10 Οκτ 2017

Αρχίζει η ανέλκυση του Cabrera. Σήμερα στην Άνδρο ο πλωτός γερανός.

Περίπου δέκα μήνες μετά την πρόσκρουση του φορτηγού πλοίου Cabrera σε βραχώδη ακτή στην βόρεια Άνδρο, αρχίζει η επιχείρηση για την ανέλκυση του βυθισμένου πλοίου και την σωτηρία του πολύτιμου φορτίου του. 

Το γερμανικών συμφερόντων και υπό σημαία Αντίγκουα φορτηγό, έχει κυριολεκτικά τσακιστεί και έχει κοπεί σε κομμάτια, που βρίσκονται στον βυθό δίπλα στην παραλία Πέζα και κοντά στο ακρωτήριο Καμπανος. 

Οι σφοδροί άνεμοι που κτυπούσαν ανελέητα το Cabreraπάνω στους βράχους από την παραμονή των Χριστουγέννων που ναυάγησε, το έχουν κόψει σε κομμάτια. Κάτω ή μέσα σε κάποια από αυτά βρίσκεται το πολύτιμο σιδηρονικελιο, ένα ακριβό μετάλλευμα, η άξια του οποίου είναι μεγάλη. 

Ήδη στην Άνδρο αναμένεται σήμερα (10/10) πλωτός γερανός από το εξωτερικό, που ρυμουλκείται, προκειμένου να φτάσει στο σημείο του ναυαγίου - με πιθανότητα προσωρινής στάσης στο Γαυριο - για να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέλκυσης του πλοίου. 

Αρχικά θα έρθει στην επιφάνεια το κομμάτι του Cabrera που από κάτω βρίσκεται το σιδηρονικελιο και στην συνέχεια τα υπόλοιπα, αφού έχει αποφασιστεί η πλήρης απομάκρυνση του βυθισμένου φορτηγού από τις ακτές της Άνδρου, επειδή μπορεί να αποτελέσει «απειλή» για το θαλάσσιο περιβάλλον και κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς. 

Η προσπάθεια έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί με γοργούς ρυθμούς, πριν αρχίσουν οι χειμωνιάτικες φουρτούνες, όποτε κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Σε όλη την διάρκεια της θα παρακολουθείται από όργανα του Λιμεναρχείου Άνδρου, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία χωρίς να προκληθεί η παραμικρή ρύπανση ή η περαιτέρω επιβάρυνση στην περιοχή. 

Για την επιχείρηση ανέλκυσης έβγαλε δελτίο τύπου και ο Δήμος Άνδρου όπου ανάμεσα σε άλλα πληροφορεί πως: 

"Σύμφωνα με τη μελέτη, και με την καθοδήγηση και εποπτεία του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., θα απομακρυνθεί το πρυμναίο κομμάτι του πλοίου, που αντιστοιχεί περίπου στα 2/3 του ολικού όγκου του. Το τμήμα αυτό είναι το ρυπογόνο και ως εκ τούτου με την απομάκρυνσή του θα εκλείψει κάθε περίπτωση ρύπανσης στα νερά της Άνδρου. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή θα βρίσκονται, επίσης, φουσκωτά σκάφη, αντιρρυπαντικό πλοίο, ειδικός εξοπλισμός και προσωπικό, που θα φροντίζουν για την περισυλλογή των όποιων ρυπογόνων ουσιών, που τυχόν θα διασκορπιστούν στη θάλασσα κατά τη ναυαγιαίρεση. Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα –πάντα- με τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής της Άνδρου και του Δήμου μας, που είχαν θέσει αυστηρούς όρους, ώστε να εξαλειφθεί κάθε αρνητική επίδραση στο περιβάλλον.

"Πήγηhttp://enandro.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...