11 Απρ 2024

Ο ανεπαρκής βιολογικός καθαρισμός στο Άνω Κουφονήσι


Ο Βιολογικός Καθαρισμός προϋπολογισμού €1.325.038 που παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στην κοινότητα Κουφονησίου ήταν εξαρχής πρωτόλειος και σίγουρα δεν επαρκεί για έναν τόσο δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Στις 3 Απριλίου οι «Βιώσιμες Κυκλάδες» δέχονται μια καταγγελία από αναγνώστη για τον βιολογικό καθαρισμό Κουφονησίου στην περιοχή Κλαδαριά, στο δυτικό τμήμα του νησιού, και σε ευθεία απόσταση περίπου 1,2 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τα όρια του οικισμού. «Ο βιολογικός καθαρισμός των Κουφονησίων δεν λειτουργεί», γράφει ο αναγνώστης, «τα λύματα μάλλον καταλήγουν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα».


Οι φωτογραφίες που μας στέλνει παρουσιάζουν μια παραμελημένη εγκατάσταση, με σκουριασμένες μεταλλικές πόρτες και δεξαμενές, σκουριασμένες αντλίες και πεταμένα στο έδαφος συρματοπλέγματα που κάποτε αποτελούσαν περίφραξη στον χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Κουφονησίων.Το έργο «Εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού και Υποβρύχιου Αγωγού Διάθεσης Λυμάτων κοινότητας Κουφονησίου» προϋπολογισμού €1.325.038 παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στην κοινότητα Κουφονησίου.


 Σύμφωνα με τον κανονισμό, η εταιρία που τον κατασκεύασε έχει την υποχρέωση μια φορά τον χρόνο να συντηρεί τα μηχανήματα, κάτι που δεν φαίνεται να τηρείται

.Προς έκπληξη μας, ο αντιδήμαρχος Κουφονησίων Αντώνης Κωβαίος –και, σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία της κοινότητας, υπεύθυνος για τον ΒΙΟΚΑ– δεν δέχεται να επικοινωνήσει μαζί μας για το θέμα, παρά μόνο μέσω γραπτών μηνυμάτων sms. Σε αυτήν τη σύντομη επικοινωνία μας αναφέρει: «Δεν έχω να πω κάτι. Είμαστε σε φάση, μετά από έτη, να γίνει αναβάθμιση του έργου».



Στο ερώτημα αν ο βιολογικός δουλεύει κανονικά και αν τα λύματα επεξεργάζονται επιτυχώς πριν απορριφθούν στο θαλάσσιο υδροφόρο ορίζοντα, η απάντηση του αντιδημάρχου είναι πως «ο βιολογικός δουλεύει, όπως και το σύστημα προεπεξεργασίας HUBER». Δηλώνει επίσης πως «δεν τίθεται κανένα θέμα ρύπανσης» και μας κατευθύνει να μιλήσουμε με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Γρυλλάκη.
Διαβάστε την συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...