10 Απρ 2013

Να κλείσει τώρα αμέσως το ΤΑΙΠΕΔ

Εχουμε και άλλοτε εκφράσει τους φόβους μας για τις συνέπειες που θα έχει το γενικό ξεπούλημα των κρατικών περιουσιακών στοιχείων στην άθλια οικονομική κατάστασή μας.


Η διατηρητέα μονοκατοικία 810 τ.μ. στο Λονδίνο, η οποία πωλείται έναντι 22 εκατ. λιρών αλλά αν η Ελλάδα θελήσει να τη χρησιμοποιήσει πάλι, όπως επισημαίνει η Α. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, θα πρέπει να πληρώσει τσουχτερό ενοίκιο


Η διατηρητέα μονοκατοικία 810 τ.μ. στο Λονδίνο, η οποία πωλείται έναντι 22 εκατ. λιρών αλλά αν η Ελλάδα θελήσει να τη χρησιμοποιήσει πάλι, όπως επισημαίνει η Α. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, θα πρέπει να πληρώσει τσουχτερό ενοίκιο Προπαντός μας φόβισε το γεγονός ότι μεταβιβάσθηκαν τα πάσης φύσεως δικαιώματα του κράτους σε κάθε είδους περιουσιακά του στοιχεία, στο ΤΑΙΠΕΔ -το οποίο έχει συσταθεί με το αρ.1 του Κεφ.1 του Ν. 3986/2011 και το οποίο στη συνέχεια θα διαχειρίζεται το ξεπούλημά τους.


Το παρόν άρθρο γράφεται επειγόντως, γιατί αναγγέλθηκε το άμεσο ξεπούλημα μερικών μεγάλης αξίας ακινήτων μας στο εξωτερικό, και μάλιστα σε τιμές σκανδαλωδώς μικρές για την πραγματική αξία των πωλουμένων. Σημειωτέον ότι το μεν τίμημα θα χρησιμοποιηθεί ολόκληρο για την εξόφληση του εξωτερικού χρέους μας και η Ελλάδα, εφ’ όσον θελήσει να διατηρήσει τη χρήση τους, θα πληρώνει ενοίκιο στο νέο ιδιοκτήτη (lease back). 

 Πληροφορηθήκαμε ότι ετοιμάστηκε η πώληση των ακινήτων αυτών και το τίμημα είναι σκανδαλωδώς χαμηλό σε σχέση με την πραγματική αξία τους, αν και μάλιστα το ένα, η Εγκωμη της Λευκωσίας, δεν θα έπρεπε να πωληθεί αντί οιουδήποτε τιμήματος.

Στην Κύπρο

Το ακίνητο αυτό, η Εγκωμη, έκτασης 8 στρεμμάτων, βρίσκεται στην καλύτερη τοποθεσία της Λευκωσίας και επ’ αυτού βρίσκονται, εκτός από την πρεσβεία μας, διάφορα άλλα κτήρια, όπως μεγάλες επιχειρήσεις και κατοικίες πολυτελείας. Θα πρέπει να είμαστε αφελείς, εάν δεν προβλέψουμε ότι θα σπεύσει να το αγοράσει η Τουρκία πίσω από άλλο όνομα, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα εγκατάστασης στρατιωτικών υπηρεσιών στην καρδιά της ελεύθερης Κύπρου.

Για τα άλλα ακίνητα παρατηρούμε τα εξής:

Το δεύτερο ακίνητο βρίσκεται στο Λονδίνο και, κατά την επίσημη περιγραφή, «πρόκειται για μια διατηρητέα μονοκατοικία 810 τ.μ., στο πολυπόθητο σημείο της νότιας πλευράς του Holland Park». 

