17 Δεκ 2023

Μανώλης Μητσιάς Η Σύρος για εμένα είναι ένα τραγούδι που επιθυμώ να τραγουδήσω


Συγκίνηση και χαρά επικράτησε στη χθεσινή εκδήλωση τιμής προς τον άνθρωπο που έχει συνδέσει τη ζωή του με το ελληνικό τραγούδι, αλλά και με τη Σύρο.

Ο λόγος, φυσικά, για τον Μανώλη Μητσιά, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σύρου - Ερμούπολης.

Την ανακήρυξη πραγματοποίησε ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Γιάννη Κεράνη να κάνει γνωστή στους παρευρισκομένους την σχετική ομόφωνη απόφαση του οργάνου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β', ο πρωτοπρεσβύτερος π. Φλαβιανός Αλμπέσκου, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, η αερολιμενάρχης, Βίκυ Πρέκα, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

"Τιμούμε έναν σπουδαίο ερμηνευτή και άνθρωπο"

Ο κ. Νίκος Λειβαδάρας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο ήθος και την παιδεία του Μανώλη Μητσιά, αλλά και για την αξιοπρέπεια που έχει επιδείξει στην καλλιτεχνική μακρόχρονη πορεία του, την οποία έχουν σημαδέψει ανεπανάληπτες ερμηνείες.

«Τιμούμε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και ερμηνευτή αναγνωρισμένο παγκοσμίως, έναν άνθρωπο με εξαιρετικό ήθος και παιδεία, που έχει σημαδέψει το ελληνικό τραγούδι με τη μαγευτική φωνή του και τις ανεπανάληπτες ερμηνείες του, τον Μανώλη Μητσιά.

Ο Μανώλης Μητσιάς, έχοντας διανύσει μια σπουδαία πορεία ζωής με συνέπεια, αξιοπρέπεια και ποιότητα, είναι ένας καλλιτέχνης που τίμησε και τιμά το ελληνικό τραγούδι τόσο με τη στάση και τις επιλογές του όσο και με τις ερμηνείες του. Δεν υπάρχει μεγάλος συνθέτης ή στιχουργός με τον οποίο να μην έχει συνεργαστεί και δεν υπάρχει τραγούδι του που να μη μιλάει στην καρδιά μας», υπογράμμισε ο δήμαρχος, ενώ στη συνέχεια έκανε αναφορά στο μουσικό βιογραφικό του καλλιτέχνη.

Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδάρα, από το 1969 με τον δίσκο που περιέχεται η μεγάλη επιτυχία «Στην Ελευσίνα μια φορά», μέχρι σήμερα, ο Μανώλης Μητσιάς σφραγίζει με το προσωπικό του ήθος και ύφος το ελληνικό τραγούδι.

Οι συνεργασίες με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, ποιητές και συνθέτες

Ο κ. Λειβαδάρας έκανε αναφορά και για τις συνεργασίες που έκανε ο Μανώλης Μητσιάς με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζηδάκη, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Δήμο Μούτση, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Χρήστο Λεοντή, τον Μάριο Τόκα, τον Σταμάτη Σπανουδάκη, τον Γιάννη Σπανό, τον Ηλία Ανδριόπουλο, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Θεόδωρο Δερβινιώτη, τον Νότη Μαυρουδή, τον Λίνο Κόκκοτο, τον Διονύση Τσακνή, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Αντώνη Βαρδή, τον Γιουγκοσλάβο Kiki Lesendric και την Ελένη Καραΐνδρου.

Επίσης, συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους ποιητές και στιχουργούς, όπως τον Γιώργο Σεφέρη, τον Νίκο Γκάτσο, τον Νίκο Καρούζο, τον Μάνο Ελευθερίου, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τον Άλκη Αλκαίο, τη Λίνα Νικολακοπούλου και ερμήνευσε έργα του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, της Κωστούλας Μητρόπουλου και του Γιάννη Λογοθέτη, καθώς επίσης και ύμνους του Αγιορείτη Μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη.

Τέλος, ο Νίκος Λειβαδάρας έκανε γνωστό ότι ο Μανώλης Μητσιάς παρέλαβε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια σπουδαία τιμητική διακήρυξη σε συναυλία που έδωσε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η 23η Σεπτεμβρίου, κηρύσσεται «Ημέρα Μανώλη Μητσιά» για την 6η περιφέρεια της Αμερικής.

Οι άρρηκτοι δεσμοί του με τη Σύρο

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στον Μανώλη Μητσιά, ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους άρρηκτους δεσμούς που τον συνδέουν με τη Σύρο, καθώς το νησί αποτελεί εδώ και δεκαετίες τη δεύτερη «πατρίδα» του.

«Με γνώμονα τη σπουδαία καλλιτεχνική πορεία αλλά και τους άρρηκτους δεσμούς του Μανώλη Μητσιά με τη Σύρο, καθώς εδώ και δεκαετίες έχει επιλέξει το νησί μας ως δεύτερη κατοικία του, θεωρούμε ελάχιστο οφειλόμενο χρέος μας να αποδώσουμε τη δέουσα αναγνώριση στον μεγάλο ερμηνευτή για την πολύτιμη συμβολή του στο ελληνικό τραγούδι και τον πολιτισμό του τόπου μας, με την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη Σύρου – Ερμούπολης» επισήμανε ο κ. Λειβαδάρας, κάνοντας γνωστή την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, σύμφωνα με την οποία, τον ανακήρυξαν επίτιμο δημότη του νησιού, για την πολύτιμη συμβολή του στο ελληνικό τραγούδι και τον πολιτισμό της Σύρου.

Η Σύρος για εμένα είναι ένα τραγούδι που επιθυμώ να τραγουδήσω

Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο Μανώλης Μητσιάς  παρέλαβε την τιμητική πλακέτα που του αποδόθηκε από τον δήμαρχο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη, είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του.

Σημείωσε ότι για αυτόν η Σύρος αποτελεί μία σημαντική αναφορά στη ζωή του, καθώς τόσο οι κάτοικοί του, όσο και όσο και το ίδιο το νησί αποπνέει για εκείνον όχι μόνο πολιτισμό και κουλτούρα, αλλά και μία αίσθηση ελευθερίας.


Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στον Μάρκο Βαμβακάρη, ο οποίος αποτελεί το ορόσημο τόσο για το νησί, όσο και για τη ρεμπέτικη μουσική, τονίζοντας ότι η Σύρος είναι για εκείνον ένα «τραγούδι» που επιθυμεί να τραγουδήσει πριν ολοκληρώσει την πορεία του στο τραγούδι, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μόνιμος κάτοικος της.

«Σας ευχαριστώ πολύ όλους και να είστε σίγουροι ότι θα είμαι πάντα κοντά σας. Ευελπιστώ αυτή η αμοιβαία αγάπη να συνεχιστεί και στο μέλλον. Να είστε βέβαιοι ότι μέσα στο μυαλό μου πάντα είναι η Σύρος, η οποία για εμένα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, όπως επίσης και ένα σημείο πολιτισμού», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσιάς 

 

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...