Φοβερές καταγγελίες από ξεναγούς για την κατάσταση στο νησί του Απόλλωνα και της Αρτεμης
Της Βασιλικής Τζεβελέκου
«Να ενημερώσω τους συνάδελφους που επίκειται να επισκεφθούν τη Δήλο με τα γκρουπ τους ότι α) η καντίνα παραμένει κλειστή, β) το πωλητήριο επίσης, γ) φέτος όπως και πέρσι δεν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων (άρα κρατάμε τα σκουπίδια μαζί μας και μέχρι το καραβάκι τουλάχιστον) και δ) έχει προκύψει πρόβλημα ΚΑΙ με τις τουαλέτες του Μουσείου, όποτε προς το παρόν την ανάγκη μας… μόνο στο καραβάκι. Οχι τίποτε άλλο, άλλα ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας! Καλή σεζόν σε όλους!» εύχεται στους συναδέλφους του στο τέλος της ανάρτησής του στο facebook ο Αντώνης Ποθητός, διπλωματούχος ξεναγός στη Μύκονο.
Η παράγραφος αρκεί για να δείξει την κατάσταση που επικρατεί στους αρχαιολογικούς μας χώρους, ασχέτως αν στην Μπουμπουλίνας συμπεριφέρονται λες και όλα κυλούν κανονικά. Δεν είναι η πρώτη καταγγελία που γίνεται για τη Δήλο, ανακηρυγμένο μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1990, κλασικό προορισμό για χιλιάδες τουρίστες.
Πόσο μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο της Ελλάδας και μάλιστα χωρίς νερό και τουαλέτα; Μήπως πρόκειται για καραμπινάτη δυσφήμηση της χώρας; Κι επειδή οι τουρίστες, που φτάνουν στο νησί έχουν ως επί το πλείστον οικονομική άνεση, μήπως το κλειστό πωλητήριο μεταφράζεται σε χαμένα έσοδα, από αυτά που με τόση αγωνία αναζητά η κυβέρνηση; Οι κλειστές τουαλέτες μένουν ασχολίαστες. Η Δήλος, λοιπόν, χωρίς καντίνα ούτε για νερό, χωρίς τουαλέτες, χωρίς κάδους απορριμμάτων, χωρίς πωλητήριο. Μεγάλη επιτυχία. Αν την έκλειναν οι εργαζόμενοι για μια ημέρα θα μιλούσαν όλοι για δυσφήμιση της χώρας μας. Μπράβο στη διαφήμιση που κάνει το πρώην υπουργείο Πολιτισμού.
Προχωρημένος Μάιος πλέον και ο αρχαιολογικός χώρος, από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, λειτουργεί με μονοβάρδια, δηλαδή μέχρι τις 3 το μεσημέρι όπως πέρυσι, πρόπερσι κι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στην Μπουμπουλίνας, πάντως, γνωρίζουν για την κατάσταση στο νησί του Απόλλωνα. Στελέχη του ΥΠΠΟ μάς ενημέρωσαν ότι έχει προκηρυχθεί η θέση του υπαλλήλου για το πωλητήριο και το ζήτημα θα λυθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο. Το αναψυκτήριο δεν λειτουργεί γιατί έληξε η τριετής σύμβαση και έχει γίνει προκήρυξη για νέο ανάδοχο. Κι αυτό θα λειτουργήσει εν καιρώ. Οσο για τις τουαλέτες, είχε καεί λέει μια αντλία και, λόγω Πάσχα, δεν μπορούσε να γίνει αλλαγή. Εγινε τελικά χθες και πλέον οι τουαλέτες λειτουργούν. Κάτι, όμως, που διαψεύδει ο Αντώνης Ποθητός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του. «Οι τουαλέτες είναι κλειστές εδώ και τρεις ημέρες και δεν λειτούργησαν ούτε σήμερα (σ.σ.: χθες δηλαδή)», λέει κατηγορηματικά.