Το Holland Park είναι το ωραιότερο πάρκο της αγγλικής πρωτεύουσας και συνορεύει με τα ανάκτορα του Buckingham. Η τιμή που ορίστηκε ως ελάχιστη ανέρχεται στα 22 εκατ. λίρες. Και ρωτάμε, αν θελήσουμε να το χρησιμοποιήσουμε και μετά την πώληση, τι νοίκι θα υποχρεωθούμε άραγε να πληρώσουμε στον αγοραστή;

Το τρίτο ακίνητο βρίσκεται στις Βρυξέλλες και, κατά την επίσημη περιγραφή, «πρόκειται για ένα εννιαώροφο κτήριο, 3.000 τ.μ., που βρίσκεται στο Quartier Leopold των Βρυξελλών, στην οδό Montoyer. Το Quartier Leopold είναι ο τόπος στέγασης των Ευρωπαϊκών Θεσμών και αποτελεί μέρος του κέντρου της». Το ελάχιστο τίμημα ορίστηκε στα 3,24 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το ακίνητο του Βελιγραδίου, κατά την επίσημη περιγραφή, «βρίσκεται σε κεντρικό μέρος της πόλης και συγκεκριμένα στο δήμο Vracar και πρόκειται για ένα τετραώροφο κτήριο που αποτελείται από ένα ισόγειο και τέσσερις ορόφους, συνολικής επιφάνειας 2.387 τ.μ. και με το ελάχιστο ορισθέν τίμημα να ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ».

Συνοπτικά και τα τέσσερα αυτά κτήρια είναι αληθινά διαμάντια που πωλούνται σε εξευτελιστική τιμή, το δε ένα εξ αυτών, η Εγκωμη, δεν θα πρέπει να πωληθεί σε καμία περίπτωση, διότι είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει για την Τουρκία θησαυρό, για τους εκφρασμένους κατακτητικούς σκοπούς της σε ολόκληρη τη Μεγαλόνησο.

Επομένως, μόνο ως τρέλα θα πρέπει να θεωρηθεί η επαπειλούμενη εκποίησή τους.
Ειδικά για το περιβόητο ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου την προεδρία ανέλαβε τέταρτος κατά σειράν πρόεδρος, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι είναι όχι μόνο επικίνδυνο, αλλά και αφαντάστως πολυέξοδο.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ όσο και οι σύμβουλοι που προσλαμβάνει έκαστος από αυτούς εισπράττουν αμοιβές τερατωδώς υψηλές για τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας. Συνολικός ξεκάθαρος λογαριασμός, πάντως, δεν δόθηκε.
Τα διαβιβασθέντα στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση περιουσιακά στοιχεία είναι:

Πρώτον, τα απαραιτήτως αναγκαία για τη λειτουργία ενός κράτους που διατηρεί ακόμη εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί του εδάφους του – λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, ΕΛ.ΤΑ. κ.ά. Αλλά και νησίδες που είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει για κατακτητικές εξορμήσεις εναντίον μας η Τουρκία, η οποία έχει μάλιστα συντάξει γεωγραφικό χάρτη 40 νησίδων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. 

Δεύτερον, οι αρχαιολογικοί μας χώροι, οι οποίοι περιέχουν έργα τέχνης που είναι τα τελειότερα της υφηλίου και για την Ελλάδα η μεγάλη δόξα της

Τρίτον, οι πλέον κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις, ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία, ΕΛ.ΤΑ. κ.ά. Τέταρτον, ακίνητα τα οποία είναι απολύτως χρήσιμα για τη στέγαση υπηρεσιών μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τα οποία αναφέρουμε στο Κεφάλαιο Ι.

Και, πέμπτον, πολλές επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται πρώτης ανάγκης αγαθά, όπως το νερό, οι συγκοινωνίες, το ηλεκτρικό ρεύμα κ.ά., για τα οποία είχαν γίνει μακροχρόνιοι σκληροί αγώνες για την απελευθέρωσή τους από ξένες εκμεταλλευτικές εταιρείες (ULEN, POWER, Εταιρεία Λίμνης Κωπαΐδας).

Ετσι, η Ελλάδα, αφ’ ενός καταργεί την εθνική κυριαρχία της, αφ’ ετέρου όχι μόνο δεν είναι δυνατόν να ορθοποδήσει οικονομικώς, αλλά είναι προφανές ότι θα φτωχύνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επιπλέον η Ελλάδα φτωχαίνει και σε ανθρώπινο υλικό, διότι, επειδή αυξάνει η ανεργία (27%), ιδίως των νέων (58,4%), εξαναγκάζονται οι νέοι μας σε αθρόα μετανάστευση, αποκλείοντας έτσι και τη μελλοντική ανόρθωσή της χώρας μας.

 ''Με δυο λόγια, φτωχαίνουμε και οικονομικά και σε ανθρώπινο υλικό, ώστε να καθίσταται αδύνατη και η μελλοντική αναγέννηση της Ελλάδας.

Χρήσιμο θεωρούμε να προσθέσουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το Προεδρικό Διάταγμα της πρώτης εκποίησης ελληνικού ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, με την αιτιολογία ότι το πρώτο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι «η εθνική ασφάλεια που διασφαλίζει την εθνική ανεξαρτησία».

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, ζητάμε:

Πρώτον, να σταματήσουν επειγόντως οι εκποιήσεις των πολυτιμότερων ακινήτων μας, αρχίζοντας από αυτά του εξωτερικού.

Δεύτερον, να καταργηθεί δίχως καμία αναβολή το ΤΑΙΠΕΔ και να υποχρεωθεί να επιστρέψει στο κράτος τα ήδη μεταβιβασθέντα σε αυτό πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία.

Τρίτον, αντ’ αυτού να ιδρυθεί ανώτατη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων εντός του υπουργείου Οικονομικών, υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού. Η τελική, όμως, έγκριση, θα πρέπει να δίνεται από τη Βουλή.

Εκκληση

Κάνουμε έκκληση στον πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του, εν γνώσει των σοβαρότατων δυσχερειών που αντιμετωπίζουν, να κάνουν μια γενναία στροφή από τη μακρά πολιτική των υποχωρήσεων που ακολουθήθηκε έως τώρα, έστω και την τελευταία στιγμή, και να ανακόψουν τη μοιραία πορεία τους προς το ρόλο του νεκροθάφτη της Ελλάδας. Τα κόμματα είναι ώρα να παύσουν να ασχολούνται με τις μικροπολιτικές αντιπαλότητές τους, στο εσωτερικό τους και μεταξύ τους, γιατί αλλιώς σκάβουν το λάκκο τους.


Οφείλουμε να επωφεληθούμε των δηλώσεων του μεγάλου κύρους πολιτικού Juncker και των θαρραλέων δηλώσεων των εξεχόντων στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Blanchard και Leigh, που χαρακτήρισαν την πολύ πιεστική απέναντι της Ελλάδος πολιτική αυτού του Ταμείου ως εσφαλμένη και άδικη.


Αγωνιζομένη στο πλαίσιο του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατά της ετοιμαζόμενης διάλυσης της ένδοξης Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου των Ηνωμένων Εθνών που τελικά πραγματοποιήθηκε το 2006, προέβλεπα ότι οδηγείται ο κόσμος σε διεθνή οικονομική κρίση, με κατευθυντήρια γραμμή την καθυπόταξη κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών στους διεθνείς υπέρπλουτους που μεθοδεύουν συστηματικά την απορρόφηση από αυτούς του διεθνούς πλούτου, την πτώχευση των μεσαίων και την εξόντωση των φτωχών, γραμμή που υπογράμμισε σε πρόσφατο άρθρο του για τις ιδιωτικοποιήσεις και ο Krugman (βραβείο Νόμπελ Οικονομίας).
Καιροί ου μενετοί.

Πρωτοφανή στον κόσμο όσα γίνονται στη χώρα μας με τις αποκρατικοποιήσεις

Τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα για τις αποκρατικοποιήσεις είναι μοναδικά και πρωτοφανή στον κόσμο.

Το κτήριο της πρεσβείας μας στη Λευκωσία. Οι Τούρκοι «καραδοκούν» να το αγοράσουν


Το κτήριο της πρεσβείας μας στη Λευκωσία. Οι Τούρκοι «καραδοκούν» να το αγοράσουν Παρά την οξεία οικονομική κρίση που διέρχονται και άλλες χώρες στην Ευρώπη, σε καμία δεν δημιουργήθηκε ΤΑΙΠΕΔ του δικού μας τύπου, δηλαδή ένας θεσμός στον οποίο μεταβιβάζονται όλα τα προς εκποίηση κρατικά περιουσιακά στοιχεία, που τα διαχειρίζεται και τα εκποιεί κατά τη βούληση και κρίση του και, πάρα ταύτα, σε όλες αυτές τις χώρες υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές κινητοποιήσεις εναντίον μεμονωμένων εκποιήσεων που σχεδιάζονται σε αυτά τα κράτη, όπως για το νερό και άλλες βασικές κοινωφελείς υπηρεσίες .

Συγκεκριμένα στις παρακάτω χώρες ισχύουν τα εξής σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις:

Στην Ιρλανδία απαιτείται θέσπιση ειδικού νόμου για την υλοποίηση κάθε αποκρατικοποίησης. Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει συστήσει δύο όργανα τα οποία έχουν μόνο συμβουλευτική αρμοδιότητα για την υπό αποκρατικοποίηση περιουσία και τις γενικότερες επενδύσεις της κρατικής περιουσίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ιρλανδία πέτυχε τμήμα των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις να διατίθεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αναπτυξιακών έργων, και όχι μόνο για την αποπληρωμή του χρέους.

Στην Ιταλία υπάρχει ειδικό τμήμα αποκρατικοποιήσεων εντός του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας, το οποίο βάσει του ιταλικού νόμου υπ’ αριθμ. 474/1994 είναι υποχρεωμένο να δημοσιεύει έκθεση για κάθε σχεδιαζόμενη αποκρατικοποίηση την οποία υλοποιεί με απόφασή της η κυβέρνηση.

Στην Ισπανία κάθε αποκρατικοποίηση διέρχεται από διάφορα όργανα μέχρι την τελική της έγκριση από την ισπανική Βουλή.

Στην Πορτογαλία το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων υλοποιείται αποκλειστικά και μόνο από την κυβέρνηση, με τον πρωταρχικό ρόλο επί των αποκρατικοποιήσεων να ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Ειδικά στην Κύπρο, ασκούνται ανήκουστες πιέσεις για να υπογράψει μνημόνιο με το οποίο προσπαθούν να την υποδουλώσουν οικονομικά. Η πρόφαση είναι ότι οι τράπεζές της ξεπλένουν «μαύρο χρήμα». 

Μπορούν να μας πουν ποιες μεγάλες τράπεζες του κόσμου δεν το πράττουν; Απλούστατα εννοούν να της καταστρέψουν την οικονομική άνθηση που είδαν ότι δημιούργησε η εκμετάλλευση της ΑΟΖ της και να εξυπηρετήσουν έτσι τα απροκάλυπτα πλέον σχέδια της Τουρκίας, η οποία ζήτησε πρόσφατα ρητά την κυριαρχία της επί του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, του οποίου ο πληθυσμός προσφυγοποιήθηκε και, από 180.000 Ελληνες, έγινε 160 άτομα.

 Και αυτά παράλληλα με τη ρητή δήλωσή της περί νομικής ανυπαρξίας της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας! Με αυτό το μνημόνιο ασφαλώς θα αρχίσει και η ιστορία των ξεπουλημάτων κρατικής περιουσίας.
 : Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...