Κι αίφνης έχουμε θέμα με το τσίπουρο (ρακί ή τσικουδιά).... Μετά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί ανοίγει κουβέντα και για το τσίπουρο.... Και αυτή ξεκινάει από τη δήλωση που έκανε την περασμένη Παρασκευή (04/05) στον Τύρναβο, ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση της φορολόγησης του τσίπουρου, από τα 55 λεπτά το λίτρο στα 6 ευρώ (!!!) ως ισοδύναμο για την κατάργηση του φόρου στο κρασί.
Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο επαφών που είχε με τη δημοτική αρχή και το προεδρείο του συνεταιριστικού οινοποιείου, λίγο πριν την εκδήλωση για τον αγροτικό τομέα, που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Τυρνάβου.
Ο υπουργός αιτιολόγησε την πρόθεσή του αυτή, λέγοντας ότι προέχει και η υγεία των καταναλωτών, αλλά και η πάταξη της φοροδιαφυγής με το χύμα τσίπουρο. Ωστόσο με τη φορολόγηση κάθε εμφιάλωσης που θα φεύγει εκτός νομού, με τσίπουρο σε μπουκάλι, σε αυτά τα πολύ υψηλά επίπεδα, αναμένεται κάθετη πτώση της κατανάλωσης τσίπουρου, αφού η τιμή του πλέον θα αγγίζει αυτή των λεγόμενων «σκληρών» αλκοολούχων ποτών (ουίσκι, τζιν βότκα κλπ)...
Νέα Δημοκρατία
Και όπως ήταν λογικό είχαμε αντιδράσεις... H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή "Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν τεράστια αναστάτωση στους αμπελοκαλλιεργητές και στους αποσταγματοποιούς της χώρας μας, αφού, η αναγγελθείσα υψηλή φορολόγηση θα καταστήσει τα εμφιαλωμένα παραδοσιακά ποτά μας μη ανταγωνιστικά στην αγορά. Και αυτό τη στιγμή που ο εν λόγω κλάδος είναι κατά βάση εξαγωγικός, στηρίζει δυναμικά την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες δημιουργώντας αγαθά με υψηλή προστιθέμενη αξία και περισσότερες από 21.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Το νέο αυτό πλήγμα στον κλάδο έρχεται ύστερα από άλλη ακόμη μια διαπραγματευτική αποτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δηλαδή την κατάργηση της υποχρέωσης εμφιάλωσης προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη εντός της περιοχής της γεωγραφικής ένδειξης, στο πλαίσιο της αλλαγής του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά. Για τη Νέα Δημοκρατία η στήριξη της αμπελουργίας και των παραδοσιακών μας ποτών αποτελεί στρατηγική επιλογή, ενώ η κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί αποτελεί και προσωπική δέσμευση του Προέδρου, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη".
Μόνοι μας τα ματάκια μας
Υπάρχει βέβαια και μία άλλη φωνή που είναι λίγο πιο ήρεμη. Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο του Οινοποιητικού συνεταιρισμού Τυρνάβου Αγησίλαο Ραψανιώτη, ο οποίος μιλώντας στην ιστοσελίδα thessaliatv.gr http://www.thessaliatv.gr/news/57841/a-rapsaniotis-poia-einai-i-alitheia-gia-ti-forologia-sto-tsipouro/τόνισε ότι το εμφιαλωμένο τσίπουρο σήμερα (το αραιωμένο) έχει μία φορολογία της τάξης των 5.7 ευρώ το λίτρο, ενώ το άνυδρο φτάνει κοντά στα 12 ευρώ, όταν για τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά η φορολογία αυτή ανέρχεται στα 25 ευρώ το λίτρο (ουίσκι, βότκα, τζιν κλπ).
Αυτό συμβαίνει γιατί θεωρούμε το τσίπουρο-χωρίς όμως να το έχουμε κατοχυρώσει αυτό στην Ε.Ε.- ως τρόφιμο,, όπως το ούζο, που σερβίρεται μαζί με φαγητό το μεσημέρι και ότι δεν ανταγωνίζεται τα αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται στα μπαρ.
Ωστόσο έχουμε κατοχυρώσει μόνο το ούζο στην Κομισιόν το 1993 και όχι το τσίπουρο, παρά το γεγονός, ότι το τσίπουρο προέρχεται από απόσταξη σταφυλιών, ενώ το ούζο μπορεί να έχει και αιθυλική αλκοόλη.
Βέβαια οι πιέσεις που δεχόμαστε από την Ε.Ε. δεν οφείλονται τόσο στο λόμπι των σκληρών αλκοολούχων ποτών, αλλά από μία καταγγελία του ΣΕΟΠ του συνδέσμου των εμφιαλωτών τσίπουρου , το 2010, η οποία όπως εξηγεί ο κ. Ραψανιώτης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην Κομισιόν, που διαπίστωσε ότι κυκλοφορεί στην Ελλάδα αλκοολούχο ποτό (τσίπουρο από αμβυκούχους) με μόλις 57 λεπτά το λίτρο φόρο και ανοίγοντας το φάκελο τσίπουρο διαπίστωσαν ότι δεν έχει εξαιρεθεί όπως το ούζο, άρα πιέζουν για διπλασιασμό του φόρου του εμφιλωμένου, ώστε να εναρμονιστεί με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά και έτσι πλήττονται και οι εμφιαλωτές.
«Μόνοι μας δηλαδή βγάλαμε τα μάτια μας» εξηγεί ο κ. Ραψανιώτης, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει ότι το θέμα της φορολογίας στο τσίπουρο δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά του υπουργείου Οικονομικών.
Και ευτυχώς η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, έχει καλή γνώση του θέματος και το χειρίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και για τους διήμερους, γνωρίζοντας τι θα σημάνει ένας δεκαπλασιασμός της φορολογίας για τους αμπελουργούς.
Αν ο φόρος στο τσίπουρο για τους διήμερους εκτοξευθεί από τα 57 λεπτά στα 5, 7 ευρώ, αυτό μόνο για τον Τύρναβο σημαίνει ότι θα εγκαταληφθούν πάνω από12.000 στρέμματα με αμπέλι (περίπου τα μισά από τα οινοποιήσιμα της περιοχής) και πάνω από 200.000 στρέμματα σ’ όλη τη χώρα, καταλήγει ο κ. Ραψανιώτης, υπογραμμίζοντας ότι το βράσιμο στο τσίπουρο κρατά στο επάγγελμα του αμπελουργού μικροκαλλιεργητές και στηρίζει πάνω από 250.000 οικογένειες.
Τα οινοποιεία της χώρας δεν θα μπορούν αν απορροφήσουν αυτή την παραγωγή στφυλιού και η τιμή του θα κατρακυλήσει στα 12 λεπτά το κιλό, από τα σχεδόν διπλάσια που απολαμβάνουν σήμερα κατά μέσο όρο οι αμπελοκαλλιεργητές.
Η λύση είναι αφενός να υπάρξει ένας έλεγχος πιο αυστηρός για τους διήμερους, η διακίνηση του χύμα τσίπουρου να γίνεται με παραστατικά, αλλά να μην αφεθούν στην τύχη τους.
Μία φορολογία της τάξης του ενός έως 1,5 ευρώ το λίτρο, με δεδομένο ότι προπληρώνουν το φόρο για να ανάψουν τα καζάνια, θα μπορούσαν ίσως να απορροφηθεί αλλά όχι ένας δεκαπλασιασμός του φόρου από τα 60 λεπτά στα 6 ευρώ, γιατί αυτό θα σημάνει μαζική εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας.
Πηγή : https://www.naxospress.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου