15 Δεκ 2023

ΞΕΕ | Ανησυχητική η μείωση των ξενοδοχείων ενός και δύο αστέρων την τελευταία 10ετία - «'Ο,τι επιδοτείται, αυξάνεται»


Μειωτική τάση παρατηρείται στον αριθμό των ξενοδοχείων ενός και δύο αστέρων στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, που μαζί με τα τριάστερα αντιπροσωπεύουν το 74% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας και σχεδόν τα μισά δωμάτια στην Ελληνική φιλοξενία.

Διαβάστε ακόμα: ΞΕΕ | Έρευνα ΙΤΕΠ: Αναγκαία η πρόσβαση σε προγράμματα χρηματοδότησης για τα ξενοδοχεία 1 -3 αστέρων

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ, κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ αυξήθηκαν αλματωδώς τα ξενοδοχεία στις 2 κορυφαίες κατηγορίες, δηλαδή οι μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων, με αύξηση 24% και στις μονάδες τριών αστέρων, o αριθμός των ξενοδοχείων ενός και δύο αστέρων σημείωσε πτώση της τάξης του 20% και 21% αντίστοιχα. 

Αυτό σημαίνει ότι «ό,τι έχει επιδοτηθεί, έχει αυξηθεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, 13 Δεκεμβρίου, για την παρουσίαση της έρευνας του ΙΤΕΠ, αναδεικνύοντας την ανάγκη τα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την ποιοτική τους αναβάθμιση.

Η επιβίωση, ο εκσυγχρονισμός και η ποιοτική ανάπτυξη των ξενοδοχείων αυτών είναι απαραίτητα στοιχεία για να διαφυλάξουμε την ταυτότητα του Ευρωπαϊκού και κατ επέκταση του Ελληνικού τουρισμού, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, τόνισε ο κ. Βασιλικός και πρόσθεσε ότι τα ξενοδοχεία 1* - 3* συνιστούν τους θεματοφύλακες πολλών στοιχείων της παράδοσης, της τοπικότητας και της κουλτούρας των Ελληνικών προορισμών.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι τα ξενοδοχεία 1* - 3* δαπανούν ένα σημαντικό ποσοστό του τζίρου τους για επισκευές, ανακαίνιση και συντήρηση και έχουν πρόθεση για περαιτέρω εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση. Ωστόσο, το υψηλό κόστος των τεχνικών λύσεων πράσινου μετασχηματισμού, ενεργειακής και τεχνολογικής αναβάθμισης αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο στην υλοποίηση αυτών των επενδύσεων, γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η δημιουργία των κατάλληλων προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Ο κ. Βασιλικός διευκρίνισε ότι ο ψηφιακός και ο ενεργειακός μετασχηματισμός των ξενοδοχείων αποτελούν προτεραιότητες και η ποιοτική αναβάθμισή τους δεν σημαίνει αναβάθμιση σε αστέρια, καθώς όλες οι κατηγορίες ξενοδοχείων θα πρέπει να διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Για το τέλος ανθεκτικότητας, ο πρόεδρος του ΞΕΕ επισήμανε ότι οι επιπτώσεις του στα ξενοδοχεία δεν μπορούν ακόμα να μετρηθούν αν και κάθε επιβάρυνση της τιμής ενός προϊόντος βαίνει σε βάρος της ανταγωνιστικότητάς του. Όπως σημείωσε, η επιβάρυνση του τέλους ανθεκτικότητας μπορεί να αυξήσει τις τιμές στα ξενοδοχεία έως και 33%, με μέσο όρο αύξησης στο 9%.

Πηγή : https://www.tornosnews.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...