11 Απρ 2024

Ολοκληρώθηκε η πόντιση στο τμήμα Σέριφος – Μήλος


Με γοργούς ρυθμούς τρέχει ο ΑΔΜΗΕ τα έργα για την τέταρτη και τελευταία φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. Όπως εξηγούν πηγές από τον Διαχειριστή στο ypodomes.com, σε αυτή τη φάση έχει ολοκληρωθεί και η πόντιση του καλωδιακού τμήματος Σερίφου – Μήλου ενώ μέσα στον Φεβρουάριο είχε προηγηθεί η πόντιση του καλωδίου στο τμήμα από τη Σέριφο έως το Λαύριο.

Η τέταρτη και τελευταία φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων που αφορά στη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου, ξεκίνησε να δουλεύει με φουλ τις μηχανές το 2021 και συγχρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το πρώτο σκέλος της διασύνδεσης (Σαντορίνη-Νάξος) μάλιστα έχει εισέλθει πλέον σε φάση κατασκευής, με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα στο έτος.

Οι ανάδοχοι για τα υποβρύχια καλώδια είναι ο Όμιλος Hellenic Cables που ανέλαβε το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Λαύριο-Σέριφος και Σέριφος-Μήλος (Τμήμα Α’), συνολικού μήκους 170 χλμ. και συμβατικού τιμήματος 195 εκατ. ευρώ και ο Όμιλος Prysmian που ανέλαβε το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Μήλος-Φολέγανδρος και Φολέγανδρος-Σαντορίνη (Τμήμα Β’), συνολικού μήκους 127 χλμ. και συμβατικού τιμήματος 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2025 – 2034 τα νησιά θα έχουν διασυνδεθεί μέχρι το 2025.Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο υπογράφηκαν οι συμβάσεις με ΤΕΡΝΑ και Nari – Electromec για τους Υποσταθμούς Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστούν στη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο σκέλος του διαγωνισμού, το οποίο αφορά την κατασκευή των υποσταθμών σε Φολέγανδρο και Μήλο, ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ με συνολική αξία τα 40,9 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 24 μήνες. Στο δεύτερο σκέλος που περιλαμβάνει την κατασκευή του υποσταθμού στη Σέριφο, ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία των εταιρειών Nari και Electromec. Η συνολική αξία της συγκεκριμένης σύμβασης είναι 20,2 εκατ. ευρώ και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 22 μήνες. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται συνολικά στα 61,12 εκατ. ευρώ + ΦΠΑ.

Τα οφέλη της διασύνδεσης των Κυκλάδων

Με την ολοκλήρωσή της διασύνδεσης των Κυκλάδων, θα μειωθούν οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 χιλιάδες τόνους, ενώ θα δημιουργηθεί περιθώριο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ. Παράλληλα, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση στα κονδύλια που σε ετήσια βάση πρέπει να συγκεντρώνονται μέσω των ΥΚΩ.

Η Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων ολοκληρώνει ένα πολυσύνθετο και μεγαλεπήβολο έργο με στόχο την ενεργειακή ενσωμάτωση του νησιωτικού συμπλέγματος στο ηπειρωτικό σύστημα, με οφέλη τόσο για τα νησιά όσο και για την εθνική οικονομία γενικότερα.

Πηγή: https://ypodomes.com



to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...