Ομόφωνα αρνητική ήταν η γνωμάτευση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου "Αιολικοί Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας" στη Νάξο.
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, το παρών έδωσαν πρόεδροι κοινοτήτων του νησιού αλλά και ο Περιβαλλοντολόγος και γραμματέας της παράταξης "Πολίτες για τα νησιά μας" Βασίλης Θεωνάς ο οποίος εξήγησε στο σώμα τι ακριβώς συμβαίνει με τη νέα τροποποιημένη μελέτη για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στο νησί.
Ο αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης κατά την εισήγηση του σημείωσε ότι όλες οι κοινότητες -στις οποίες μελετάται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες- γνωμοδότησαν αρνητικά και πρόσθεσε ότι "αν ήταν μικρότερες και λιγότερες οι ανεμογεννήτριες τότε θα το συζητούσαμε...".
Επίσης ο κ. Πολυκρέτης επισήμανε το γεγονός ότι κανένας από την εταιρία που ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει τα αιολικά πάρκα στο νησί, "δεν ήρθε να μας εξηγήσει και να μας ενημερώσει για το έργο αυτό".
Ο κ. Θεωνάς έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν και από το 2011 που κατατέθηκε η μελέτη για εγκατάσταση 9 αιολικών πάρκων στα νησιά Πάρος, Νάξος, Άνδρος και Τήνος, συνολικής ισχύος 218,5 MW.
"Αυτή η μελέτη πέρασε από "φίλτρο" στα δημοτικά συμβούλια των νησιών που ήταν αρνητικά, αλλά οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις ...δεν κωλύουν τη διαδικασία κι έτσι το Δεκέμβριο του 2013 το υπουργείο εξέδωσε απόφαση η οποία δεν αναρτήθηκε και ήταν άκυρη και που την επανέλαβε το Δεκέμβρη του 2014.
Μετά ακολούθησαν οι προσφυγές στο ΣτΕ. Ουσιαστικά, τώρα βρισκόμαστε σε διαδικασία αναβολών της εκδίκασης της υπόθεσης. Η τελευταία αναβολή δόθηκε φέτος το Μάιο γιατί ο μελετητής επικαλέστηκε νέα στοιχεία στη μελέτη".
Σύμφωνα με τον κ. Θεωνά, προφανώς και ο μελετητής είχε πάρει τις προσφυγές, αξιολόγησε τις αιτιάσεις που αναφέρονται σε αυτές, είδε ότι κινδύνευε να πέσει η μελέτη και την τροποποίησε, όπου τελικά το 218,5 MW και οι 95 Α/Γ, έγινε 230 MW και 100 Α/Γ.
Ο κ. Θεωνάς παρουσίασε τη μελέτη στο σώμα και ανέλυσε τις αιτιάσεις που μπορούν να αναφερθούν για την αρνητική γνωμοδότηση.
Ερωτώμενος σχετικά σημείωσε επίσης ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία προβλέπεται η απόδοση ποσοστού 3% των ακαθάριστων κερδών της εταιρίας στις τοπικές κοινωνίες. Το 1% πηγαίνει στους οικιακούς καταναλωτές των οποίων τα σπίτια βρίσκονται στην κοινότητα που θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, το 0,3% πηγαίνει στο "Πράσινο Ταμείο" και το 1,7% στους ΟΤΑ με την υποχρέωση το 80% του ποσού να κάνουν έργα και το 20% να το αποδίδουν με έργα επίσης στις κοινότητες που έχουν ανεμογεννήτριες.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση και βάση της μελέτης το κέρδος εκτιμάται σε 72 εκατ. το χρόνο κάτι που σημαίνει και για τα τέσσερα νησιά 2.140.000 ευρώ και για τη Νάξο, περίπου 300.000 ευρώ το χρόνο.
"Η έννοια του "φαραωνικού μεγέθους" ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που πάει να γίνει" σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης "Πολίτες για τα νησιά μας" Βασίλης Βρούτσης που πρόσθεσε ότι αυτά τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα δεν συνάδουν με το περιβάλλον του νησιού.
"Αυτές οι μελέτες και οι επενδύσεις έχουν δρομολογηθεί με νόμους και έχουν ψηφιστεί, χωρίς να ληφθεί καν υπόψιν κανενός η καταπάτηση δημόσιας περιουσίας, οι συνέπειες στο περιβάλλον κ.λπ.
Δεν ήρθαν καν να μας ενημερώσουν, λες και είμαστε ιθαγενής ή αγράμματοι. Γνωρίζουμε τι γίνεται και βούληση έχουμε και θα το αποτρέψουμε αυτό που πάει να γίνει" σημείωσε ο κ. Βρούτσης και πρότεινε να γίνει παρέμβαση στο υπουργείο, αλλά να οργανωθούν και κινητοποιήσεις.
Δυο πολιτικά ερωτήματα έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Γιάννης Κορρές: "Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του μέσου παραγωγής και μεταφοράς της ενέργειας και με ποια κριτήρια επιλέγεται η τεχνολογία;
Εξυπηρετούν τις γενικές ανάγκες ή την κερδοφορία του επενδυτή; Έχουμε έναν ιδιώτη με σκοπό αφού ξεκοκαλίσει τις "παχουλές" επιδοτήσεις να μας αφήσει για πάντα τα κουφάρια των ανεμογεννητριών...".
Ο κ. Κορρές πρόσθεσε επίσης ότι ευθύνες για το θέμα έχουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που "έστρωσαν το δρόμο" στους συγκεκριμένους επενδυτές αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που ενώ έλεγε ότι θα καταργήσει αυτούς τους νόμους, συνεχίζει τις ίδιες πολιτικές.
"Χρειάζεται οργανωμένος αγώνας και συντονισμός για να αποσυρθούν αυτές οι αποφάσεις" τόνισε.
Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης σημείωσε ότι "το κράτος συνήθως κυβερνάται από "κουφούς"... Μας στέλνουν να τους πούμε τις απόψεις μας ...και τι έγινε; Έχουν εξ αρχής αποφασίσει τι θα κάνουν παρά το γεγονός ότι ο λαός αρνείται".
Ο κ. Μαργαρίτης εξέφρασε ακόμα την απορία του, τι θα γίνει εάν έρθουν αυτά τα "θηρία" στο νησί.
δείτε το videohttps://www.youtube.com/watch?v=LuFiIezOQhY
"Θα με ενδιέφερε να έβλεπα τι αντιδράσεις θα υπήρχαν εάν ερχόντουσαν αυτά τα "θηρία" στο νησί... Και το λέω αυτό, γιατί η αντίδραση, είναι ανάλογη με την παράταξη...
Θα κινητοποιηθούμε; Θα μπούμε μπροστά; Θα προστατέψουμε την κοινωνία μας;".
Ο δήμαρχος τέλος κάλεσε το σώμα να ψηφίσει ομόφωνα αρνητικά, την ΜΠΕ που αφορά στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στη Νάξο.
Πηγή : http://www.naxostimes.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου