28 Δεκ 2012

Πολυχώρος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού: Ένα πολιτικό συμβάν στο κέντρο της πόλης




Toν δικό τους χώρο απέκτησαν πλέον στο κέντρο της Αθήνας οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, έναν χώρο που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει όλες εκείνες τις δράσεις που αξιώνουν αντίσταση και αξιοπρέπεια στο επίπεδο της καθημερινότητας. Ο Πολυχώρος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη, αφού πραγματοποίησε τα εγκαίνιά του το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, είναι κι "επισήμως" έτοιμος να παρέμβει στον ούτως ή άλλως πολιτικά φορτισμένο από την κρίση και το μνημόνιο κέντρο της πόλης, αμφισβητώντας την καρδιά του νεοφιλελευθερισμού στην πράξη.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν πολλοί φίλοι και φίλες, κάθε ηλικίας, της Ανοιχτής Πόλης, ενώ το "παρών" έδωσαν μέλη, στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Στο "παρασκήνιο" των εγκαινίων, η "Αυγή" συνομίλησε με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αλλά και με συντελεστές του εγχειρήματος για τη σημασία που αποδίδουν στη συγκεκριμένη κίνηση αλλά και για το θέμα της αλληλεγγύης ως βασικό μεγαλείο κοινωνικού μετασχηματισμού.




 
Στα εγκαίνια του Πολυχώρου παρευρέθησαν, από τη Συντονιστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ οι Βίτσας Δημήτρης, Κυπριανίδου Ερμίνα και Μπαλάφας Γιάννης και Χριστοδουλοπούλου Τασία. Επίσης, οι βουλευτές Δρίτσας Θοδωρής, Κανελλοπούλου Μαρία, Καφαντάρη Χαρά, Κωνσταντοπούλου Ζωή και Μπόλαρη Μαρία. Από τον χώρο των διανοουμένων και των καλλιτεχνών, παρευρέθησαν ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς Χάρης Γολέμης, η Τζίνα Πολίτη, η Ντίνα Βαΐου και ο Κωστής Χατζημιχάλης από τον χώρο των πανεπιστημιακών και ο μουσικός Στάθης Δρογώσης.

Ο Πολυχώρος χωρίζεται σε δύο τομείς: Ο πρώτος (Μέγαρο Ερμής - Πανεπιστημίου 56, Εμ. Μπενάκη 9 και Γαμβέτα 1, 1ος όροφος) λειτουργεί καθημερινά από 10 το πρωί ώς τις 12 τα μεσάνυχτα ως στέκι με καφέ-μπαρ. Θα διατίθεται για κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις, συναντήσεις, συνεδριάσεις συλλογικοτήτων και θα συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρουχισμός, κ.λπ.), Επιπλέον διαθέτει βιβλιοθήκη, η οποία περιμένει την ευγενική προσφορά των φιλών του Πολυχώρου ώστε να γεμίσει περαιτέρω, ενώ προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και δανειολήπτες. Ο Πολυχώρος φιλοδοξεί να αποτελέσει τόπο συντονισμού των κινητοποιήσεων που αφορούν στα χαράτσια, τη φορολογία και γενικά δράσεις ανυπακοής. Θα φιλοξενεί εκθέσεις, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα.

Ο δεύτερος τομέας (Κάνιγγος 33 και Στουρνάρη, 1ος όροφος) περιλαμβάνει το Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο, τα εγκαίνια του οποίου προγραμματίζονται για μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οργανώνεται από ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και συνεργατών για την υποστήριξη των ιατρικών υπηρεσιών. Συγκεντρώνει και διαθέτει φάρμακα. Και συνδέεται με το δημόσιο σύστημα υγείας. Η υπεύθυνη για το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο, Λένα Κουγέα, μιλώντας στην “Αυγή”, τόνισε πως το κοινωνικό ιατρείο έχει ήδη εξασφαλίσει μια σειρά ειδικότητες, όπως παθολόγους, πνευμονολόγους, παιδίατρους, ψυχίατρους και ψυχολόγους, ενώ θα διαθέτει και οδοντιατρικό εξοπλισμό. Επιπλέον, ζήτησε τη βοήθεια όλων ώστε να εξασφαλιστούν δύο κρεβάτια για εξέταση, ενώ επεσήμανε πως το κοινωνικό ιατρείο θα συνεργάζεται και με γιατρούς πέραν αυτών που θα βρίσκονται στον ίδιο τον χώρο.

