29 Δεκ 2012

Τραγούδι καθαρό και σεμνό Ελλήνων Δρώμενα - Νίκος Οικονομίδης ...video...


Η ελληνική λαϊκή μουσική χρωστάει πολλά στους μουσικούς της. Ιδιαίτερα στους δεξιοτέχνες μουσικούς που με τη χάρη και το ταλέντο τους, από γενιά σε γενιά, καταγράφουν και εμπλουτίζουν αυτό το θησαυρό, φύλακες- άγγελοι ενός μοναδικού πολιτισμού που συνδυάζει θαυματουργά την σταθερή ουσία της παράδοσης με την ελευθερία του αυτοσχεδιασμού.

Ο Νίκος Οικονομίδης έρχεται από τη Σχοινούσα λουσμένος με το δροσερό αεράκι του Αιγαίου και τις ουράνιες μελωδίες που τριγυρνούν σαν ξωτικά από κύμα σε κύμα, από βράχο σε βράχο κι από σπίτι σε σπίτι, εξαγνίζοντας τις ψυχές και συντηρώντας την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος. Ο Οικονομίδης με την παρουσία του αποδεικνύει έμπρακτα ότι το δημοτικό τραγούδι είναι ζωντανό, ότι ανανεώνεται και ότι εκφράζει τους νέους που δεν έχουν ακόμα υποκύψει στην κακογουστιά και την τυποποίηση (...)"

Ο Νίκος Οικονομίδης-γεννημένος στο κέντρο του Αιγαίου, στη Σχοινούσα, θετό τέκνο της Χίου και βαθύς κοινωνός της νησιώτικης μουσικής παράδοσης- αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου μέσα από μία αντιπροσωπευτική επιλογή κομματιών, καρπό πολύχρονης επιτόπιας έρευνας.

Με γνώση, αγάπη και σεβασμό στο ύφος και το ήθος του ρεπερτορίου, προβάλλει τις τοπικές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν μέσα στην κοινή μουσική γλώσσα του Αρχιπελάγους. Ικανός λαϊκός βιολάτορας, αλλά και συνειδητός δεξιοτέχνης, ισορροπεί το ένστικτο και τα διδάγματα της προφορικής παράδοσης με τη λαμπερή τεχνική και τον "ψαγμένο" ήχο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αισθητικές απαιτήσεις.

"Αφιερώθηκα στη μουσική, για να γνωρίσω τον εαυτό μου, για να μπορέσω, μέσα από την αυτογνωσία που χαρίζει, να επικοινωνήσω με τον κόσμο γύρω μου", εξομολογείται ο Νίκος Οικονομίδης

. "Το βιολί σαν ανθρώπινη φωνή με οδήγησε βαθιά στην ιστορία του Αιγαίου. Ακολουθώντας αυτήν την πορεία βρέθηκα μέσα στη ζωντανή μουσική παράδοση, που, σαν να ξέφυγε από το σαρωτικό ρυθμό του αιώνα μας και ολοζώντανη, μας προσκαλεί να την αφήσουμε να λειτουργήσει μέσα μαςλυτρωτικά..." λυτρωτικά..."μαςλυτρωτικά..." λυτρωτικά..."

.

  Πηγή : http://santo-rinios.blogspot.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...