Οι κάτοικοι στα νησιά έχουν όλοι προετοιμαστεί για ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ειδικά για τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου, που θα κορυφωθεί η ζήτηση λόγω τουρισμού, σε αρκετούς δήμους συζητούνται διακοπές στην υδροδότηση. Για την αύξηση της ζήτησης αναφέρουμε ενδεικτικά ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Πάρου για το 2016 (τα πιο πρόσφατα που είναι διαθέσιμα), κατά το β’ τετράμηνο του έτους, που είναι αυτό του καλοκαιριού, η χρήση νερού διπλασιάζεται στην Παροικιά, αυξάνεται κατά 2,5 φορές στην τουριστική Νάουσα και κατά 3 φορές στη Μάρπησσα.
Τα δωμάτια στις Κυκλάδες χρησίμευαν παραδοσιακά ως δεξαμηνές για να μαζεύουν το νερό της βροχής, που έπειτα μέσα από λούκια οδηγούνταν στη στέρνα. «Εγώ έχω πάρα πολύ δυσοίωνες προβλέψεις για το αμέσως ορατό μέλλον, όχι για το μακρινό», μας λέει ο κ. Στουρνάρας. «Υφαλμυρίσεις (σ.σ. που συμβαίνουν όταν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα μπει η θάλασσα, λόγω υπεράντλησης) και μολύνσεις των υδάτων (σ.σ. οι οποίες επίσης συνδέονται με την υπεράντληση των υπόγειων υδάτων), ειδικά σε περιοχές απομονωμένες όπως τα νησιά. Θα ξαναδούμε τα υδροφόρα πλοία, περιορισμούς και απαγόρευση χρήσης νερού, δεν γίνεται αλλιώς».
Πλεονεκτήματα από τη συλλογή βρόχινου νερού
Μειώνεται η κατανάλωση του νερού από το δίκτυο ύδρευσης. Ένα νοικοκυριό μπορεί να μειώσει περίπου στο μισό το νερό από το δίκτυο χρησιμοποιώντας το βρόχινο νερό στο καζανάκι της τουαλέτας, στο πότισμα του κήπου, στην καθαριότητα.
Μειώνεται ο λογαριασμός του νερού.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες εγκαταστάσεις π.χ. αεροδρόμια (τουαλέτες, νιπτήρες), βιομηχανίες (ψύξη) και αθλητικές εγκαταστάσεις (πότισμα), όπου η εξοικονόμηση σε νερό από το δίκτυο είναι σημαντική.
Όταν το νερό συλλέγεται σε μεγάλες δεξαμενές μειώνονται οι κίνδυνοι για πλημμύρες.
Πηγή: Mediterranean Education Initiative for Environment and Stability
Ρωτάμε τον κ. Στουρνάρα αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να παρακινήσει τον κόσμο να περιορίσει την κατανάλωση του νερού, ειδικά όταν μιλάμε για τις μεγάλες σπατάλες που προκαλεί η ύπαρξη πισίνας, γκαζόν και πλούσιων κήπων με υδροβόρα φυτά, που καμία σχέση δεν έχουν με τις ποικιλίες που παραδοσιακά ευδοκιμούν στις Κυκλάδες. «Υπάρχει μία αρχή που πρέπει να γίνει κτήμα του κόσμου: οι απαιτήσεις του καθενός να είναι συνάρτηση των δυνατοτήτων που έχει η κάθε περιοχή», μας απαντά.
