6 Δεκ 2012

ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ- 4/12/2012

Αγία βαρβάρα Κάστρο

Γράφει ο Γιάννης Γούναρης 

Στο Ν. Α.άκρο του κάστρου της Χώρας πάνω σε γρανιτένιο βράχο είναι κτισμένη η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας 

Εσπερινός Φωτο [Μαγουλάς Γεώργιος ]

Άγνωστο πότε χτίστηκε υπάρχει όμως επιγραφή ότι το 1890 επί δημαρχίας Ν.Βιτάλη έγινε ανακαίνιση της εκκλησίας ενώ το 1891 φτιάχτηκε το τέμπλο και οι αγιογραφίες όπως μαρτυρούν οι οπισθογραμένες εικόνες .


Κατέβασμα πομπής Κάστρο Φωτό [Μαγουλάς Γεώργιος]
Στήν εκκλησία υπάρχει και το  παρεκκλήσι του Αγίου Σάββα .Εχει καταπληκτική θέα στο Λιβάδι και τα γύρω νησιά μοναδική θα έλεγα .Τον χειμώνα όταν ξεσπούν καταιγίδες γίνεται δέκτης κεραυνών . 

Η παράδοση  θέλει στήν μνήμη της να σερβίρονται λουκουμάδες .Παραμονές της Αγίας Βαρβάρας παραλαμβάνεται η εικόνα από τον Άγιο Αθανάσιο όπου και φυλάσσεται όλο τον χρόνο και με πομπή μεταφέρεται στην εκκλησία της και ακολουθεί πανηγυρικός εσπερινός .


Λουκουμάδες στού Λούη Φωτο Μαγουλάς Γεώργιος

Παλιά την εικόνα παρελάμβανε ένας πιστός και την τοποθετούσε στο καλύτερο δωμάτιο του σπιτιού του και φρόντιζε να καίει το καντήλι της εικόνας αυτός ο πιστός που παρ έδιδε  και αυτός παραλάμβανε κατά την ανταλλαγή κερνούσαν τους πιστούς λουκουμάδες 

.Τώρα αυτός που το ζητά φτιάχνει και κερνα τους λουκουμάδες .

Πέρασμα της πομπής απο την Κάτω Χώρα  Φωτο [Μαγουλάς Γεώργιος ]

Κατόπιν η εικόνα του Αγίου Σάββα επιστρέφει με πομπή στον Άγιο Αθανάσιο .Η εικόνα της περιφοράς απεικονίζει τον Άγιο Σάββα και την Αγία Βαρβάρα .Είναι φτιαγμένη το 1864στις 2 του Ιούλη με ασημένιο περίβλημα και είναι προσφορά του Κ.Ι. ΓΡΥΠΑΡΗ
Πηγή : http://giannisserfanto.blogspot.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...