13 Οκτ 2017

Πολεοδομική επιφόρτιση η ΥΔΟΜ Σύρου εξυπηρετεί πολεοδομικά 13 νησιά,



 Αιτήματα από τους Δήμους Θήρας και Μήλου για παροχή πολεοδομικής υποστήριξης από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης
Επανέρχεται το θέμα της παροχής πολεοδομικής υποστήριξης από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης σε άλλους Δήμους των Κυκλάδων, κατόπιν της κατάθεσης σχετικών αιτημάτων, εκτός από το αρχικό αίτημα του Δήμου Μυκόνου και των Δήμων Θήρας και Μήλου. 

 Το κενό της σχετικής νομοθετικής διάταξης που ορίζει παροχή τεχνικής πολεοδομικής υποστήριξης από τον Δήμο της έδρας Νομού προς τους Δήμους του Νομού που θα αιτηθούν σχετικά, γίνεται πλέον εμφανές με τις συνεχείς καταθέσεις ανάλογων αιτημάτων από Δήμους των Κυκλάδων προς τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης. 

 Το αίτημα διοικητικής υποστήριξης του Δήμου Μυκόνου σε πολεοδομικά θέματα, έρχεται να ακολουθήσει τόσο ανάλογο αίτημα του Δήμου Θήρας, όσο και του Δήμου Μήλου, με αιτιολόγηση την περιορισμένη στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών τους, γεγονός που καθιστά προβληματική την λειτουργία τους και την ανταπόκριση στις πολεοδομικές υποχρεώσεις των νησιών που έκαστος εξ αυτών εξυπηρετεί. 

 Αξίζει να αναφερθεί ότι η Πολεοδομία της Σύρου εξυπηρετεί εκτός από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και τα νησιά Κέα και Κύθνο και σε αυτά, σύμφωνα με τα κατατιθέμενα αιτήματα, προστίθεται η πολεοδομική εξυπηρέτηση και της Μυκόνου, Σαντορίνης, Ανάφης, Ίου, Σικίνου, Φολεγάνδρου, Μήλου, Κιμώλου, Σίφνου και Σερίφου.

 Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΥΔΟΜ Σύρου καλείται να εξυπηρετήσει πολεοδομικά 13 νησιά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, καθώς και άλλοι νησιωτικοί Δήμοι του Νομού να κάνουν χρήση της σχετικής νομοθεσίας. 

 Τα νέα αιτήματα υποχρέωσαν το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης να αποστείλει νέα ενημέρωση προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μέσω του οποίου γνωστοποιεί, με τον πλέον αναλυτικό τρόπο τον ακριβή αριθμό αλλά και τις αρμοδιότητες των μηχανικών Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να γίνει αντιληπτή η μη δυνατότητα παροχής της αιτούμενης πολεοδομικής υποστήριξης. 

 Ανεφάρμοστη διάταξη

 Όχι μόνο το πλήθος των νησιών, που σύμφωνα με τα αιτήματα πολεοδομικής υποστήριξης που έχουν κατατεθεί, προϋποθέτουν υπερφόρτωση της αρμόδιας υπηρεσίας της Σύρου, γεγονός που υποδηλώνει κενό στην σχετική νομοθεσία, καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, αλλά και η αντικειμενική ικανότητα του καλούμενου να εξυπηρετήσει οφείλει να αποτελεί υπολογίσιμο στοιχείο. 

 Η σχετική διάταξη του νόμου 4483/2017 (αρθρ. 25), που παρέχει την ευχέρεια παροχής διοικητικής υποστήριξης από τον Δήμο έδρας Νομού προς ετέρους Δήμους, για την άσκηση πολεοδομικών αρμοδιοτήτων, σύμφωνα με την διαμορφούμενη κατάσταση με την συνεχή κατάθεση αιτημάτων, δείχνει ανεφάρμοστη. 

 Καθώς τα κριτήρια αδυναμίας ανταπόκρισης των πολεοδομικών υπηρεσιών των νησιών, λόγω υποστελέχωσης, ισχύουν για τα νησιά που ήδη έχουν καταθέσει ανάλογα αιτήματα, δεν γίνεται σαφές πως θα επιλεγεί να παρασχεθεί υποστήριξη στο ένα εξ αυτών και να αποκλειστούν τα υπόλοιπα. 

 Αναλόγως ασαφές είναι και το εάν και με ποια τάξη μεγέθους μπορεί να υπερστελεχωθεί η αρμόδια υπηρεσία της Σύρου ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υπεραυξημένες πολεοδομικές απαιτήσεις που προκύπτουν. 

