21 Δεκ 2012

Η Ευρώπη γιορτάζει τα Χριστούγεννα


xristougenniatika_ethima_stin_europi


Χριστούγεννα, έθιμα και παραδόσεις πάνε μαζί. Το www.touristorama.com σας παρουσιάζει τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα σε πολλές χώρες της Ευρώπης ώστε να τις γνωρίζετε όταν τις επισκεφτείτε.

ΒΕΛΓΙΟ: Τα Χριστούγεννα οι Βέλγοι παρασκευάζουν ένα γλυκό που το ονομάζουν Κουνιόλ. Το παραδοσιακό αυτό γλύκισμα, είναι ένα είδος τσουρεκιού με  στρογγυλές άκρες που υποτίθεται ότι συμβολίζει το νεογέννητο Βρέφος. Στη μέση τοποθετούν ένα τσόκαρο από γύψο και ένα άστρο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η παραδοσιακή πουτίγκα είναι ένας συνδυασμός φρουί γλασέ και βοδινού λίπους. Η παρασκευή της διαρκεί ένα χρόνο. Όσο για τους Σκωτσέζους, προτιμούν να προσφέρουν στους φίλους τους ένα κομμάτι λευκής τούρτας, ένα ποτήρι κρασί και ένα κομμάτι κάρβουνο. Τα δώρα συμβολίζουν την ευχή για αφθονία φαγητού, ποτού και ζεστασιάς για τη χρονιά που έρχεται.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΥΣΤΡΙΑ: Το σύμβολο που εκφράζει τους δύο αυτούς λαούς ονομάζεται  "άστρο των Χριστουγέννων". Πρόκειται για ένα πράσινο φυτό ύψους δύο μέτρων, στολισμένο στην κορυφή του μ' ένα στεφάνι από κόκκινα ή ροζ λουλούδια. Το σύμβολο αυτό, είναι σχετικά πρόσφατο, γιατί εισήχθη από το Μεξικό στα τέλη του περασμένου αιώνα

ΔΑΝΙΑ: Στη Δανία προσφέρουν σύμβολα που εκφράζουν την ψυχή. Στα παιδιά δίνουν ένα μικρό έλατο μ' ένα πρόσωπο κούκλας κρυμμένο στα κλαδιά του, που συμβολίζει την ψυχή του δένδρου και κατ' επέκταση την ψυχή του παιδιού. Όσο για τους μεγάλους, προσφέρουν ένα γλύκισμα από σταφιδόψωμο σε σχήμα μικρού γουρουνιού.

ΙΤΑΛΙΑ: Σύμβολο των ημερών το κόκκινο χρώμα που συμβολίζει το "νέο". Οι Ιταλοί τις γιορτινές μέρες έχουν συνήθεια ν' ανανεώνουν την γκαρνταρόμπα τους και το κυρίαρχο χρώμα των αγορών τους είναι το κόκκινο καθώς δημιουργεί την αίσθηση του καινούριου, της ανανέωσης και της ζωντάνιας.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο δώρο των Ισπανών είναι η θέστα. Πρόκειται για ένα καλαθάκι με σαμπάνια και αμύγδαλα για τα Χριστούγεννα και ένα πιατάκι με δώδεκα σταφίδες για την Πρωτοχρονιά. Τις σταφίδες πρέπει να τις τρώνε μία-μία σε κάθε χτύπο του ρολογιού, εξασφαλίζοντας έτσι την ευτυχία για κάθε μήνα του χρόνου.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Το γλυκό που προσφέρουν οι Πορτογάλοι ονομάζεται «γλυκό των Βασιλέων» (μπριός με φρουί γλασσέ και αμύγδαλα) και δίνουν μαζί ένα φλουρί. Η ευχή που συνοδεύει το δώρο είναι πάντα η ίδια: "οικιακή γαλήνη". Τα γλυκά τους τα προσφέρουν ακόμη και στους περαστικούς, χωρίς την απαίτηση πάντα να δοκιμάζουν, ελπίζοντας ότι και αυτή η κίνησή τους θα εκτιμηθεί.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Οι  Ολλανδοί παρασκευάζουν ένα γλυκό που εχει το σχήμα του στέμματος με βούτυρο με γέμιση κρέμας αμυγδάλου, διακοσμημένο με κερασάκια. Το προσφέρουν μαζί με παραδοσιακά ψωμάκια με γεύση κανέλλας με μορφές Αγίων.

ΣΟΥΗΔΙΑ: Οι Σουηδικές οικογένειες φτιάχνουν τα δικά τους κεριά και τα μοιράζουν σε φίλους τους το βράδυ των Χριστουγέννων. Αποτελεί σύμβολο φιλίας, ζεστασιάς και φιλοξενίας. Στους δρόμους κυκλοφορούν μικρές λατέρνες από χοντρό κρύσταλλο, που συμβολίζουν τη θαλπωρή του σπιτιού του ξυλοκόπου μέσα στο δάσος.
Πηγή : http://www.touristorama.com/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...