14 Δεκ 2023

Πληθαίνουν τα ενεργειακά «έξυπνα» νησιά. Και η Σέριφος στο σχέδιο καθαρής ενεργειακής μετάβασης μέχρι το 2030


Το ένα μετά το άλλο τα ελληνικά νησιά μπαίνουν στη λίστα των ενεργειακά έξυπνων που θα χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών δικτύων, τις μεταφορές, τη θέρμανση και λοιπά. Καθώς προχωρούν οι διασυνδέσεις στο Αιγαίο που επιτρέπουν την μεγαλύτερη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο δρόμος για την «πράσινη ανάπτυξη» των νησιών διευκολύνεται, ενώ και στα νησιά που θα παραμείνουν μη διασυνδεδεμένα προκρίνονται λύσεις αξιοποίησης της «πράσινης» ενέργειας σε συνδυασμό με αποθήκευση.

Μετά την Τήλο όπου ήδη λειτουργεί υβριδικό σύστημα (αιολικό, φωτοβολταϊκό και μπαταρία) που καλύπτει από πέρυσι μεγάλο μέρος των αναγκών του νησιού και την Ικαρία όπου η ΔΕΗ εγκατέστησε το σύστημα ΝΑΕΡΑΣ, συνδυάζοντας αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, έρχεται η σειρά άλλων δέκα νησιών (Σίφνος, Κύθηρα, Σπέτσες, Κάσος, Σάμος, Σύμη, Πάτμος, Αμοργός, Ζάκυνθος αλλά και Κρήτη) που έχουν ενταχθεί σε αρχικό ή προχωρημένο στάδιο στην πρωτοβουλία «Clean Energy for EU Islands» (Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της Ευρώπης, https://www.euislands.eu) που υποστηρίζει τη μετάβαση των νησιωτικών περιοχών σε χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα. Παράλληλα υλοποιούνται τα έργα του ΚΑΠΕ ου ΚΑΠΕ για τη μετατροπή του 'Αη Στράτη σε «Πράσινο Νησί», καθώς και το έργο του ΔΕΔΔΗΕ για τα «Έξυπνα Νησιά» (Καστελόριζο, Αστυπάλαια, Σύμη).

Σημειώνεται ότι η Σίφνος είναι ένα από τα έξι νησιά της Ευρώπης που παρουσίασαν στην εκδήλωση της Κροατίας τα σχέδια για πλήρη ενεργειακή αυτονομία που θα στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας αλλά και καινοτομικές τεχνολογικές λύσεις για τις θαλάσσιες μεταφορές από και προς το νησί, που είναι ο τομέας που καταναλώνει με διαφορά την περισσότερη ενέργεια
Θετικά η ανταπόκριση  και απο τον Δήμο Σερίφου 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , μέσω της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας της Ε.Ε. για την Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά, δημοσίευσε μια Πρόσκληση για την επιλογή 30 πρωτοπόρων ευρωπαϊκών νησιών, τα οποία στοχεύουν στην πλήρη απανθρακοποίησή τους έως το 2030. 

Όλη η ενέργεια που θα παράγεται και θα καταναλώνεται στα νησιά αυτά ( για ηλεκτρισμό, ψύξη & θέρμανση και για μεταφορές) θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές). 

Για τη συμμετοχή σε αυτήν τη δράση, τα ενδιαφερόμενα νησιά καλούνται να καταθέσουν σχετική αίτηση μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2023, στην οποία θα παρουσιάζουν τη σημερινή ενεργειακή τους κατάσταση και θα υποδεικνύουν προτεινόμενες δράσεις που θα στοχεύουν στην ενεργειακή τους μετάβαση προς τον στόχο της παραγωγής ενέργειας 100% από ΑΠΕ. Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να εντάσσονται στους ακόλουθους οκτώ τομείς:

 1. Μέτρα ενίσχυσης ενεργειακής αποδοτικότητας
 2. Ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ 
3. Αποθήκευση, ευελιξία και απόκριση ζήτησης
 4. Μεταφορές 
5. Ψύξη/ θέρμανση 
6. Βιομηχανικές δραστηριότητες 
7. Ηλεκτρολογικές διασυνδέσεις
 8. Ιδιοκτησιακά μοντέλα ΑΠΕ 

Τα 30 νησιά που θα επιλεγούν θα είναι αυτά που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία στα εξής κριτήρια: συμπληρωματική ομάδα ενεργειακής μετάβασης, δέσμευση του νησιού στον στόχο για παραγωγή ενέργειας 100% από ΑΠΕ, πολυδιάστατη προσέγγιση, επιφραστικά και επαναληψιμότητα των 3 δράσεων, ευθυγράμμιση με τους ευρωπαϊκούς στόχους. 
Στα νησιά αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρέχει, από τα τέλη του 2023 ως τα τέλη 2026, πλήρη τεχνική υποστήριξη προκειμένου να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό των δράσεων που θα επιλέξουν για την επίτευξη του στόχου.
 

Επιπλέον, η Επιτροπή θα υποδείξει τα βέλτιστα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση των δράσεων και θα συνδράμει στις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που τυχόν θα χρειαστούν. Προτείνεται η έγκριση υποβολής πρότασης στην Πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Σερίφου στα 30 Νησιά που θα παράγουν ενέργεια 100% από ΑΠΕ μέχρι το 2030.
Δείτε τον σύνδεσμο
Πηγή : διαυγεια 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...