 Σε κάθε μία των περιπτώσεων η συγκεκριμένη διάταξη δείχνει να οδηγεί την κατάσταση σε αδιέξοδες καταστάσεις, με τις σχετικές αποφάσεις να μην είναι δυνατόν να βαρύνουν υπέρ μόνο ενός νησιού. 

 Από την πλευρά του ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης επισημαίνει στο έγγραφο του ότι «αδυνατεί πλήρως να παράσχει διοικητική υποστήριξη, τόσο στην Πολεοδομία Μυκόνου όσο και στην Πολεοδομία οιωνδήποτε νησιών των Κυκλάδων για αντικειμενικούς και ουσιαστικούς λόγους». 

 Τουριστική και οικιστική αύξηση σε Θήρα και Μήλο 

 Αιτήματα ανάλογα της Μυκόνου, περί παροχής διοικητικής πολεοδομικής υποστήριξης από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, κατέθεσαν προς τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Ν. Θεοδωρίδη και οι Δήμαρχοι Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος, και Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, επικαλούμενοι αδυναμία λειτουργίας των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων τους, λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσης τους, καθώς αυτές διαθέτουν μόνο έναν υπάλληλο έκαστη. Εκ μέρους του Δημάρχου Θήρας γίνεται αναφορά στο σχετικό έγγραφο στα οξυμμένα προβλήματα αστικού τύπου που αντιμετωπίζει το νησί της Σαντορίνης, τα οποία αιτιολογεί ως εξής: 

«Σύμφωνα με στοιχεία του 2015 από το Παρατηρητήριο, που έχουμε δημιουργήσει με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το 11% του εδάφους της Σαντορίνης είναι καλυμμένο από δόμηση, με 1.118 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο – είναι βέβαιο ότι είναι περισσότεροι - , με 990 κλίνες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. 

Έχει κατ’ έτος 5,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις άρα και ταχύτατους ρυθμούς οικιστικής ανάπτυξης, τέτοιους που έχει οδηγήσει τον υπογράφοντα να ζητά την κατάργηση της δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές και την εφαρμογή του νόμου 431/1937 που αφορά τον κορεσμό». Αναλόγως και ο Δήμαρχος Μήλου επικαλείται την ραγδαία τουριστική ανάπτυξη του νησιού, αναφέροντας ότι «Η Μήλος έχει ταχύτατους ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης, κάτι που έχει ως συνέπεια να αυξάνεται ταχύτατα και η οικιστική ανάπτυξη (τουριστικές εγκαταστάσεις, κατοικίες κ.α.)». 

 ΥΔΟΜ στελεχωμένες με έναν υπάλληλο 

 Εκ μέρους των Δημάρχων σημειώνεται ότι η μεν ΥΔΟΜ Θήρας εξυπηρετεί εκτός του Δήμου και τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας ήτοι: τους Δήμους Ανάφης, Ίου, Σικίνου και Φολεγάνδρου και η δε ΥΔΟΜ Μήλου εξυπηρετεί εκτός του Δήμου και τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου ήτοι: τους Δήμους Κιμώλου, Σίφνου και Σερίφου. Πλήρως υποστελεχωμένες εμφανίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και στα δύο νησιά, καθώς στην ΥΔΟΜ Θήρας υπηρετεί μόνον ένας Αρχιτέκτων Μηχανικός και στην ΥΔΟΜ Μήλου υπηρετεί ένας μόνο Πολιτικός Μηχανικός, χωρίς κανένα υπάλληλο διοικητικής υποστήριξης. 

 Και οι δύο Δήμαρχοι, αφού επισημαίνουν ότι οι προσπάθειες για στελέχωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας δεν έχουν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα, καθιστούν σαφές πως έλλειψη προσωπικού καθιστά αυτονόητο πως έκαστος υπάλληλος σε κάθε ένα από τα δύο νησιά «ούτε στις αιτήσεις έκδοσης αδειών μπορεί να ανταποκριθεί ούτε όμως και στους απαραίτητους ελέγχους καταστολής της εκτεταμένης οικοδομικής αυθαιρεσίας και άλλων υποχρεώσεων που προκύπτουν από την ισχύουσα νομοθεσία». 

 Βάσει όλων των προαναφερόμενων διατυπώνουν το αίτημα, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν.4483/2017 (ΦΕΚ 107 Α/31-07-2017), την παροχή διοικητικής υποστήριξης άμεσα από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, καθώς τόσο η ΥΔΟΜ Μήλου όσο και η ΥΔΟΜ Θήρας είναι αδύνατον να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. 