 

Οι ομιλίες που εκφωνήθηκαν στα εγκαίνια

Πόπη Μέλλιου: Ο Πολυχώρος χρειάζεται τη συμβολή όλων

"Δεν θα μας νικήσουν, θα τους νικήσουμε", είπε χαρακτηριστικά η Πόπη Μέλλιου, διαχειρίστρια του χώρου, στην εναρκτήρια ομιλία για το καλωσόρισμα του κόσμου στα εγκαίνια του Πολυχώρου Αλληλεγγύης της Ανοιχτής Πόλης. Ζήτησε τη βοήθεια όλων ώστε το εγχείρημα αυτό να εδραιώσει την αξία της αλληλεγγύης και του συναφούς μ’ αυτή εναλλακτικού πολιτισμικού παραδείγματος στο κέντρο της Αθήνας και τόνισε πως η μνημονιακή πολιτική δεν είναι αήττητη.

 

Παναγιώτης Σκούτας: Η Ανοιχτή Πόλη σε θέση μάχης

Στην πολιτική που εφαρμόζει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στάθηκε ιδιαίτερα ο Παναγιώτης Σκούτας, συντονιστής της Ανοιχτής Πόλης, υπογραμμίζοντας πως τα δημοτικά κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 50% τα τελευταία δύο χρόνια. Επεσήμανε τα πενιχρά κονδύλια που δόθηκαν το περασμένο έτος για τις δημοτικές δομές κοινωνικής πρόνοιας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως για τα τέσσερα δημοτικά ιατρεία του δήμου Αθηναίων δόθηκε το ποσό των 4000 ευρώ, ενώ και ο φετινός προϋπολογισμός του δήμου κινείται σαφώς στην ίδια κατεύθυνση. Τα παραπάνω στοιχεία εντάσσονται στο πλαίσιο του σχεδίου για "μικρότερο κράτος" και για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, τόνισε.

"Η Ανοιχτή Πόλη σχεδιάζει κι άλλες αντίστοιχες δράσεις με τον Πολυχώρο Αλληλεγγύης και Πολιτισμού για το νέο έτος", υποστήριξε ο Π. Σκούτας και κάλεσε όλα τα μέλη και τους φίλους της παράταξης να εργαστούν ώστε η Ανοιχτή Πόλη να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη για να διεκδικήσει τον δήμο Αθηναίων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014.

 

Ελένη Πορτάλιου: Αγώνας για τη διάσωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το εγχείρημα του Πολυχώρου είναι "δύσκολο και τολμηρό", τόνισε η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ελένη Πορτάλιου, προσθέτοντας πως ο βασικός στόχος του είναι να εμφυσήσει την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό και την κοινωνική συναναστροφή στην πόλη της Αθήνας. Μιλώντας για τη θεσμική υπόσταση του Πολυχώρου, είπε πως έχει τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, η οποία λαμβάνει τις αποφάσεις για τη λειτουργία του χώρου μέσα από τη γενική συνέλευση των μελών της.

Επιπλέον, τόνισε πως όλες οι δημοτικές παρατάξεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς δίνουν έναν πολύ σκληρό αγώνα ώστε να μη διαλυθεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες της χώρας.

 

Θεανώ Φωτίου: Αντίσταση, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια

"Το ζήτημα της αλληλεγγύης είναι κατεξοχήν πολιτικό", τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Θεανώ Φωτίου, καθώς για την Αριστερά η πρακτική της αλληλεγγύης δεν σημαίνει απλώς προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά κάλεσμα για ενεργό εμπλοκή. Η ίδια η λειτουργία του χώρου στηρίζεται στην αυτο-οργάνωση και στη συναπόφαση, γεγονός που συνιστά διαφορετικό πολιτικό παράδειγμα από το κυρίαρχο, τόνισε. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία του Πολυχώρου ως θεσμού που παρεμβαίνει στον προφανώς πολιτικά χρωματισμένο χώρο του κέντρου της πόλης.

 

Νάσος Ηλιόπουλος: Να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξουμε τον κόσμο

"Οι δομές αλληλεγγύης πρέπει να πολλαπλασιαστούν και να στηριχθούν απ’ όλους ώστε να μείνει η κοινωνία όρθια", τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού. Καθώς η νεοφιλελεύθερη επίθεση που δέχεται η κοινωνία είναι ολομέτωπη, υπογράμμισε, η πρωτοβουλία της Ανοιχτής Πόλης για τη σύσταση του Πολυχώρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνιστά κίνηση με πολιτική όσο και συμβολική διάσταση. Η αλληλεγγύη συνιστά διαδικασία που μετασχηματίζει την κοινωνία και συνιστά οργανικό κομμάτι του σχεδίου της Αριστεράς για μια κοινωνία πέραν του κέρδους, επεσήμανε. Ημερομηνία: 26/12/2012
Πηγή: www.avgi.gr


Πηγή: Αυγή -  Σίμος Χ.
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...