Moυσείο υπό κατάρρευση
Αυτή την εποχή περισσότεροι από 700 επισκέπτες κατακλύζουν καθημερινά τη Δήλο, ενώ ο αριθμός αυξάνεται κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες. «Οι άνθρωποι μαγεύονται από το χώρο, το μέγεθος και την αξία του. Στα γκρουπ που έχουν μαζί τους ξεναγούς, τους εξηγούμε για την ιδιόμορφη κατάσταση που επικρατεί λόγω οικονομικών προβλημάτων, τους λέμε να παίρνουν μαζί τους τα σκουπίδια και το δέχονται. Λειτουργούμε σαν “μαξιλαράκι”», τονίζει ο κ. Ποθητός.
Οσο για την κατάσταση που επικρατεί στο Μουσείο, το οποίο στεγάζει μαζί με τις αποθήκες πάνω από 10.000 εκθέματα, «είναι υπό κατάρρευση», καταγγέλλει. «Είναι πολύ παλιό. Δεν έχουν αλλαχθεί ούτε οι προθήκες του. Δεν μπορούμε καν να ξεναγήσουμε, από φόβο μήπως πέσει κανένα έκθεμα».
Σήμερα στη Δήλο εργάζονται δύο φύλακες στην είσοδο, δύο στο μουσείο, μία καθαρίστρια -εκτελεί και χρέη φύλακα- κι ένας νυχτοφύλακας. Με τις προσλήψεις των εποχικών υπαλλήλων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο κ. Τζαβάρας ότι θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, θα φτάσουν τέσσερις επιπλέον φύλακες τη στιγμή που μόνο για το Μουσείο χρειάζονται συνολικά πέντε, ένας για κάθε αίθουσα δηλαδή.
Στην καρδιά του Αιγαίου, στο κέντρο των Κυκλάδων που σχηματίζουν κυκλικό χορό γύρω της, η Δήλος ήταν το Ιερό νησί όπου γεννήθηκε ο Απόλλωνας και η Αρτεμις, δύο από τους πιο σημαντικούς θεούς των Ελλήνων. Αν και άκμασε με περισσότερους 30.000 κατοίκους σήμερα δεν υπάρχουν σπίτια, μαγαζιά ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση για τους τουρίστες, που χρειάζονται κατά μέσο μέσο όρο δύο ώρες για την επίσκεψή τους.
«Στη Δήλο πηγαίνουν χιλιάδες τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν καθημερινά στη Μύκονο. Είναι η εκδρομή που πωλείται κατεξοχήν από τα κρουαζιερόπλοια, εκτός όλων των υπολοίπων οργανωμένων εκδρομών από τουριστικά πρακτορεία της Μυκόνου. Την επισκέπτονται μεμονωμένοι τουρίστες, Ελληνες και ξένοι… Είναι τουριστικός προορισμός, δεν είναι οποιοδήποτε νησάκι με κάποια άγνωστη ανασκαφή. Είναι σαν να λέμε Δελφοί, Ολυμπία, Μυκήνες σε αριθμό επισκεπτών και φήμη», σημειώνει η Εφη Καλαμπουκίδου, Διπλωματούχος Ξεναγός και αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών.
Χθες, πάντως, συνεδρίασε και πάλι στο πρώην υπουργείο Πολιτισμού η Επιτροπή που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Κώστα Τζαβάρα κι έχει μέλημα την επίλυση των προβλημάτων στους αρχαιολογικούς χώρους με τη συμμετοχή ταξιδιωτικών πρακτόρων, εκπροσώπων επιχειρήσεων και στελεχών του υπουργείου. Συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Αρχαιοφυλάκων, που δεν είχαν προσκληθεί κατά την πρώτη συνεδρίαση της Μ. Τρίτης.
v.tzevelekou@efsyn.gr
…………………………………………………………..
Τι αντιμετωπίζει ο επισκέπτης
-καντίνα κλειστή (το νερό νεράκι)
-πωλητήριο κλειστό (μειωμένα έσοδα)
-κάδοι απορριμμάτων άφαντοι (στις τσάντες σας, σαν καλά παιδιά)
-τουαλέτες κλειστές (μόνο στα καραβάκια)
-λειτουργία: μέχρι 3 μ.μ. (σκεφτείτε την ηλίαση)
Πηγή : http://mykonoszoo.blogspot.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου