και προσφέρει απλόχερα στο κεφάλαιο με τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις. 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Σερίφου 
Θ.Γ.Χρυσολωράς 


Πηγή :https://lsserifos.blogspot.gr 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...