 Καταλήγοντας δε ενημερώνουν σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υποστελέχωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, καθώς αναφέρουν ότι «καθημερινά εκτυλίσσονται στην υπηρεσία αυτή διαπληκτισμοί καθώς οι Δημότες αγανακτούν από την αδυναμία εξυπηρέτησης των αναγκών τους».

 Οι αρμοδιότητες των μηχανικών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

 Οι επικλήσεις και αναφορές στην στελέχωση της αρμόδια υπηρεσίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, στην οποία μεταφέρθηκε, ως έδρα του Νομού, το προσωπικό της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ώστε να αναλαμβάνει την υποχρέωση παροχής διοικητικής υποστήριξης, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, απέστειλε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες των μηχανικών του Δήμου. Τα στοιχεία αυτά επαρκούν για να γίνει κατανοητός ο φόρτος των υπό διεκπεραίωση σημαντικών θεμάτων, αλλά και ο περιορισμένος, βάσει των θεμάτων διαχείρισης, αριθμός των υπηρετούντων υπαλλήλων.

 Εκ μέρους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης γνωστοποιείται ότι σε ότι αφορά στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, την τρέχουσα περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερα έργα, ενώ άλλα 16 βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης. 

Άλλα 17 έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και οι μηχανικοί της Διεύθυνσης θα συμμετέχουν στις αντίστοιχες επιτροπές παραλαβής. Η υπηρεσία έχει την ευθύνη υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος του Δήμου και εισηγείται ανάλογα με τις ανάγκες για τις αναμορφώσεις του.

 Επίσης, αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκονται υπό δημοπράτηση 7 έργα, εκ των οποίων τρία βρίσκονται σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης (έχει εκδοθεί απόφαση κατακύρωσης αποτελέσματος). Οι μηχανικοί συμμετέχουν στις επιτροπές διαγωνισμών για όλα τα έργα του Τεχνικού Προγράμματος, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα όλα τα παραπάνω υπό δημοπράτηση έργα θα απαιτούν επίβλεψη και επιτροπές παραλαβών εργασιών, υλικών και φυσικού εδάφους. 

 Εκτός αυτών η Τεχνική Υπηρεσία είναι Διευθύνουσα Υπηρεσία του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, που καλύπτει τα νησιά Σύρο, Κέα, Κύθνο και Σέριφο και εκπονεί μελέτες και επιβλέπει έργα για λογαριασμό του. 

Αυτή την χρονική στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «Ανάπλαση προβλήτα Φοίνικα» το οποίο επιβλέπεται από την υπηρεσία, ενώ δημοπρατείται και το επόμενο διάστημα θα αρχίσει το έργο «Βελτίωση προβλήτας ανεφοδιασμού και δρόμου πρόσβασης στην περιοχή «ΜΕΤΚΑ» λιμένα Ερμούπολης», το οποίο θα επιβλέψουν μηχανικοί της υπηρεσίας.

 Οι περισσότεροι μηχανικοί της υπηρεσίας συμμετέχουν σε επιτροπές διαγωνισμών του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, σε επιτροπές παραλαβών εργασιών, υλικών και φυσικού εδάφους και επιτροπές παραλαβής. 

 Η Υπηρεσία μελετά, δημοπρατεί και επιβλέπει έργα και μελέτες στο πλαίσιο Προγραμματικών Συμβάσεων και με άλλους φορείς και εκτός αυτών στην Υπηρεσία κατατίθενται αιτήματα πολιτών και αναδόχων έργων και μελετών για βεβαιώσεις, αδειοδοτήσεις και ενημερώσεις για ποικίλα θέματα με τα οποία ασχολούνται οι μηχανικοί. Επιπλέον, παρέχουν τεχνική υποστήριξη σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου, όπως σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για προμήθειες, τοπογραφήσεις, έλεγχο κτιρίων, γεωμετρικών μεταβολών ακινήτων δημόσιων και ιδιωτικών (εφόσον επηρεάζουν δημοτικές οδούς) κ.ά. 

 Όσο για τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, αποτελείται από 7 μηχανικούς, η οποία πλέον της Σύρου και Γυάρου παρέχει διοικητική υποστήριξη στα νησιά Κέα, Μακρόνησο και Κύθνο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η πρόσφατη μεγάλη καταγγελία στη Βουλή για τη Μακρόνησο, η οποία για να εξεταστεί θα χρειαστεί μεγάλο αριθμό ημερών εκτός έδρας μετακινήσεων και εργατοωρών. 

 Στο Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών υπηρετούν τέσσερις υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν ήδη ως πρόσθετη αρμοδιότητά τους, πλην των αφορούντων στο νησί της Σύρου και τη συναφή εξυπηρέτηση των νήσων Κέας και Κύθνου, για την πολύ σημαντική υποχρέωση του ελέγχου των κατασκευών (με καθήκοντα που απαιτούν χρόνο πλεονάζοντα του συνόλου του χρόνου νομίμου ωραρίου εργασίας των), αποτελώντας, συγχρόνως, και την ομάδα εργασίας για την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης Ερμούπολης, η οποία απαιτεί σημαντικότατο ικανό χρόνο απασχόλησης μέχρι τα επόμενα στάδια, αλλά και την πράξη εφαρμογής. 

 Το Τμήμα Εκδόσεων Αδειών Δόμησης αποτελείται από δύο Μηχανικούς, που ασχολούνται με την έκδοση αδειών δόμησης, όπως και με τα επικίνδυνα κτίσματα και στα τρία νησιά. 

Οι δυσμενείς συνέπειες 

 Καθώς τα υπηρεσιακά καθήκοντα με τα οποία έχουν επιφορτιστεί οι υπάλληλοι της υπηρεσίας είναι ήδη πέραν των δυνάμεών τους, σε περίπτωση που προστεθούν και οι υποχρεώσεις των άλλων νησιών που έχουν αιτηθεί σχετικά, όχι μόνο θα προκληθεί δυσλειτουργία της υπηρεσίας, αλλά θα υπάρξει αναπόφευκτη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των πολεοδομικών ζητημάτων των νησιών. 

 Όπως σχετικά αιτιολογείται εκ μέρους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, θα προκληθεί πραγματική δυσλειτουργία της υπηρεσίας, με υποβάθμιση του συνολικού και κατά μέρη έργου της και δεν θα εξυπηρετούνται με τον ενδεδειγμένα νόμιμο και προσήκοντα τρόπο, ούτε οι ανάγκες της Σύρου, ούτε της Κέας, ούτε της Κύθνου, ούτε βεβαίως και της Μυκόνου. 

 Αυτό διότι η υπηρεσία ήδη έχει υπερβεί τα όρια των δυνατοτήτων της και με δυσκολία ανταπεξέρχεται στο ευρύτατο φάσμα των καθηκόντων που της έχουν ανατεθεί. Σε περίπτωση ανάθεσης εξυπηρέτησης των σχετικών αναγκών της Μυκόνου, αυτό θα έχει ως συνέπεια και βέβαιη επίπτωση, την μεγάλη καθυστέρηση εξέτασης και διεκπεραίωσης των πολεοδομικών ζητημάτων των 4 νησιών, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί σοβαρά η εξυπηρέτηση Σύρου, Κέας και Κύθνου και ομοίως της Μυκόνου. 



Θα προκύψει πρακτική αδυναμία ως προς τον έλεγχο των αυθαιρέτων κατασκευών, οι οποίες θα επεκταθούν καθώς δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν και να προληφθούν παραβατικές συμπεριφορές, ενώ ως συνέπεια θα είναι η μη δυνατότητα είσπραξης προστίμων και η μη δυνατότητα επιβολής νέων. 

 Εκτός αυτών θα υπάρξει αναπόφευκτα σοβαρή καθυστέρηση στην έκδοση οικοδομικών αδειών και επίσης θα τεθούν ακόμη σοβαρότερα προβλήματα σε σχέση με επικίνδυνες κατασκευές, από τις οποίες βρίθει ιδίως η Σύρος, λόγω της παλαιότητας των οικισμών της, της ιστορικότητας του τόπου και των πολλών διατηρητέων και μη συντηρουμένων ακινήτων της Ερμούπολης, οι οποίες και οφείλεται να αντιμετωπίζονται κατ΄ άμεση προτεραιότητα. 

Βάσει όλων των προαναφερόμενων, εκ μέρους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης σημειώνεται ότι «είναι αδύνατον στη συγκεκριμένη στιγμή η Υπηρεσία μας να παράσχει Διοικητική Υποστήριξη στο Δήμο Μυκόνου, διότι εάν συμβεί αυτό, τούτο θα έχει ως συνέπεια την (διά της αδυναμίας ανταπόκρισης σε τόσο πολλαπλά και δύσκολα καθήκοντα, μακράν πέραν των άκρων ορίων των δυνατοτήτων της Υπηρεσίας μας), ουσιαστική και εν τοις πράγμασι κατάργηση των δυναμένων να προσφερθούν πολεοδομικών υπηρεσιών προς όλα, τα 4 πλέον νησιά, ενώ σύντομα θα δοθεί οριστική λύση, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ενέργειας. 

Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...