Τι γίνεται όμως με αυτούς που κοιτάζουν το στενό προσωπικό τους «συμφέρον», σε βάρος του νερού που είναι ένα δημόσιο αγαθό; «Εκεί πρέπει η κυβέρνηση να γίνει κακή. Είτε η τοπική είτε η κεντρική. Θα πρέπει να βάλουν κάποια μέτρα που δεν έχουν μπει ακόμα, γιατί έχουν σοβαρό πολιτικό κόστος. Δηλαδή δεν μπορεί να πληρώνει ίδια τιμή για το νερό ένας που το πίνει και ένας που το έχει στην πισίνα του. Θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος των χρήσεων και διαφορετική κοστολόγηση και οι υδροβόρες δραστηριότητες να αποφεύγονται στα νησιά αυτά αν δεν είναι εντελώς απαραίτητο», λέει ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος δίνει μεγάλη σημασία στην έννοια της «υδατικής διακυβέρνησης» αντί για την απλή «υδατική διαχείριση» που κάνουμε τώρα. «Αντί να κάνουμε μόνο κατανομή του νερού, πρέπει να έχουμε και πρόνοια για την ανανέωση του υδατικού δυναμικού, πρέπει να κάνουμε προβλέψεις, να έχουμε την προστασία του νερού από ρυπάνσεις. Και μετά, δεν μπορείς σε ένα μικρό νησί να κάνεις ένα ξενοδοχείο 200 κλινών, δεν μπορείς να κάνεις ένα ξενοδοχείο με 10 πισίνες. Δεν μπορείς να κάνεις ένα εργοστάσιο που καταναλώνει πολύ νερό. Τα απαγορεύεις αυτά όλα, και κυρίως ελέγχεις την απαγόρευση, γιατί στην Ελλάδα είμαστε μην ξεχνιόμαστε».Μέσα σε όλα, υπάρχει και η κλιματική αλλαγή που αλλάζει ραγδαία τα δεδομένα, καθώς προκαλεί λιγότερες βροχοπτώσεις και αύξηση της θερμοκρασίας, που σημαίνει ταχύτερη εξάτμιση των διαθέσιμων υδάτων. Ρωτάμε τον κ. Στουρνάρα, αν υποθέταμε ότι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, θα γλιτώναμε τις επιπτώσεις της όσον αφορά το νερό; «Θα μειώναμε τις επιπτώσεις, ναι», απαντά, «αποκλείεται όμως να τη σκαπουλάρουμε. Γιατί αν η κατάσταση παρέμενε σταθερή τότε ναι, αλλά οι απαιτήσεις στο νερό διαρκώς αυξάνονται. Ενώ έχουμε μείωση βροχοπτώσεων, ταυτόχρονα έχουμε αύξηση των χρήσεων και του πληθυσμού. Όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται και συνεχώς προς το χειρότερο. Άρα είναι η ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και τα παιδιά μας να μειώσουμε όσο το δυνατόν την σπατάλη του νερού, με όποιον τρόπο μπορούμε».
Μπουγιατιώτη Φλώρα και Οικονόμου Αινείας (2013), ο.π.] Τι θα απαντούσε σε κάποιον που θα ισχυριζόταν ότι η κατασκευή και χρήση μιας στέρνας είναι ασύμφορη γιατί μπορεί να μην γίνει εύκολα απόσβεση; «Η απόσβεση είναι σημαντικό θέμα, δεν μπορεί, όμως, να είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Η περίπτωση των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι ένα καλό παράδειγμα, αφού είναι πολύ αμφίβολο το αν γίνεται απόσβεση της αγοράς, εγκατάστασης και συντήρησης του ηλιακού θερμοσίφωνα. Τον χρησιμοποιούμε, όμως για γενικότερη (σε εθνικό επίπεδο) οικονομία ενέργειας».
Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει συνείδηση στον καθένα σε σχέση με τις στέρνες. Μπορεί να αντιμετωπίζουν ένα μικρό μέρος του προβλήματος, είναι όμως σημαντικό να εκπαιδεύσουμε και μέσω των στερνών ξανά τους εαυτούς μας στον σεβασμό ενός πόρου που είναι σε ανεπάρκεια, μετά από δεκαετίες κακομαθημένης σπατάλης του.
Όσοι έχετε ήδη επισκεφθεί την Σέριφο, μπορείτε να μας στείλετε
φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη σας στο νησί.
Μετά από επιλογή, οι καλύτερες φωτογραφίες θα φιλοξενηθούν
στο giannisserfanto.blogspot.com με το όνομα σας. ( e-mail : giannisserfanto@gmail.com ).
Από το εγώ στην ουσία
-
[image: Ο Carl Gustav Jung, ένας από τους σημαντικότερους ψυχολόγους του
20ού αιώνα, είχε μια μοναδική προσέγγιση για το πώς η ζωή μας εξελίσσεται.]
Ο Carl...
Eνα νεο blog γενήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν τό νησί. Είναι μία προσπάθεια ψυχής να αποκτήσει η ΣΕΡΦΙΩΤΙΚΗ γή καμωμένη από σίδερο καί γρανίτη η πιό άγρια στήν αρμάδα τών κυκλάδων ,φωνή.
Στήν ΣΕΡΙΦΟ όπως σε όλα τά κυκλαδονήσια ο κτύπος τής καμπάνας αχολογεί μνήμες καί πρόσωπα ,από στεριά, αέρα,θάλασσα,
διαπερνά το χρόνο καί μπαίνει μέ τό συναίσθημα στήν ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου