6 Νοε 2018

Ανδρος :Κορθί εκεί που το τυρί γίνεται καλλιτεχνία και παίρνει πανελλήνια βραβεία!...

Την πρώτη φορά που παρουσιάσαμε το τυροκομείο και τα τυριά Ασούτη της Άνδρου - πριν δυόμιση χρόνια - η κουβέντα έγινε κυρίως με τον Δημήτρη Ασούτη και λιγότερο με τον γιό του Νίκο. Μιλήσαμε για την συνολική παραγωγή τυριού στην Άνδρο και τον αγροτικό τομέα, για τις δυσκολίες στην παραγωγή γάλακτος και την πιστοποίηση του τυροκομείου τους, καθώς και την δυνατότητα να εξάγουν τυροκομικά προϊόντα εκτός Άνδρου ή και εκτός Ελλάδας.

Το τυρί ήδη έχει περάσει το στάδιο κατασκευής με έλαια μαστίχας και προστίθεται το σουμάκ και συσκευάζεται (βίντεο Εν Άνδρω).
 Έκτοτε μερικά πράγματα άλλαξαν στην πρότυπη βιοτεχνική τυροκομική μονάδα του νησιού μας. 

Ο Δημήτρης Ασούτης "έφυγε", ο Νίκος βρέθηκε να συνεχίζει το τυροκομείο και να εμπλουτίζει τις γεύσεις των τυριών του εξελίσσοντας την δουλειά του. Αυτή την φορά μιλήσαμε μαζί του για δύο είδη τυριών που έχουν πάει πολύ καλά, για τα 12 διαφορετικά προϊόντων που παράγει και για το πανελλήνιο βραβείο που πήρε το βολάκι Άνδρου το 2017 στον διαγωνισμό του Γαστρονόμου της Καθημερινής. 

Γιατί το βολάκι Άνδρου βραβεύτηκε πέρσι από το περιοδικό Γαστρονόμος της έγκριτης εφημερίδας "Καθημερίνη" και ο Νίκος Ασούτης βρέθηκε ανάμεσα στους 14 ξεχωριστούς έλληνες τυροκόμους στο Ζάππειο.Φωτογραφία όλων των βραβευθέντων του Γαστρονόμου της Καθημερινής το 2017. Δεύτερος από δεξιά καθισμένος ο Νίκος Ασούτης. Έγραψε τότε η Καθημερινή για τους βραβευθέντες: «Δεκατέσσερις παραγωγοί που τα καταφέρνουν θαυμάσια ήρθαν εκείνη την Τρίτη στο Ζάππειο, με ωραίο τρακ. 

Οι περισσότεροι μάλλον δεν είχαν ξαναμιλήσει σε ακροατήριο. Είχαν ετοιμάσει όμως γι’ αυτή τη βραδιά δυο λόγια, σε χαρτί που φύλασσαν στο σακάκι του κοστουμιού τους – ένα ρούχο που μάλλον σπάνια φορούν. 

Συγκινημένοι, κατέβαιναν ένας-ένας από τη σκηνή για να μοιραστούν μια αγκαλιά με τους δικούς τους, που ήταν εκεί για να τους καμαρώσουν. ας η οποία μπορεί να δημιουργήσει και να κερδίσει όχι μόνο στον εσωτερικό στίβο, αλλά και διεθνώς.»Το βραβείο του Γαστρονόμου που κοσμεί το γραφείο του Νίκου Ασούτη στο Κόρθι. 

Αποτελεί επιστέγασμα των κόπων του Δημήτρη Ασούτη που "έφυγε" και επιβράβευση των προσπαθειών του γιού του Νίκου που συνεχίζει με επιτυχία την τυροκομική βιοτεχνία τους στο Κόρθι (φωτ. Εν Άνδρω).

Τα δύο ξεχωριστά τυριά του Ασούτη: με μαστίχα και με μαστίχα και σουμάκ. Και από πάνω το κλασικό και βραβευμένο πανελληνίως βολάκι Άνδρου. Και από κοντά και το βούτυρο (φωτ. Εν Άνδρω). 

Η βιοτεχνική μονάδα Ασούτη της Άνδρου διατηρεί ακόμα τον παραδοσιακό τρόπο βρασμού του γάλακτος με ξύλα... (φωτ. Εν Άνδρω)

Το γάλα θερμαίνεται σε μεγάλα δοχεία των 500 λίτρων πριν προχωρήσει η επεξεργασία με τα υλικά που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γεύσεις των τυριών που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια (φωτ. Εν Άνδρω).

Σήμερα ο Νίκος Ασούτης και η Μαρία, ένα νέο ζευγάρι, προσπαθούν με παραγωγικό τρόπο να ζήσουν στην Άνδρο προσφέροντας υπεραξία στην γεωργική παραγωγή του τόπου (φωτ. Εν Άνδρω).

Η Μαρία και ο Νίκος με μερικά από τα 12 προϊόντα που παράγει το τυροκομείο στα χέρια τους (φωτ. Εν Άνδρω).

Τα 12 είδη προϊόντων του Ασούτη (φωτ. Εν Άνδρω) 

 Το τυροκομείο του Νίκου Ασούτη παράγει σήμερα 12 είδη προϊόντων. Τα επτά είναι τυριά ωρίμανσης και τα τέσσερα τυριά που δεν χρειάζονται ωρίμανση. Και το βούτυρο. Παραθέτουμε παρακάτω με περιγραφή και τα 12:

 Τυρί της Μπουρνιάς 

 Παραδοσιακό Κυκλαδίτικο τυρί με πλούσια αρωματική γεύση. 

Αλοιφώδες. Συνεδευτικό του ούζου. 

 Πετρωτή Παραδοσιακό Ανδριώτικο τυρί. Επιτραπέζιο ορεκτικό. Ιδανικό για πίτες. Σερβίρεται και με μέλι και καρύδι. 

 Βολάκι σκληρό Παραδοσιακό Ανδριώτικο τυρί. Με πλούσιο άρωμα. Ορεκτικό. Δίνει ευχάριστη γεύση τριμένο στα μακαρόνια. 

 Βολάκι μαλακό Παραδοσιακό Ανδριώτικο τυρί. Αλοιφώδες. Με πλούσια αρωματική γεύση. Ιδανικό για σαλάτες και πίτες. Γραβιέρα αγελαδινή 
Παράγεται με φυσική ωρίμανση. Γραβιέρα κρασιού Η ωρίμανση γίνεται σε ύλη από κρασί. Αρωματική γεύση. Ορεκτικό. Γραβιέρα λαδιού 

 Ωριμάζει σε ελαιόλαδο. Περιέχει αρωματικά βότανα: ρίγανη, δενδρολίβανο κλπ. Βούτυρο αγελαδινό Παραδοσιακό βούτυρο από αγελαδινό καϊμάκι. Πλούσια αρωματική γεύση.

 Για μαγειρική και ζαχαροπλαστική. 

 Μαλακό τυρί Παραδοσιακό Ανδριώτικο τυρί. Αλοιφώδες. Επάλειψη σε ψωμί και φρυγανιά. Μαραθότυρο Παραδοσιακό Ανδριώτικο τυρί. Ορεκτικό με ελαφρά γεύση σκόρδου και επάλειψη μάραθου. Μαστιχοτύρι Ανδριώτικο τυρί. Με γεύση μαστίχας. Άριστο για πρωινό. Μαστίχα σουμάκ Ανδριώτικο τυρί. Με γεύση μαστίχας και επικάλυψη σουμάκ. Ιδανικό ορεκτικό.

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...