15 Οκτ 2018

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Ακρωτήρι Θήρας

Νέα σημαντικά στοιχεία έφεραν φέτος στο φως οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στο Ακρωτήρι Θήρας, τον σπουδαίο προϊστορικό οικισμό που θάφτηκε κάτω από τη λάβα περί το 1600 π.Χ., όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου του νησιού, μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο κατά τα τελευταία 4.000 χρόνια. 

Τα νέα ευρήματα, αμφορείς και μικρές ορθογώνιες πήλινες λάρνακες, βρέθηκαν κάτω από επιχώσεις σε εσωτερικό χώρο σημαντικού κτιρίου, πιθανότατα δημόσιου χαρακτήρα. Στο κτίριο αυτό, το οποίο είναι γνωστό με το συμβατικό όνομα «οικία των Θρανίων», το 1999 είχε βρεθεί ο περίφημος χρυσός αίγαγρος που εκτίθεται στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας. 

Οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι Θήρας τελούν υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας υπό την δ/νση του ομότιμου καθηγητή κ. Χρ. Ντούμα, με την χορηγία του Kaspesky Lab.

Μικρές πήλινες λάρνακες και αμφορείς έφεραν στο φως οι φετινές ανασκαφές στην «οικία των Θρανίων». 

Mετά την σταδιακή αποκάλυψη και τον καθαρισμό μικρής λάρνακας στην ΒΔ γωνία του χώρου βρέθηκε μαρμάρινο πρωτοκυκλαδικό γυναικείο ειδώλιο τοποθετημένο διαγώνια στον πυθμένα του σκεύους. 

Από την ομάδα λαρνάκων της ΝΑ γωνίας του χώρου αποκαλύφθηκαν τρεις, από τις οποίες οι δύο μικρότερες περιείχαν μάζα πηλού σε ωοειδή διαμόρφωση, ενώ στην μεγαλύτερη είχαν τοποθετηθεί ανεστραμμένοι δύο μαρμάρινοι πρωτοκυκλαδικοί κρατηρίσκοι, μια μαρμάρινη φιάλη και ένα αγγείο αλαβάστρινο.

Μαρμάρινο πρωτοκυκλαδικό γυναικείο ειδώλιο τοποθετημένο διαγώνια στο σκεύος.

 Ερεθίσματα για νέα ερμηνευτική ώθηση Η εν εξελίξει έρευνα στο Ακρωτήρι αποκαλύπτει σταδιακά έναν χώρο τελετουργικών πράξεων, πολύ κοντά στην Ξεστή 3, ένα σημαντικό δημόσιο κτήριο με πλούσια τοιχογραφική διακόσμηση, στο νότιο όριο του οικισμού. 

Τα ευρήματα αυτά αναμφισβήτητα σχετίζονται με τις αντιλήψεις και τις δοξασίες της Θηραϊκής κοινωνίας και προκαλούν ερεθίσματα για νέα ερμηνευτική ώθηση σε ουσιώδη ερωτήματα για την ιδεολογία και πιθανώς τη θρησκεία της κοινωνίας του προϊστορικού Αιγαίου.

Οι τρεις μικρές ορθογώνιες πήλινες λάρνακες που αποκαλύφθηκαν φέτος.Δύο μαρμάρινοι πρωτοκυκλαδικοί κρατηρίσκοι, 

μια μαρμάρινη φιάλη και ένα αγγείο αλαβάστρινο, όπως βρέθηκαν στη μεγαλύτερη από τις τρεις λάρνακες. 

Πηγή : https://yougoculture.com/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...