Όταν ξεκινούσαμε τα έργα στην πρώην Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων στο Λαύριο, γύρω στο 1994 ένας μεγαλύτερος σε ηλικία καθηγητής των μεταλλειολόγων ανέλαβε να ξεστραβώσει, όλους εμάς, τους νέους αρχιτέκτονες οι οποίοι είχαμε μπει στα βιομηχανικά ερείπια χωρίς να έχουμε ιδέα τι είναι μεταλλείο και τι μεταλλουργία.
Ενώ το έργο του Λαυρίου προχωρούσε, ο ίδιος στη συνέχεια επέμεινε να ασχοληθούμε με τα μεταλλεία των νησιών. Πρώτα τα σμυριδωρυχεία της Νάξου, ακολούθησε η Σέριφος, το αντιμώνιο της Κεράμου στη Χίο, τα θειωρυχεία της Μήλου και της Νισύρου.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε η βυζαντινολόγος Ασπασία Λούβη, διευθύντρια τότε του Πολιτιστικού-Τεχνολογικού Ιδρύματος της ΕΤΒΑ η οποία στήριξε αρκετές από εκείνες τις έρευνες.
Τελικά αποκαλύφθηκε όλο αυτό το «Ελντοράντο» του Αιγαίου, τα ορυχεία σε 38 νησιά με περισσότερες από δύο εκατοντάδες επιχειρήσεων που εξόρυσσαν όλων των ειδών τα ορυκτά, από τα μέσα του 19ου ως τον ύστερο 20ο αιώνα.
Ο Αντώνης Ζ.Φραγκίσκος, γεννήθηκε το 1928 στα σμυριδοχώρια, στην Απείραθο της Νάξου, με πατέρα δάσκαλο. Σπούδασε μεταλλειολόγος στο Πολυτεχνείο. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή στο Leeds. Διορίστηκε υφηγητής και μετέπειτα εξελέγη καθηγητής στη σχολή μεταλλειολόγων. Διετέλεσε πρύτανης του ΕΜΠ, πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, της ΕΛΕΒΜΕ και του ΙΓΜΕ.
Μετά τις σπουδές στην Αγγλία, το 1960 βρέθηκε στη Σέριφο, τεχνικός διευθυντής των μεταλλείων. Εκείνος μας ξενάγησε στο νησί, στα κτίρια και στις εγκαταστάσεις. Οι φωτογραφίες του, λήψεις του 1960-1962 αποτυπώνουν την τελευταία φάση της λειτουργίας των μεταλλείων. Ανθρώπους, εγκαταστάσεις, κτίρια στο τραχύ νησιωτικό τοπίο της εξόρυξης.
Το αρχείο των σχεδίων του Αντώνη Ζ. Φραγκίσκου φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Λαυρίου στο Lavrion Technological Cultural Park.
Οι φωτογραφίες, ψηφιοποιημένες πλέον βρίσκονται στο Αρχείο - Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος / Urban Environment Laboratory
Όταν η Σέριφος αξιωθεί να αποκτήσει το μεταλλευτικό μουσείο της το υλικό θα επιστρέψει στον τόπο όπου δημιουργήθηκε.
ΥΓ Το άλμπουμ είναι ελεύθερο για αναδημοσίευση με την προφανή υποχρέωση αναφοράς στην πηγή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου