11 Απρ 2024

Σύρος Κάθε άνθρωπος ένα βιβλίο και μία ιστορία


Υπάρχουν αυτοί που ξέρουν να ακούνε μία ιστορία και εκείνοι που ξέρουν να διηγούνται μία ιστορία και όταν αυτοί οι δύο τύποι ανθρώπου συναντιούνται δημιουργείται κάτι όμορφο. Ο λόγος για τη δράση «ανθρώπινη βιβλιοθήκη» που πραγματοποιήθηκε εχθές στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου (κτίριο Κορνηλάκη), ένα από τα ομορφότερα κτίρια του νησιού.

Η «ανθρώπινη βιβλιοθήκη» είναι μια δράση που ξεκίνησε στη Δανία & πρόκειται για μια βιβλιοθήκη όπου αντί για βιβλία υπάρχουν άνθρωποι. Κάθε άνθρωπος ‘βιβλίο’ έχει έναν τίτλο και θέμα & ο αναγνώστης διαλέγει το ‘βιβλίο’ που θα του πει την ιστορία του. Η ‘ανάγνωση’ είναι διαδραστική, με ερωτήσεις & απαντήσεις, πάντα με σεβασμό, χωρίς κρίση και προκατάληψη. Η κάθε διήγηση-συζήτηση διαρκεί από 10’- 30’. Στόχος είναι η ανοιχτή επικοινωνία και η προαγωγή της διαφορετικότητας και της καταπολέμησης των προκαταλήψεων, καθώς μας μαθαίνει πρωτίστως να μην κρίνουμε ένα ‘βιβλίο’ από το εξώφυλλό του.

Μία νέα όψη της βιβλιοθήκης

Άνθρωποι που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν γνωρίζονται καν, κάθονται αντικριστά και ακούνε την ανάγνωση ενός βιβλίου, τη διήγηση μίας προσωπικής ιστορίας, μία προφορική μαρτυρία, εν τέλει κάθε είδους αφήγηση κάνοντας κατά αυτό τον τρόπο την επίσκεψη στη βιβλιοθήκη μία πιο διαδραστική και προσωπική υπόθεση. Μεταξύ των αφηγητών ήταν η Πέγκυ Στεργίου και ο Γιάννης Δεσύπρης, δύο άνθρωποι που σίγουρα ξέρουν πώς να πουν μία ιστορία και να διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατή. 

Από την κ. Στεργίου ακούσαμε το παραμύθι «η γάτα που ήθελε να γίνει πουλί» του Μάνου Ελευθερίου και μία ιστορία από ένα γαμήλιο γλέντι στη Σύρο του 1915 που πήγε αρκετά στραβά… Ο κ. Δεσύπρης από την άλλη, μας διηγήθηκε μία τραγική ιστορία με τίτλο «ζητείται οικόπεδο» και αφορά το χώρο όπου θάφτηκαν οι νεκροί της κατοχής δίπλα στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου και το πώς έμαθε από τον πατέρα του, ενήλικος πια, το τι βρίσκεται σε εκείνο το σημείο. Η δράση πραγματοποιήθηκε εχθές στις 17:00 και θα πραγματοποιηθεί εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη ίδια ώρα.

Πηγή : https://www.logotypos.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...