2 Οκτ 2018

Έντονη ανησυχία για τον έγκαιρο καθαρισμό των ρεμάτων στα νησιά

Την έντονη ανησυχία του για τον έγκαιρο καθαρισμό των ρεμάτων στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά την πρόσφατη μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας από τους δήμους στις περιφέρειες, εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, μιλώντας με αφορμή την κακοκαιρία στον Aegean Voice 107.5 στην εκπομπή "Εκατέρωθεν" με τη Δανάη Μαύρου. 

Μεταφέρθηκε στην περιφέρεια ως αρμοδιότητα στο τέλος του περασμένου Αυγούστου με τη συνήθη ανευθυνότητα που διακρίνει την εκάστοτε κεντρική εξουσία, καθώς όσο κι αν προσπαθήσουμε πρακτικά είναι αδύνατον κυριολεκτικά να γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση σε οποιοδήποτε ρεύμα το φετινό χειμώνα αφού η Περιφέρεια δεν έχει τα απαιτούμενα μηχανήματα.... ούτε το απαιτούμενο προσωπικό, τόνισε ο Γιώργος Λεονταρίτης. 

 Επιπλέον, η Περιφέρεια δεν γνωρίζει πού υπάρχουν ρεύματα σε κάθε νησί, άρα πρέπει να ξεκινήσουμε να κάνουμε καταγραφή των ρεμάτων, γι αυτό έχουμε ήδη απευθύνει μία επιστολή στους δήμους για να μας πουν ποια ρέματα είναι επικίνδυνα και χρήζουν καθαρισμού και πρέπει να πω ότι μέχρι στιγμής ελάχιστοι δήμοι έχουν απαντήσει, πρόσθεσε. 

 Παράλληλα, έτσι θα μπορέσει η Περιφέρεια να δει πόσα χρήματα θα απαιτηθούν στις Κυκλάδες και για να μπορέσουμε μετά με τις υπηρεσίες μας να συντάξουμε τις σχετικές μελέτες που είναι απαραίτητες για να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε το έργο σε κάθε νησί, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, τονίζοντας πως πρόκειται για μία διαδικασία που θα διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο μέχρι να καταστεί δυνατή η εκτέλεση των εργασιών καθαρισμού των ρεμάτων, ενώ αυτές θα έπρεπε να ξεκινήσουν αυτήν την περίοδο, πριν δηλαδή ξεκινήσουν οι βροχές. 

 Αυτή η απόφαση ελήφθη στο πόδι όπως τόσες άλλες αποφάσεις, υπογράμμισε ο Γιώργος Λεονταρίτης, σημειώνοντας ακόμη, ότι ενώ μετέφεραν την αρμοδιότητα καθαρισμού των ρεμάτων, δεν μετέφεραν ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό. 

 Κάνοντας αναφορά στην αναγκαιότητα να γίνονται έγκαιρα οι καθαρισμοί ρεμάτων, ώστε να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι, ζώα και ακίνητα από τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα, ο κ. Λεονταρίτης υπογράμμισε, ότι ο ίδιος ως υπεύθυνος για τα 24 νησιά των Κυκλάδων και ως προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ούτε ένα εργαζόμενο ούτε ένα μηχάνημα καθαρισμού ούτε ένα ευρώ για να κάνει την παραμικρή παρέμβαση, ενώ σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο θα απαιτηθεί ένας χρόνος από σήμερα για να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να ξεκινήσει ο καθαρισμός ρεμάτων σε κάθε νησί. 

 Ακόμη και η λύση της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων είναι επίσης χρονοβόρα διαδικασία, σημείωσε. 

Ακούστε αναλυτικά τι είπε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Πηγή https://www.cycladesvoice.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...