5 Σεπ 2017

Ο Σεπτέμβρης μπήκε: Καλές Μουστιές, Καλά κρασιά

Οινοποιίο Χρυσολωρά

Γράφει ο Θοδωρής Χρυσολωράς- Αμπελουργός 
 Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας του τρύγου. Στη Σέριφο ήταν «νόμος» ο τρύγος να ξεκινά στις 14 του Σεπτέμβρη (του Σταυρού), 8 μέρες λιάσιμο τα σταφύλια και μετά πάτημα. Αυτό είχε καθιερωθεί, γιατί με βάσει παρατηρήσεις η ημερομηνία αυτή ήταν η ιδανική για την πλήρη ωρίμανση των κυριοτέρων ντόπιων ποικιλιών (ροδίτης, μαντηλαριά, ψαροσύρικο, αηδάνι κ.λ.π.).

 Αντώνης Λιβάνιος τρύγος 
Από αυτόν το «νόμο» υπήρχε εξαίρεση για τα πρωιμάδια (πρώϊμες ποικιλίες) ο τρύγος των οποίων πραγματοποιείτο μέσα στον Αύγουστο.

Φετινή σοδειά 
Τα τελευταία χρόνια με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη φαίνεται ότι και στη Σέριφο τα σταφύλια ωριμάζουν μερικές μέρες νωρίτερα από τις 14 του Σεπτέμβρη, κατά συνέπεια και ο τρύγος αρχίζει νωρίτερα, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Αντώνης Λιβάνιος του Πετρή Ερασιτέχνης Αμπελουργός 
Ένας άλλος λόγος της πρώϊμης ωρίμανσης είναι η εισαγωγή ξενικών ποικιλιών, από βορειότερες χώρες, οι οποίες λόγω της μεγαλύτερης ηλιοφάνειας και θερμοκρασίας που υπάρχει στη χώρα μας, ωριμάζουν πολύ γρηγορότερα. 

4 Σεπτεμβρίου 2017: Συκαμιά, Λιάσιμο και πάτημα από ερασιτέχνες οινοποιούς

Όλα αυτά τα αραδιάσαμε για να καταλήξουμε ότι βρισκόμαστε στις αρχές του Σεπτέμβρη, ο τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών στο νησί έχει ξεκινήσει , τόσο από το οινοποιείο του νησιού, όσο και από τους δεκάδες ερασιτέχνες αμπελουργούς-οινοποιούς που δραστηριοποιούνται στο νησί μας. 

 Απο την φετινή σοδειά στην Συκαμιά
Καλές μουστιές, Καλά κρασιά σε όλους. 
Πηγή : https://lsserifos.blogspot.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...