8 Απρ 2013

Άλλη μία ήττα για τον “ελληνικό καπιταλισμό”…


Γράφει ο Δευκαλίων

Η στήλη επανέρχεται μετά από μία εβδομάδα αναγκαστικής απουσίας ζητώντας συγγνώμη από τους αναγνώστες της.  Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια γι’ αυτό και σπεύδουμε να τοποθετηθούμε στα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.
 
Έχουμε λοιπόν την συνηθισμένη επίσκεψη της τρόικας. Ζητάνε όπως συνήθως πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούμε να δώσουμε. Εκβιάζουν όπως πάντα ανερυθρίαστα. Περιεχόμενο του εκβιασμού να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα για να καταβληθεί η επόμενη δόση. Σε διαφορετική περίπτωση απειλούν να μην δώσουν την δόση και να οδηγήσουν την χώρα σε χρεοκοπία.
 
Τα έχουμε πει πολλές φορές. Στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία και θα δοθεί η δόση. Ποιος άλλωστε να αντισταθεί; Η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά; Η συγκεκριμένη συγκυβέρνηση συναγωνίζεται επαξίως σε ενδοτισμό και υποχωρητικότητα την κυβέρνηση των κηπουρό-Αθανασάκηδων και του Γιώργου Παπανδρέου.
 
Πάμε τώρα στα σπουδαία. Το πραγματικά μείζον θέμα στην παρούσα επίσκεψη της τρόικας είναι η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Euro Bank. Η τρόικα λέει το εξής απλό: Η νέα τράπεζα που θα προκύψει μετά την συγχώνευση δεν έχει το κατάλληλο επιχειρησιακό σχέδιο (Business Plan) για να περάσει σε κερδοφορία τα αμέσως επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο αντιδρά. Δεν θέλει να επενδύσει και άλλα χρήματα τα αμέσως επόμενα χρόνια για να καλύπτει τις ζημιές της νέας τράπεζας. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (Τουρκολιάς-Χριστοδούλου) αναθεωρεί το ήδη προτεινόμενο επιχειρησιακό σχέδιο. Δεσμεύεται για επί πλέον απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων. Πάλι όμως δεν πείθει την τρόικα.
 
Η συγχώνευση είναι στον αέρα. Μοιραίο  αποτέλεσμα η...
πολύ μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.  Ο ελληνικός καπιταλισμός δέχεται άλλη μία ήττα. Μετά τις ιδιωτικές τράπεζες που μετατράπηκαν σε προβληματικές, χάνονται και οι τελευταίες ελπίδες που υπήρχαν για την χρηματιστηριακή ανάκαμψη. Τι θα γίνει τελικά; Σε γενικές γραμμές η υπό συγχώνευση τράπεζα θα κάνει δύο ξεχωριστές Γενικές Συνελεύσεις και δύο ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Μόνο που στην περίπτωση της Euro Bank το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων χρημάτων για να επιτύχει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να παραμείνει η τράπεζα ιδιωτική θα το βάλει η κρατική εθνική.
 
Προσέξτε αντίφαση! Η κρατική επί της ουσίας Εθνική θα δώσει χρήματα για να επιβιώσει και να παραμείνει ιδιωτική η Euro Bank! Και αυτό το λογικό τερατούργημα η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει σαν τεράστια κυβερνητική επιτυχία!
 
Για την στήλη τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η Εθνική Τράπεζα είναι ίσως ο ένας και μοναδικός πυλώνας της Ελληνικής Οικονομίας. Όποιος έχει διαβάσει την Ελληνική Οικονομική Ιστορία θα γνωρίζει ότι η Εθνική Τράπεζα άντεξε και μεγάλωσε στηρίζοντας ταυτόχρονα οικονομικά την χώρα στις πιο μεγάλες περιπέτειες και καταστροφές (Μικρασιατική Καταστροφή, Ελληνο-ιταλικός πόλεμος, εμφύλια διαμάχη…). Οι Έλληνες εμπιστεύονταν την Εθνική και η Εθνική στήριζε τον Ελληνισμό.

Η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου και κηπουρό-Αθανασάκηδων τοποθέτησε στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας την διοίκηση Ταμβακάκη, που κατάφερε να απαξιώσει την μετοχή της Εθνικής στα Χρηματιστήρια των Αθηνών και της Νέας Υόρκης. Τα είχαμε γράψει και καταγγείλει δημόσια εκείνη την εποχή.

Στη συνέχεια η συγκυβέρνηση Σαμαρά τοποθέτησε στην διοίκηση της Εθνικής στελέχη της προηγούμενης και καταστροφικής διοίκησης και του οικονομικού επιτελείου της υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου. Εντελώς καλοπροαίρετα και για λόγους οικονομίας κειμένου, η παρούσα διοίκηση της Εθνικής δεν συνέχισε την καταστροφή της διοίκησης Ταμβακάκη, αλλά ταυτόχρονα δεν πέτυχε να οδηγήσει την Εθνική τράπεζα στην ανάκαμψη.

Για την στήλη η αποτυχία της συγχώνευσης Εθνικής-Euro Bank ήταν ευθύς εξ αρχής δεδομένη. Το είχαμε γράψει από την προηγούμενη άνοιξη. Η ορθή επιλογή ήταν η άμεση εξυγίανση της Εθνικής Τράπεζας ώστε να υπάρξει ο μοχλός για την ανάπτυξη. Δεν το έκαναν και μπήκαν στην περιπέτεια της επανακεφαλαιοποίησης. Τώρα εισπράττουν τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Όπως προαναφέραμε άλλη μία ήττα για τον “Ελληνικό Καπιταλισμό”…
Πηγή : http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...